Опасен ли е аспартамът за здравето? Според СЗО в големи количества може да причини рак, но умерената консумация е безвредна Той е един от 11-те подсладители, одобрени за употреба в Европейския съюз
Той е един от 11-те подсладители, одобрени за употреба в Европейския съюз
Photo credit: WikimediaImages/Pixabay
Аспартам, подсладител, често използван за подслаждане на безалкохолни напитки, кисело мляко и дъвки, може да доведе до развитието на рак при хората, въпреки че не би трябвало да представлява проблем в количествата, в които обикновено се консумира, казаха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от световните осведомителни агенции.
Той е един от 11-те подсладители, одобрени за употреба в Европейския съюз. СЗО не променя насоките си въпреки новата класификация.
Организацията твърди, че хората, които се придържат към настоящите насоки, не се излагат на по-висок риск от рак. Настоящото препоръчително максимално количество аспартам е 40 милиграма на килограм телесно тегло на ден.
Food sweetener aspartame is labeled as 'possibly' causing cancer. Should you be concerned? Only if you're using 75 packets of Equal, or drinking more than 14 diet soda cans a day. pic.twitter.com/3HYgbMOj5V
— The Associated Press (@AP) July 14, 2023
Това означава, че човек с тегло 70 килограма ще достигне лимита само ако изпие от 9 до 14 кутии диетични напитки с високо съдържание на подсладителя в рамките на ден, казват от СЗО.
"Една безалкохолна напитка от време на време или дъвка: това не е нещо, за което да се притеснявате на този етап", каза Франческо Бранка от здравната организация.
"Не препоръчваме на потребителите да се откажат напълно от подсладителите, но съветваме да се въздържат", добавя той.
Aspartame, the artificial sweetener found in everything from diet drinks, to medicines and instant coffee, has been determined by the World Health Organization to be “possibly carcinogenic.”
— Bloomberg (@business) July 14, 2023
Haidi Stroud-Watts reports https://t.co/YPOhs2KGNI pic.twitter.com/Vwlro27Ny7
Новата класификация на аспартама като "вероятно канцерогенен" е направена от Международната агенция за изследване на рака в Лион, която е част от СЗО. Тя публикува заключенията си в научното списание "Лансет онколъджи".
В три проучвания при хора са открити ограничени доказателства за връзка с определена форма на рак на черния дроб.
Според служители на СЗО новата класификация е призив към науката, че спешно са необходими повече проучвания.