Основните женски комплекси и как да ги преборим

Провери кой е най-големият ти комплекс и разбери как да го преодолееш

Основните женски комплекси и как да ги преборим

снимка: pexels.com 

Повечето комплекси се зараждат в ранна детска възраст и оставят отражение за целия ни съзнателен живот. Те често ни пречат да бъдем пълноценни приятели и дори партньори и най-важното, пречат на собственото ни щастие.

Ето защо основната крачка е да осъзнаем дали страдаме от някои от най-разпространените комплекси сред жените. Предлагаме ви и бонус съвети за справяне с тези черти ;)

Комплекс за малоценност – това е сред най-често срещаните комплекси при жените. Той често води до понижена самооценка, ниско самочувствие и липса на увереност. Може да причини дори депресии.

Решение: Работи върху самочувствието си, разбери кои са основните недостатъци, върху които акцентираш и работи върху отстраняването им. Не спирай да си повтаряш, че си достоен и прекрасен човек и се заобиколи с хора, които го мислят :)

via GIPHY

Комплекс за превъзходство – точно обратното на комплекса за малоценност. Тези хора имат навика да омаловажават близките си. Сравняват се постоянно с околните и държат да са винаги по-добри от тях. Често причината за развитието на този комплекс е прекалено високите изисквания към детето от родителите му.

Решение: Ако си сред тези хора, ще ти бъде трудно да се справиш с този комплекс. Ограничи сравненията, радвай се на предимствата си и се научи да оценяваш качествата на околните, дори и да не ги притежаваш. Тогава ще бъдеш много по-предпочитана компания ;)

Комплекс за отхвърленост – това е постоянен страх от изоставяне и самота. Може да се дължи на развод на родителите на детето или друго изоставяне в детска възраст. Тези хора живеят в страх, че близките им ще ги напуснат, а това се отразява зле на всичките им взаимоотношения.

Решение: Ако страдаш от този комплекс, работи върху доверието, което имаш към близките си и най-вече към себе си. Трябва да бъдеш достатъчно уверена в собствените си качества, за да спреш да се страхуваш, че близките ти ще си тръгнат. Ако не помага – изправи се срещу страха си, остави ги да си тръгнат, не ги задушавай. Ще се учудиш колко много от тях ще останат :)

via GIPHY

Мания за величие или мегаломания – това са хора, които преоценяват своята важност и то до крайност. Те държат да са популярни, богати, властни, влиятелни и дори всемогъщи или поне така да изглеждат в очите на околните.

Решение: С мегаломан можем да се справим само ако го върнем на земята. Или ще се приземи, или ще ни изостави. Ако мислиш, че страдаш от тази мания за величие, позволи си да грешиш, да бъдеш малко по-земна, да не се налага постоянно да играеш роли...ще ти хареса :)

А ето и най-големите мъжки комплекси

И още:

Кои са най-неуверените във външния си вид жени?

7 начина да се чувстваш добре в кожата си

Коментирай »
Още по темата
Пластични хирурзи с безплатни консултации за уголемяване на гърди в МБАЛ ВИТА Пластични хирурзи с безплатни консултации за уголемяване на гърди в МБАЛ ВИТА
Топ 20 на целите, които си поставяме в живота Топ 20 на целите, които си поставяме в живота
Три мита за женските гърди, които са пълна глупост Три мита за женските гърди, които са пълна глупост
Синдромът на „грозното пате“ Синдромът на „грозното пате“
ТЕСТ: Кое е най-силното ти женско оръжие? ТЕСТ: Кое е най-силното ти женско оръжие?
Да прикрием излишните килограми Да прикрием излишните килограми
Нещата, за които той никога няма да те разбере Нещата, за които той никога няма да те разбере
Препоръчваме още
9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата     9 красиви цитата, доказващи, че очите са огледало на душата    
Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“ Рецепта за десерт без соя и без глутен: Чийзкейкът, който осигурява място на Анна Стойкова в „MastefChef“
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠 ТЕСТ: Какъв е твоят стил на мислене! 🧠
Най-мръсното нещо в банята Най-мръсното нещо в банята
Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето Колко вредно е слънцето за детските очи: Ето как и защо да изберем слънчеви очила за детето
Най-важните качества на идеалния мъж Най-важните качества на идеалния мъж
Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене) Българската история оживява в „Последният викингски крал“ (предложение за четене)
10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години 10 неща, за които може да съжаляваш след 10 години
Мога ли да забременея веднага след края на менструацията? Мога ли да забременея веднага след края на менструацията?
Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми Дълъг COVID-19 и постковид: Рискови фактори и симптоми
Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб Той харесва ли ме или само си въобразявам: 6 признака, че си пада по теб
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби