Нехирургични методи за отслабване: Какво трябва да знаем за стомашния ботокс и стомашния балон

Д-р Женя Георгиева говори за нехирургичните методи за лечение на наднорменото тегло

Нехирургични методи за отслабване: Какво трябва да знаем за стомашния ботокс и стомашния балон

Photo credit: Tim Samuel/pexels.com

Има един въпрос, който жени от цял свят си задават, независимо къде живеят - "Не мога ли да отслабна без никакво усилие от моя страна?". Момичета, лоша новина - ами, няма как (засега).

Все пак има и варианти да се простим с излишните килограми, без да се стига до хирургична намеса, нооооо пак ще трябва да поработим за мечтания резултат. 

За нехирургичните методи за лечение на наднорменото тегло и как да изберем кой е най-подходящ за нас говори д-р Женя Георгиева – гастроентеролог в МБАЛ ВИТА.

Възможна ли е загуба на наднормено тегло без операция?

Да, разбира се, възможно е. С помощта на диета и спорт, естествено. В тези случаи разковничето е да поемате по-малко калории, отколкото изразходвате. На теория е просто, но уловката е, че не винаги и не при всички пациенти работи. Има състояния на организма, при които отслабването чрез този класически метод е невъзможно. Тогава на помощ идват нехирургичните методи за отслабване – стомашен ботокс или стомашен балон.

Какво е стомашен ботокс?

Стомашният ботокс включва временно блокиране на мускули в стомаха на пациента чрез инжектиране на Ботулинов токсин, специално предназначен за медицински цели. Когато тази процедура е придружена с диета, пациентът хем достига до чувство за ситост чрез малки порции, хем остава сит за дълго време, тъй като храната в стомаха се смила по-бавно. След прилагане на стомашен ботокс пациентът започва да изпитва глад почти 12 часа след хранене. Това прави отслабването много по-бързо и по-малко мъчително. Ако пациентът продължи това лечение с подкрепата на диетолог, е възможно да се получи много добър резултат.

А какво представлява стомашният балон?

Има два различни вида стомашни балони - традиционен и интелигентен. Начинът, по който работят, е един и същ. През устата се поставя балон в стомаха и се надува така, че да заема определено място в стомаха на пациента. Той усеща, че стомахът му е пълен и не изпитва глад. Това потиска апетита и помага на човек да отслабне.

 • Традиционният стомашен балон включва поставяне на упойка на пациента и достигане по ендоскопски път  през устата до стомаха му чрез тръба. Така балонът се поставя в стомаха на пациента и се надува. Този метод няма странични ефекти и е изключително безболезнен. Въпреки това, балонът трябва да бъде премахнат след 6 или 9 месеца и това налага да посетите лекаря още веднъж.
 • Интелигентният стомашен балон действа по същия начин,  но приемането му вътре в организма е различно. Той в буквалния смисъл се поглъща от пациента с чаша вода. След това погълнатият балон се надува с тръбичката в края на балона и процесът е окончателно завършен. Без упойка, без болка и без стрес. Основната атракция на метода е, че не е необходимо пациентът да посещава отново лекар след процедурата. Умният стомашен балон се разтваря спонтанно в края на четвъртия месец, преминава през червата и се изхвърля от тялото. Така не се налага пациентът отново да посещава лекар за отстраняване на балона.

Кои са приликите и разликите при стомашен ботокс и стомашен балон и как да изберем между двата метода за отслабване?

Винаги разчитайте на лекаря да направи преценката и избора между двата метода, защото всеки организъм е различен и трябва да се отчетат спецификите на всеки отделен случай. Но таблицата, която ви предлагам, може доста да ви ориентира.

ПРИЛИКИ

Стомашен ботокс и стомашен балон

 1. Нехирургичен метод за отслабване;
 2. Поставя се ендоскопски в стомаха;
 3. Средната продължителност на действие е 6 месеца;
 4. Очакват се средно 20 кг загуба или
 5. 8-10% от изходното наднормено тегло.

