снимка: pixabay.com

Кюфтета са популярна храна в цял свят, има ги във всякакви вариации, а най-важното при тях са подправките, които се слагат в каймата.

Спорно е откъде произлизат, но най-вероятно тяхна родина е Арабският полуостров.

Къде и как се е появило първото кюфте?

Но какви видове кюфтета има по света и как ги консумират хората в различните страни? Отговорът на Foodpanda:

Турция и някои части на Африка

Кюфтета с кускус, подправени с канела и кафява захар. Тази рецепта наистина ще разшири вашите хоризонти за кюфтето.

Франция

Кюфтета със сос от червено вино.

Германия

Немски кюфтета с гъбен сос. Наричат ги „шатц“, което означава съкровище.

Корея

Корейската дума за кюфте означава „нещо кръгло”. Кюфтето се покрива с глазура от соев сос, захар, винен оцет.

Ливан

Кюфтета с кисело мляко. Приготвят се по традиционен начин и задължително се хапват с пръсти като се потапят в кисело мляко.

Испания

Кюфтета почти без месо. Предимно се правят с малко кайма и много овесена каша.

Швеция

Мъжки шотландски кюфтета. Легендата гласи, че група шотландци, които посетили Швеция, приготвяли специални кюфтета, с които се хранели и били неописуемо силни и здрави. Този специалитет дори има свой специален празник.

Виетнам

Виетнамски телешки кюфтета в доматен сос. Тази рецепта е позната и в България, но във Виетнам е допълнена с парченца воден кестен.

Коментирай >