Създателят на "ChatGPT": Това, с което разполагаме сега, е нищо в сравнение с инструментите, които ще имаме след няколко години

Изкуственият интелект ще направи революция в образованието, прогнозира създателят на "ChatGPT"

Създателят на "ChatGPT": Това, с което разполагаме сега, е нищо в сравнение с инструментите, които ще имаме след няколко години

Photo credit: Andrew Neel/pexels.com

Изкуственият интелект ще направи революция в образованието по същия начин, както калкулаторите, но няма да замени обучението, предаде АФП, като цитира Сам Олтман, главен изпълнителен директор на "OpenAI" - американската компания, която стои зад популярния и противоречив чатбот "ChatGPT".

"Домашните работи вероятно никога повече няма да бъдат същите", каза той на конференция в университета "Кейо" в Токио.
    
"Имаме нов инструмент за образование. Това е нещо като калкулатор за думи", направи сравнение Олтман. "Начинът, по който преподаваме и оценяваме учениците, ще трябва да се промени".

"ChatGPT" впечатли хората по целия свят благодарение на способността си за секунди да провежда разговори, да създава писмен текст и преводи като човек.
    
Чатботът обаче създава и безпокойство в много сектори, включително и в образованието, където се опасяват, че учениците ще злоупотребяват с подобни инструменти и така ще пренебрегват създаването на оригинални произведения.

Сам Олтман е на обиколка из света, като се среща с бизнес лидери и политици, за да обсъди както възможностите, създавани от изкуствен интелект, така и бъдещите му регулации.

В понеделник той изрази увереност, че ще бъдат въведени мерки, но същевременно изрази и притеснения. 

"Инструментите, с които разполагаме, са все още изключително примитивни в сравнение с тези, с които ще разполагаме след няколко години" и компанията "OpenAI" ще се чувства "супер отговорна", ако нещо се обърка", каза Олтман.

Той отново се опита да разсее притесненията за потенциалното изчезване на много съществуващи човешки работни места заради изкуствения интелект в бъдеще. Макар да призна, че "някои работни места ще изчезнат", той прогнозира, че ще се появят "нови категории".

"Не мисля, че това ще има въздействието върху заетостта, каквото хората очакват", твърди Олтман. "Почти всички прогнози са погрешни", е мнението му.

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
"Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот” "Хората са социални животни и работата с изкуствен интелект може да навреди на личния им живот”
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса Ако ChatGPT седне на стола на богатството в „Стани богат“: Ето как отговаря на 15-те въпроса
Наградена снимка от световен конкурс се оказа създадена от изкуствен интелект Наградена снимка от световен конкурс се оказа създадена от изкуствен интелект
Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха?  Изкуственият интелект - помощник, конкурент или заплаха? 
Препоръчваме още
Един по-различен седмичен секс график Един по-различен седмичен секс график
„Никога достатъчни“ - нежен роман за най-съкровените човешки емоции (предложение за четене) „Никога достатъчни“ - нежен роман за най-съкровените човешки емоции (предложение за четене)
Три здравословни ползи от доматения сок Три здравословни ползи от доматения сок
Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме) Четири съвета за работа от вкъщи (без да се побъркаме)
Интелигентни или дългокраки жени предпочитат мъжете? Интелигентни или дългокраки жени предпочитат мъжете?
Как да се справим с натоварения си график - 5 безценни съвета Как да се справим с натоварения си график - 5 безценни съвета
ТЕСТ: Кое е новогодишното обещание, което този път да спазиш? ТЕСТ: Кое е новогодишното обещание, което този път да спазиш?
Срещаме се със сина на Хадес в „Слънцето и звездата“ (предложение за четене) Срещаме се със сина на Хадес в „Слънцето и звездата“ (предложение за четене)
Доказано: Червените боровинки намаляват риска от инфекции на пикочните пътища Доказано: Червените боровинки намаляват риска от инфекции на пикочните пътища
Лесен трик от Хали Бери за естествено красиви крака Лесен трик от Хали Бери за естествено красиви крака
Секси проучване разкрива женските и мъжките мечти и фантазии Секси проучване разкрива женските и мъжките мечти и фантазии
Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме! Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби