Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията

Кардиолог от болница „Чирков“ разказва за най-честите фактори за поява на аритмия, симптомите, по които да я познаем и какво да правим, ако са налице

Сърцебиене, задух, усещане за „прескачане“: Как да разпознаем и лекуваме аритмията

Photo credit: Gerd Altmann/Pixabay

Сърдечните аритмии представляват нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори.

Причина за сърдечна аритмия може да е нервно психично заболяване, злоупотреба с алкохол и прекалена консумация на енергийни напитки. Може да се предизвика също от някои ендокринни заболявания, както и да е вследствие на инфекция. Аритмията може да подсказва и сърдечно увреждане. Кога обаче аритмията трябва да ни притеснява? Отговорите дава д-р Алиш Османов, кардиолог в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Какви са механизмите за възникване на сърдечните аритмии?  

Сърдечните аритмии могат да се дължат на нарушено генериране на възбудните импулси, както и да са в резултат на нарушено провеждане на вече образувани електрически импулси. При нарушения в зараждането на импулса може да се наблюдава повишен автоматизъм или тригерирана активност на клетките на възбудно-проводната система.

Съществуват и аритмии с риентри механизъм, уточнява още кардиологът. В този случай се активира порочен кръг, който поддържа аритмията. Предсърдното мъждене е пример за аритмия с множество такива зони.

Симптомите, по които ще разпознаем аритмията  

Д-р Османов изброява и най-честите оплаквания на пациентите при аритмия:

 • Сърцебиене
 • Усещане за „прескачане“ на сърцето
 • Пропуснати сърдечни удари
 • Задух
 • Тежест в гърдите
 • Загуба на съзнание и други

Диагностика на аритмиите

За диагностика на аритмиите се използват електрокардиограма, ЕКГ- холтер, стрес тест, електрофизиологично изследване. В случаи на неубедителни доказателства може да се използва по-дълъг ЕКГ-запис, например Loop Recorder, разкрива още лекарят.

Видове аритмии

Според произхода си аритмиите се класифицират на надкамерни и камерни. Това казва специалистът и ги изброява:

 • Предсърдно мъждене
 • Предсърдно трептене
 • WPW – синдром
 • Камерна тахикардия
 • Камерно тептене
 • Камерно мъждене и други

Рисковите фактори за аритмия

С възрастта настъпват фиброзни промени и в проводната система на сърцето. При хората, родени със сърдечно заболяване съществува по-голям риск за развитие на аритмия, споделя д-р Османов. С повишен риск за развитие на аритмия са и пациентите с прекаран инфаркт, такива с кардиомиопатия или клапни пороци. Съществуват и множество паракардиални причини, провокиращи аритмии – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, инфекции, електролитен дисбаланс, употреба на алкохол и енергийни напитки, редица забранени субстанции и други.

Възможни усложнения   

Aритмиите са патологични състояния, които водят до усложнения, разкрива кардиологът. Той дава пример с предсърдното мъждене, което е най-честата аритмия. В този случай има риск от образуване на тромб в предсърдието, който най-често мигрира в мозъка и причинява исхемичен мозъчен инсулт.

Затова е важна своевременната диагностика и профилактика на аритмиите, подчертава специалистът.

Лечение на аритмии

Лечението може да бъде медикаментозно и инструментално в зависимост от вида на аритмията. Някои аритмии имат благоприятна прогноза и биват премахнати напълно, в почти 100% от случаите, докато при други е необходима доживотна профилактика и лечение – антиаритмични медикаменти, бета-блокери, антикоагулант след изчисляване на исхемичен и хеморагичен риск на пациента. Инструменталното лечение включва електрофизиологично изследване, с цел диагностика и радиофреквентна аблация на патологично огнище. В отделни случаи се налага имплантиране на автоматичен кардиовертер-дефибрилатор, споделя още д-р Османов. 

Коментирай »
Още по темата
Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса
Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28% Късната вечеря увеличава риска от инсулт с 28%
Чистенето на сняг може да бъде опасно за сърцето: Какви мерки да спазваме Чистенето на сняг може да бъде опасно за сърцето: Какви мерки да спазваме
Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог Бременността и сърцето: Кога бъдещите майки трябва да потърсят кардиолог
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем Какво е „бавно сърце“ и кога подсказва проблем
Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем Ваканционен сърдечен синдром: Какви рискове крие почивката за сърцето и как да ги избегнем
Препоръчваме още
В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене) В мрежата на „Паяка“ (предложение за четене)
10 правила при лов на евтини самолетни билети 10 правила при лов на евтини самолетни билети
Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот Устните разкриват тайни за сексуалния ни живот
Защо мъжете винаги си тръгват? Защо мъжете винаги си тръгват?
Какво привлича комарите и има ли как да се предпазим Какво привлича комарите и има ли как да се предпазим
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
„850 въпроса и отговора“ за всички любознателни деца (предложение за четене) „850 въпроса и отговора“ за всички любознателни деца (предложение за четене)
ТЕСТ: Колко лесно се влюбваш? ТЕСТ: Колко лесно се влюбваш?
Почина френският режисьор Жак Розие Почина френският режисьор Жак Розие
ТЕСТ: Коя римска богиня си? ТЕСТ: Коя римска богиня си?
7 идеи за романтична вечер у дома с половинката 7 идеи за романтична вечер у дома с половинката
Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз! Съветът на Apple: Ако намокрите телефона си, не го слагайте в ориз!
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби