На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи

В Уайкики е разположен дълъг участък от хотели и плажове с бял пясък, което го превръща в най-важната туристическа дестинация на Хаваите

На Хаваите заградиха плаж, за да предпазят новороден тюлен от туристи

Photo credit: Jess Loiterton/pexels.com

Хавайските власти заградиха участък от плаж на остров Оаху, за да предпазят новороден тюлен от застрашен вид, предаде АП.

Изолирана бе голяма част от известния квартал Уайкики, за да бъдат предпазени хавайският женски тюлен монах, наречен Кайви и новороденото ѝ.

В Уайкики е разположен дълъг участък от хотели и плажове с бял пясък, което го превръща в най-важната туристическа дестинация на Хаваите. Остров Оаху, където се намират град Хонолулу и квартал Уайкики, е посетен от почти 5 милиона туристи през 2022 г.

Тюлените монаси в района понякога раждат потомството си на плаж Каймана – любимото място на местните жители и туристите за плуване и хващане на тен. Така се заражда конфликтът между тюлените майки и посетителите.

Местните власти въведоха допълнителни мерки за защитата на тюлените тази пролет. Миналата година американски турист се приближи до майка тюлен и нейното бебе, което смути животните. Майката повлече 60-годишния мъж под водата и поряза лицето, ръцете и гърба му. Сега защитената зона на плаж Каймана е много по-голяма.

Когато тюлените са във водата, местни служители се качват на плавателни съдове и не позволяват на хората да навлизат в защитената зона, простираща се 45 метра около животните.

Кайви роди първото си бебе на плаж Каймана преди две години. Сега се предполага, че тя ще остане на плажа с второто си новородено няколко седмици, докато суче. По време на този период майките тюлени монаси предпазват своите малки. Хавайските власти препоръчват на плувците да посетят други брегови дестинации в Оаху до отбиването на бебето.

 

Разделянето на хората и тюлените ще бъде от полза за новороденото, когато то се научи да плува и започне да търси храна в океана. Бебето тюлен все още е много чувствително на тази възраст и биолозите са притеснени, че привикването към хората ще повлияе на способността му да живее в дивата природа.

Днес има по-малко от 1600 хавайски тюлени монаси. Те не трябва да бъдат безпокоени от хората, тъй като това се смята за престъпление.

На територията на Хаваите има повече застрашени видове от всеки друг американски щат, сред които редки горски птици, охлюви и растителни видове.

Източник: Ада Ефтимова/БТА
Коментирай »
Препоръчваме още
Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета Постенето само 8 дни годишно засилва имунитета
Катрин де Ланг дава ценни съвети за подобряването на най-важния орган в „Силата на мозъка“ (предложение за четене) Катрин де Ланг дава ценни съвети за подобряването на най-важния орган в „Силата на мозъка“ (предложение за четене)
Спомените, които (не) пазим Спомените, които (не) пазим
Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване Шест полезни съвета, които ще ни спестят неприятности по време на пътуване
7 качества, които те правят любимата колежка в офиса 7 качества, които те правят любимата колежка в офиса
Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си
Мляко и бразилски орех за здрав и спокоен сън Мляко и бразилски орех за здрав и спокоен сън
ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти? ТЕСТ: Коя е перфектната дестинация за почивката ти?
Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене) Нещо зловещо се случва на границата между България, Сърбия и Румъния в „Река в лабиринта“ (предложение за четене)
Какво е вагинизъм и как да се справим с него? Какво е вагинизъм и как да се справим с него?
Протеин има ключова роля при стареенето на кожата Протеин има ключова роля при стареенето на кожата
Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит Трикове за красота от Холивуд: Дженифър Лав Хюит
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби