Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване

Близките хора могат да разубеждават страдащите от свръхтегло да посещават групи за подкрепа на здравословното хранене и дори да изкушават пациентите със сладки храни

Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване

Photo credit: Diana/Pixabay

Близките хора могат да саботират опитите за отслабване на пациенти със свръхтегло, съобщи "Дейли мейл", позовавайки се на научно изследване. 

Според британски психолози приятелите и семейството могат да "съзаклятничат" за проваляне на усилията за загуба на излишните килограми, макар и несъзнателно. 

Шест начина да отслабнем, забавлявайки се

Близките хора могат да разубеждават страдащите от свръхтегло да посещават групи за подкрепа на здравословното хранене и дори да изкушават пациентите със сладки храни. 

Експерти от университета в Съри са сравнили данни, взети от 30 интервюирани, за определяне на социалната подкрепа, която са получили при решението да свалят излишните килограми. Интервюираните са идентифицирали три начина, по които приятел, партньор или член на семейството може да провали отслабването - саботаж, таен план, хранене. 

👉 Саботажът на отслабването означава активно и умишлено подриване на целта на отслабващия. То може да включва обезкуражаване от следването на здравословна диета с възможно акцентиране на цената на здравословната храна или определянето ѝ като "безвкусна". Близките могат да работят и срещу усилията за засилена физическа активност, отказвайки да правят компания за разходка или изтъквайки цената на картата за фитнес.

👉 Тайният план е проучен от професор Джейн Огдън, която го описва като "нещо, което правим през цялото време, през целия си живот" в присъствието на любимите хора. Човек, който всъщност не иска да се храни здравословно или да тренира, или да посещава група за подкрепа, казва: "О, не мисля, че мога да правя това тази вечер". Добрият приятел или партньор трябва да отговори "Не, отиди, нека да се разходим", вместо да каже "Това е добра идея, ще гледаме телевизия". Това е нещо, което правим през целия си живот, начинът, по който изграждаме приятелства, но невинаги е добро решение, казва професор Огдън пред "Мейл онлайн". 

👉 Храненето като метод за стопиране на отслабването означава предлагане на свръхпорции храна дори когато човек не е гладен или когато прави усилия да не яде. Храненето се възприема като сексуален фетиш от много хора. Има двойки, които се срещат онлайн в сайтове за хранене. Несексуалната мотивация за предлагането на храна се възприема като знак за обич. Близките хора купуват сладкиши, за да покажат грижа. 

Диета или спорт – кой е най-ефикасният метод за отслабване?

Често пъти тези три типа негативна социална реакция към отслабването са несъзнателни и хората не разбират, че вредят на близкия човек. Според професор Огдън саботирането на чуждите усилия може да е и знак за нежелание да се приема промяната в другия човек, което показва вътрешна несигурност на саботиращия. "Отслабването означава промяна, а промяната може да даде на отслабналия увереност, да доведе до повече социална динамика във връзките. Съзнателно или не, много хора не желаят да поемат подобен риск и се опитват да запазят външния вид на партньора си."

Изследването е публикувано в сп. "Кърънт обезити рипортс". 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Аеробни и анаеробни упражнения: Как да направим тренировките си по-ефективни и кой е по-добрият начин за отслабване Аеробни и анаеробни упражнения: Как да направим тренировките си по-ефективни и кой е по-добрият начин за отслабване
Нехирургични методи за отслабване: Какво трябва да знаем за стомашния ботокс и стомашния балон Нехирургични методи за отслабване: Какво трябва да знаем за стомашния ботокс и стомашния балон
Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания
Спорт vs. диета: Кое е по-силното оръжие срещу излишните килограми? Спорт vs. диета: Кое е по-силното оръжие срещу излишните килограми?
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Три неща, които ни помагат в спазването на диета Три неща, които ни помагат в спазването на диета
Месеците, в които се качват най-много килограми Месеците, в които се качват най-много килограми
Препоръчваме още
Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене) Учениците на „мързеливата майка“ (предложение за четене)
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
Човешките кости „разказват“ историята на света Човешките кости „разказват“ историята на света
Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета
40 дни преди Великден: Всичко, което трябва да знаем за Великия пост 40 дни преди Великден: Всичко, което трябва да знаем за Великия пост
Открий господин „перфектен“ Открий господин „перфектен“
„Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата „Сто нощи“ – еротичен ноар за любовта, изневярата и формите на лъжата
„Замалек“ - роман за съдбата от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович (предложение за четене) „Замалек“ - роман за съдбата от непрежалимия Деян Тиаго-Станкович (предложение за четене)
Секс роли за разнообразяване на любовния живот Секс роли за разнообразяване на любовния живот
На пазар за студеното време На пазар за студеното време
Любимите десерти на зодия Овен Любимите десерти на зодия Овен
„Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене) „Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби