На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи

В Уайкики е разположен дълъг участък от хотели и плажове с бял пясък, което го превръща в най-важната туристическа дестинация на Хаваите

Photo credit: Jess Loiterton/pexels.com

Хавайските власти заградиха участък от плаж на остров Оаху, за да предпазят новороден тюлен от застрашен вид, предаде АП.

Изолирана бе голяма част от известния квартал Уайкики, за да бъдат предпазени хавайският женски тюлен монах, наречен Кайви и новороденото ѝ.

В Уайкики е разположен дълъг участък от хотели и плажове с бял пясък, което го превръща в най-важната туристическа дестинация на Хаваите. Остров Оаху, където се намират град Хонолулу и квартал Уайкики, е посетен от почти 5 милиона туристи през 2022 г.

Тюлените монаси в района понякога раждат потомството си на плаж Каймана – любимото място на местните жители и туристите за плуване и хващане на тен. Така се заражда конфликтът между тюлените майки и посетителите.

Местните власти въведоха допълнителни мерки за защитата на тюлените тази пролет. Миналата година американски турист се приближи до майка тюлен и нейното бебе, което смути животните. Майката повлече 60-годишния мъж под водата и поряза лицето, ръцете и гърба му. Сега защитената зона на плаж Каймана е много по-голяма.

Когато тюлените са във водата, местни служители се качват на плавателни съдове и не позволяват на хората да навлизат в защитената зона, простираща се 45 метра около животните.

Кайви роди първото си бебе на плаж Каймана преди две години. Сега се предполага, че тя ще остане на плажа с второто си новородено няколко седмици, докато суче. По време на този период майките тюлени монаси предпазват своите малки. Хавайските власти препоръчват на плувците да посетят други брегови дестинации в Оаху до отбиването на бебето.

 

Разделянето на хората и тюлените ще бъде от полза за новороденото, когато то се научи да плува и започне да търси храна в океана. Бебето тюлен все още е много чувствително на тази възраст и биолозите са притеснени, че привикването към хората ще повлияе на способността му да живее в дивата природа.

Днес има по-малко от 1600 хавайски тюлени монаси. Те не трябва да бъдат безпокоени от хората, тъй като това се смята за престъпление.

На територията на Хаваите има повече застрашени видове от всеки друг американски щат, сред които редки горски птици, охлюви и растителни видове.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
„Въздухът“ за промяната на обществото в „Полски момчета“ от Мудлум (предложение за четене)
Използването на "Snooze" бутона - полезно или не?
ТЕСТ: Как ще се справиш с нашествие на плюшени зомби мечета?
Кюфтетата по света: 8 вида, които най-вероятно не сте опитвали
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
"По дяволите! Мислех, че само аз знам как да направя един от тези": Стивън Спилбърг одобри "Индиана Джоунс 5"
Чуваме тишината по същия начин, по който чуваме звуците?
„От любов“ – първата автобиография на Веселин Маринов (предложение за четене)
Столетниците по света и техните менюта
Как да си направим хляб от нахут (лесна и здравословна рецепта)
Как да превърнем диетата в успех, а не в провал
Освежаващ, вкусен и лесен за приготвяне: Лимонов чийзкейк
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби