Аеробни и анаеробни упражнения: Как да направим тренировките си по-ефективни и кой е по-добрият начин за отслабване

Както аеробните, така и анаеробните упражнения са полезни за здравето ни

Аеробни и анаеробни упражнения: Как да направим тренировките си по-ефективни и кой е по-добрият начин за отслабване

Photo credit: Venti Views/Unsplash

Няма как да не си чувала за "аеробна" или "анаеробна" тренировка. И сигурно си се чудила какво точно означава това и по какъв начин се отразява на твоята тренировка.

Днес ще разгледаме тези термини, ще се опитаме да разясним различните интензивности, които могат да повлияят на физическата ни форма, и ще потърсим начин да направим тренировките си по-ефективни.

Какво представляват аеробните упражнения

Аеробните упражнения са термин, който обикновено се използва за обозначаване на дейности, при които се използва предимно кислород за генериране на енергия. По време на аеробни упражнения тялото ни разчита на непрекъснат приток на кислород, за да разгражда въглехидрати, протеини и мазнини, осигурявайки горивото, необходимо за продължително движение. Това обхваща широк спектър от интензивност - от ходене или бягане с бърз темп при усилие 1-2/10 до умерени усилия, при които усещаме, че работим по-усилено, но контролираме ситуацията при усилие 6-7/10. Ключът към разбирането на тренировката с аеробна интензивност е, че тя включва способността да се поддържа усилие за продължителни периоди от време, без да се усеща прекомерна умора.

Какво представляват анаеробните упражнения

Анаеробното производство на енергия разчита на складирани енергийни източници в мускулите в моменти, когато тялото не може да произведе достатъчно енергия по аеробен път. Анаеробното производство на енергия е необходимо за кратки, по-интензивни периоди на бягане или спринтиране. Обикновено усещаме бързо нарастване на възприетото усилие (до 8-9/10 или повече), сърдечния ритъм и честотата на дишане и сме наясно, че можем да поддържаме усилието за кратък период от време, преди да намалим темпото.

Аеробни срещу анаеробни упражнения: Кой е по-добрият начин за отслабване? 

Анаеробните упражнения, като спринтиране или вдигане на тежести, са кратки, интензивни дейности, които ни карат да работим на максимум и не могат да се поддържат дълго време. Докато аеробните упражнения, като ходене, каране на колело или бягане, означават, че раздвижваме тялото си, дишаме по-бързо и увеличаваме притока на кръв. Това е ниво на активност, което можем да поддържаме за продължителен период от време.

Както аеробните, така и анаеробните упражнения са полезни и трябва да включим всяко от тях в рутинната си програма. Но ако основната ни грижа е да се отървем от мазнините, анаеробните упражнения са по-добрият начин, съветва healthline.com.

Затрудняваш се да определиш дали тренировката ти е на аеробно или анаеробно ниво? Има съвсем простичък тест за това 😊 Ако можеш донякъде удобно да водиш разговор по време на тренировка, дори да си леко задъхана, ти си на аеробно ниво.

Ползи от анаеробните упражнения

Този тип упражнения са чудесни за поддържане на сърдечносъдовата система и подобряване на мускулната издръжливост. Доказано е, че анаеробните упражнения под формата на високоинтензивна интервална тренировка (HIIT), при която се редуват интервали с висока интензивност с интервали за възстановяване, са изключително ефективни.

  • Спестяване на време

Ако времето никога не ти стига или не обичаш дългите трнировки, HIIT сесията е чудесен вариант. Ще изтощиш мускулите си и ще изгориш повече калории, отколкото би изгорила за същото време, правейки стационарно кардио.

  • Изгаряне на повече калории

Ще изгориш повече калории. Колкото по-тежка е тренировката ти, толкова повече калории ще изгориш. HIIT ще доведе до по-висок разход на калории, отколкото ако просто се разхождаш или небрежно караш колело за същия период от време.

  • Ускоряване на метаболизма

Анаеробните упражнения ускоряват базовия метаболизъм – скоростта, с която тялото изразходва енергия/калории в състояние на покой. Часове след края на тренировката, когато си почиваш вкъщи, ще продължаваш да гориш калории.

HIIT не е подходяща тренировка за начинаещи

Въпреки че HIIT като система от анаеробни упражнения е полезна за загубата на мазнини тренировка, има и някои недостатъци, като най-големият е, че не е за всеки. За да е безопасна и ефективна тренировката, ще ти е необходимо основно ниво на физическа подготовка. Ако си начинаеща, HIIT тренировките могат да бъдат твърде интензивни за тялото ти, по-специално за сърцето ти.

Източник: runnersworld.comhealthline.com
Коментирай »
Още по темата
Фастинг или интервално гладуване: Какво представлява, как действа и подходящо ли е за всеки? Фастинг или интервално гладуване: Какво представлява, как действа и подходящо ли е за всеки?
Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване
Дори да сте генетично предразположени: Упражненията всеки ден намаляват риска от развитие на диабет тип 2 Дори да сте генетично предразположени: Упражненията всеки ден намаляват риска от развитие на диабет тип 2
ТЕСТ: Каква е твоята идеална тренировка? ТЕСТ: Каква е твоята идеална тренировка?
Препоръчваме още
8 начина да се харесаш на майка му 8 начина да се харесаш на майка му
„Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене) „Даяна. В търсене на любовта“ представя последните години от живота на принцесата (предложение за четене)
Ядем с очите, а не със стомаха си Ядем с очите, а не със стомаха си
Козите могат да разграничат щастие и тъга в човешкия глас Козите могат да разграничат щастие и тъга в човешкия глас
Историята на най-успешния град държава в света: „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар Историята на най-успешния град държава в света: „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ от Джийван Васагар
ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта? ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта?
Чипсът забавя психическото развитие на децата Чипсът забавя психическото развитие на децата
Най-честите секс разочарования Най-честите секс разочарования
Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории Хапвай ги без угризения: 20 храни с почти никакви калории
Сама не означава самотна: 5 предимства на живота без гадже Сама не означава самотна: 5 предимства на живота без гадже
ТЕСТ: Героиня от какъв филм си? ТЕСТ: Героиня от какъв филм си?
Тест на личността: Формата на стъпалото издава какъв човек си Тест на личността: Формата на стъпалото издава какъв човек си
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби