Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем

Holiday heart syndrome се разпознава по редица симптоми и предупредителни признаци

Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем

Photo via Canva.com

Лятото носи със себе си както хубави емоции, така и някои рискове. Сред тях е влошаване на сърдечното здраве. За това предупреждават от кардиологичната болница "Проф. д-р Александър Чирков".

Става въпрос за популярния в медицинската литература "Holiday Heart Syndrome" (Ваканционен сърдечен синдром). Основният „виновник“, който го активира, е алкохолът. При прекомерна употреба е възможно той да повлияе зле на пациенти със сърдечносъдови заболявания – най-често пациенти с исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии ритъмно-проводни нарушения, отбелязват от болницата.

Лечението на синдрома изисква спазване на предписанията на лекарите за съответното настъпило ритъмно нарушение. Спазването на някои мерки също може да намали пристъпите и тежестта на кризите. На първи място експертите препоръчват намаляване консумацията на алкохол. На второ – елиминиране на стресовите фактори. Нелекуван, този синдром може да доведе до сериозни усложнения като инфаркт или инсулт, алармират кардиолози.

Какво причинява holiday heart syndrome (ваканционен сърдечен синдром):

 • Алкохол
 • Кофеин
 • Прекомерна консумация на мазни и солени храни
 • Преяждане
 • Стрес

Лекарите препоръчват умереност в консумацията на храна, което е много важно за хората с високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и сърдечни заболявания. Тежката храна допълнително натоварва сърцето. Преяждането и препиването могат да повишат кръвното налягане и да увеличат сърдечната честота. Макар и да звучи странно, почивката и празниците всъщност са стресов фактор за организма, предупреждават още експертите.

Предупредителните признаци на сърдечни проблеми:  

 • Сърцебиене (усещане, че сърцето ви прескача, трепти или бие силно)
 • Бавен сърдечен ритъм
 • Неправилен сърдечен ритъм
 • Усещане за паузи между ударите на сърцето

По-сериозните признаци включват:

 • Безпокойство
 • Слабост
 • Припадък
 • Изпотяване
 • Недостиг на въздух
 • Болка в гърдите

Най-често срещаните симптоми на сърдечен удар включват:

- Болка или дискомфорт в гърдите. Повечето инфаркти включват дискомфорт в центъра или в лявата част на гръдния кош. Дискомфортът обикновено продължава повече от няколко минути или изчезва и се връща. Може да се усеща като натиск, притискане или болка. Може също да се появят киселини или лошо храносмилане. Усещането може да бъде леко или силно, се казва още в публикацията.

- Дискомфорт в горната част на тялото. Може да почувствате болка или дискомфорт в едната или двете ръце, гърба, раменете, шията, челюстта или горната част на стомаха (над пъпа).

- Недостиг на въздух. Това може да е единственият ви симптом или може да се появи преди или заедно с гръдна болка или дискомфорт. Може да се появи, когато си почивате или извършвате лека физическа активност, предупреждават още от болницата.

Други често срещани признаци и симптоми включват:

– Появява се студена пот

– Чувство на необичайна умора без причина, понякога в продължение на дни

– Гадене и повръщане

– Замаяност или внезапно замайване

Как да избегнем holiday heart syndrome (ваканционен сърдечен синдром)  

Яжте и пийте умерено. Ако ще излизате вечерта, яжте по-леко на закуска и обяд. Друг вариант е да консумирате пълноценна и здравословна храна точно преди събитието, за да сте по-малко изкушени и да избегнете преяждането. Намалете алкохола, категорични са кардиолозите.

Продължавайте да се движите. Важно е да останете активни преди, по време и след празниците и почивката. Придържайте се към обичайната си рутинна тренировка, за да поддържате сърцето си здраво.

Внимавайте с лекарствата срещу махмурлук. Те всъщност могат да добавят още повече стрес върху сърцето ви като повишат кръвното налягане и да ви изложат на риск от сърдечни проблеми, съветват още от болницата.

Коментирай »
Още по темата
9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца 9 съвета за незабравимо и безгрижно пътуване с деца
Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог
Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Препоръчваме още
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене) „В България след Съединението“ от Джузепе Модрич (предложение за четене)
ТЕСТ: Нуждае ли се връзката ви от повече романтика? ТЕСТ: Нуждае ли се връзката ви от повече романтика?
Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади Галактика със "странни качества": „Хъбъл“ засне Месие 85, която крие доста изненади
Лошите съвети, които приятелките ти дават Лошите съвети, които приятелките ти дават
От разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала: „Когато сме били птици“ от Аяна Лойд Бануо От разрушените традиции могат да покълнат красиви нови начала: „Когато сме били птици“ от Аяна Лойд Бануо
ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти? ТЕСТ: Коя е най-красивата черта на характера ти?
От кръшкачи до верни партньори: Зодиите и тяхната склонност към изневяра От кръшкачи до верни партньори: Зодиите и тяхната склонност към изневяра
„Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене) „Тъмни алеи“ на Иван Бунин за пръв път на български език (предложение зза четене)
Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган
„Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене) „Пилат“ на Магда Сабо за пръв път на български език (предложение за четене)
Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин Странни неща се случват в Нощта на Хелоуин
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби