„Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ – абсурдно приключение с изящен хумор (предложение за четене)

Финландската писателка Нора Кунас представя първия си роман пред българската публика

„Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ – абсурдно приключение с изящен хумор (предложение за четене)

Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

Вдъхновена от творчеството на Разказвач №1 в света Роалд Дал, финландската авторка Нора Кунас прави своя дебют у нас с весела, жизнена и непринудена история, която обещава много смях и истинска забава. „Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ разказва за шантавата авантюра, в която се забъркват две хлапета, една необикновена баба и говорещ петел заради банда дребни разбойници. През 2023 г. книгата печели швейцарската литературна награда Prix Chronos, с която се отличават издания за деца, посветени на приятелството и връзката между поколенията.

Нора Кунас учи в Академията за изкуства в Турку, където завършва специалност „Филм и медия“ и започва да работи за различни телевизионни продукции. Тя е автор на 8 книги за деца, в които преобладава налудничавият хумор, подправен със странни герои и бодро настроение.

За първия си роман „Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ писателката обединява сили с финландския илюстратор Тему Юхани, който добавя щури образи към текста. Работата на Тему може да бъде видяна в още редица издания, публикувани в над 30 държави.

Историята започва с пристигането на Лили и Мико при неприятния им чичо Джим. Примирени, че ще прекарат поредното тягостно гостуване, децата дори не подозират, че то ще се превърне в най-вълнуващото им приключение благодарение на чудатата съседка Вилма Хахова. Тя и нейните приятели, говорещият петел Педро и бившият пират Торстен Дървения крак, усилено се подготвят за конкурса за аранжиране на цветя. Всичко върви по план до мига, в който скритите в мазето ѝ миниатюрни пирати оживяват и започват да вилнеят из града. Какви ли неприятности ще забъркат?

Романът съдържа всичко необходимо, за да завладее малките читатели – пленяващ сюжет, шеговити моменти и очарователни илюстрации. Допълнение към всичко това е ценното послание за разбирателството, екипната работа и взаимното уважение между хората без значение от възрастта.

Photo credit: Издателство „Ентусиаст“

Коментирай »
Препоръчваме още
Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели Ремонтираме дома си сами или с помощта на приятели
Не просто вълнуващ роман за трудното съзряване: „Измамният живот на възрастните“ (предложение за четене) Не просто вълнуващ роман за трудното съзряване: „Измамният живот на възрастните“ (предложение за четене)
Шекспир под открито небе – романтични вечери от Драматичния театър в Благоевград Шекспир под открито небе – романтични вечери от Драматичния театър в Благоевград
Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията? Най-щастливите професии в света: Попадаш ли в класацията?
Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене) Златна селекция „Нови и избрани разкази“ от майстора на хумора и сатирата Алек Попов (предложение за четене)
Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове Илюстрованата детска книжка „Живот“ разказва историята на Земята в стихове
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
Осем знака, че трябва да се събереш с бившия си Осем знака, че трябва да се събереш с бившия си
Каква храна си поръчваме според хороскопа Каква храна си поръчваме според хороскопа
ТЕСТ: Кой злодей от "Resident Evil" си? ТЕСТ: Кой злодей от "Resident Evil" си?
Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене) Приказките на Шехеразада, преразказани от Светослав Минков (предложение за четене)
„Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене) „Да пътуваш в петък 13-и“ от Таня Глухчева (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби