снимка: pixabay.com 

Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия. Това се отнася и за националните им кухни.

Менютата в местните ресторанти на Балканския полуостров изглеждат доста сходни, но определено са много вкусни.

Съществуват вариации, но основните храни на Балканите остават същите. Foodpanda, подбра тези, който са най-предпочитани и биха ви накарали да се върнете отново.

Ćevapi – малки, продълговати кебапчета, приготвени от вкусен микс между говеждо, агнешко, свинско или телешко месо. Ключът е в добавянето на сода за хляб към месото, което ги оставя светли и ефирни

Хляб – Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Особено вкусни са добре овкусените питки, приготвени с различни подправки.

via GIPHY

Плескавица - типично сръбско ястие. Представляват плоски, кръгли дискове, приготвени от смес между говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).

Скара – на Балканите обичаме скарата с месо и риба. Обикновено месото се поднася с ориз или картофи.

via GIPHY

Шопска салата – Символ на България, но популярна и в присъства в другите балкански страни. Прилича на сръбска салата, но разликата е, че в българската има и сирене.

Гирос – най-популярното бързо хранене в Гърция. Това е гръцкият еквивалент на дюнера и е точно толкова вкусен ;)  

И още вкусотии: 

Храните, които трябва да избягваме според зодията 

Шест суеверия, свързани с храни и напитки

Седем храни и напитки за спортуващите дами 

Коментирай >