снимка: sxc.hu

Съществува интересна психологическа зависимост между цвета на чинията и колко храна слагаме в нея, съобщава БГНЕС.

Учените съветват пълните хора да се откажат от белите чинии и да преминат към по-ярки цветове, пише DNA India. Колкото е по-голям контрастът между цветовете на храната и на чинията, толкова по-малко храна ще бъде сложена. Сработва не самият цвят на чинията или на храната, а именно съотношението между тях. Например ако в червена чиния сложите пица с кетчуп или бял ориз в бяла чиния, рискът от увеличаване на порцията е висок. И обратно, ако в червена чиния сложите ориз, порцията ще бъде по-малка.

По думите на изследователката Мелина Ямполис още от 4-годишна възраст човек започва "да яде с очите, а не със стомаха си". С други думи визуалното възприемане решава всичко. Можете да се възползвате от това, като променяте окръжаващата среда. Така човек без специални усилия може да промени хранителните си навици и да започне да отслабва.

Коментирай >