РАЗЛИКИ

Стомашен ботокс

 1. Процедурата включва инжектиране на ботокс в стомаха;
 2. Пациентът може да напусне болницата след 1 час;
 3. След процедурата пациентът не усеща нищо. Рядко се наблюдава болка или гадене;
 4. Ботоксът в стомаха на пациента се отделя спонтанно в края на 6 -ия месец. Пациентът не трябва да посещава отново лекар.

Стомашен балон

 1. Процедурата включва вмъкване на балон, напълнен с  физиологичен разтвор в стомаха;
 2. Пациентът трябва да бъде под наблюдение в болницата едно денонощие;
 3. Пациентът може да изпита гадене в продължение на 7-10 дни. Следователно той трябва да вземе няколко лекарства;
 4. Освен ако не се приложи интелигентен балон, пациентът трябва да посети лекаря отново след 6 месеца за отстраняване
 5. на традиционния стомашен балон и балонът трябва да бъде отстранен по ендоскопски способ.


Има ли бокла при поставяне на стомашния ботокс или при прилагане на балона?

И двата метода са безболезнени, извършват се под краткотрайна упойка. При стомашния ботокс, поставянето на ботокс в стомашната стена е безболезнено и няма да усетите нищо.

След стомашния балон пациентите имат няколко дни на адаптация и напасване между тях и стомашния балон, като този период е индивидуален. Стомашният балон може да ви причини дискомфорт в стомаха за 7-10 дни. Въпреки че не става дума за болка, трябва да знаете, че ще се почувствате известно неудобство след манипулацията. След няколко дни всички тези оплаквания трябва да преминат.

Какви са рисковете при лечение със стомашен ботокс и стомашен балон?

Рискове при прилагане на стомашен ботокс: Ако пациентът не е алергичен към ботокс, няма да има никакви странични ефекти. Той дори ще забрави, че в стомаха му е правено нещо. От друга страна, въпреки че не се счита за риск, е възможно пациентът да не бъде повлиян от лечението и да не отслабне значително след прилагане на стомашен ботокс. Това се получава при пациенти, които неглижират диетата си и не се грижат за правилния си двигателен режим.

Рискове при поставяне на  стомашен балон: Въпреки че стомашният балон е поне толкова безрисков, колкото и ботоксът, за съжаление, в някои случаи балонът може да пречи непреодолимо на пациента и може да се наложи да бъде отстранен по тези  причини преждевременно.

Какви са цените?

Поставянето на стомашен балон в Отделението по гастроентерология в МБАЛ  ВИТА База 2 струва 2300 лева, а на стомашен ботокс – 1900 лева.

Коментирай »
Още по темата
Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване Три начина, по които "приятелите" саботират опитите ни за отслабване
Шестте типа хора с наднормено тегло Шестте типа хора с наднормено тегло
Спорт vs. диета: Кое е по-силното оръжие срещу излишните килограми? Спорт vs. диета: Кое е по-силното оръжие срещу излишните килограми?
Шест начина да отслабнем, забавлявайки се Шест начина да отслабнем, забавлявайки се
Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло Три лесни стъпки за здраво и красиво тяло
Най-полезните упражнения, които всеки може (и трябва) да прави Най-полезните упражнения, които всеки може (и трябва) да прави
Препоръчваме още
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене) Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания (предложение за четене)
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
На пазар за студеното време На пазар за студеното време
Как е оцелял първобитният живот на „Снежната топка Земя“ Как е оцелял първобитният живот на „Снежната топка Земя“
13 вредни мисли, които да прогоните веднага 13 вредни мисли, които да прогоните веднага
Най-вредните за зъбите напитки Най-вредните за зъбите напитки
Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим Каква е ролята на силиция за здравината на костите и как да си го набавим
Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това Нямате желание за секс? Ето пет храни, които ще променят това
Плетеница от интриги, секс и убийства във „Всичко свършва в полунощ“ от Хариет Тайс (предложение за четене) Плетеница от интриги, секс и убийства във „Всичко свършва в полунощ“ от Хариет Тайс (предложение за четене)
Как да предпазим боядисаната коса от жегите Как да предпазим боядисаната коса от жегите
Харесваш го? 8 начина да го впечатлиш Харесваш го? 8 начина да го впечатлиш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби