Най-вкусните балкански ястия Ето кои са специалитетите, които не трябва да пропускаме да опитаме при пътуване у съседите ;)
Ето кои са специалитетите, които не трябва да пропускаме да опитаме при пътуване у съседите ;)
снимка: pixabay.com
Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия. Това се отнася и за националните им кухни.
Менютата в местните ресторанти на Балканския полуостров изглеждат доста сходни, но определено са много вкусни.
Съществуват вариации, но основните храни на Балканите остават същите. Foodpanda, подбра тези, който са най-предпочитани и биха ви накарали да се върнете отново.
Ćevapi – малки, продълговати кебапчета, приготвени от вкусен микс между говеждо, агнешко, свинско или телешко месо. Ключът е в добавянето на сода за хляб към месото, което ги оставя светли и ефирни
Хляб – Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Особено вкусни са добре овкусените питки, приготвени с различни подправки.
Плескавица - типично сръбско ястие. Представляват плоски, кръгли дискове, приготвени от смес между говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).
Скара – на Балканите обичаме скарата с месо и риба. Обикновено месото се поднася с ориз или картофи.
Шопска салата – Символ на България, но популярна и в присъства в другите балкански страни. Прилича на сръбска салата, но разликата е, че в българската има и сирене.
Гирос – най-популярното бързо хранене в Гърция. Това е гръцкият еквивалент на дюнера и е точно толкова вкусен ;)
И още вкусотии:
Храните, които трябва да избягваме според зодията
Шест суеверия, свързани с храни и напитки
Седем храни и напитки за спортуващите дами
Коментирай »