Дори да сте генетично предразположени: Упражненията всеки ден намаляват риска от развитие на диабет тип 2

Физическата активност трябва да се насърчава като превантивна мярка срещу появата на диабет

Дори да сте генетично предразположени: Упражненията всеки ден намаляват риска от развитие на диабет тип 2

Редовната физическа активност може да намали риска от диабет тип 2, дори ако някой има генетичен риск от развитие на това заболяване, съобщава Синхуа, позовавайки се на данните от ново проучване, проведено от Университета в Сидни.

Според изследването, публикувано в „Бритиш джърнъл ъв спортс медсин“, при тези, които извършват повече от един час физическа активност на „умерено до интензивно“ ниво на ден, рискът от развитие на диабет тип 2 е със 74% по-малък в сравнение с тези, които извършват по-малко от пет минути физическа активност на ден.

Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар 

Изследователите също така установиха, че участниците, които са извършвали по-голяма физическа активност, но са били в по-висока рискова категория за диабет тип 2, са били изложени на по-малък риск да бъдат диагностицирани с това заболяване в сравнение с тези, които са били най-малко активни и в по-ниска рискова категория.

 „Не сме в състояние да контролираме генетичния си риск и семейната си история, но това откритие предоставя обещаващи и положителни новини, че чрез активен начин на живот човек може да се пребори с прекомерния риск от диабет тип 2“, казва Мелъди Дин, главен автор на изследването и доцент в Университета в Сидни.

Проучването обхваща 59 325 възрастни от Биобанката на Обединеното кралство - ресурс и база данни за биомедицински изследвания, в която се съхранява анонимна генетична информация, информация за начина на живот и здравето на половин милион души във Великобритания.

Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот

В началото на проучването участниците са носили на китките си устройства за проследяване на активността и са били наблюдавани в продължение на седем години, като са били регистрирани последствията за здравето.

Изследването показва категорично, че физическата активност трябва да се насърчава като превантивна мярка срещу появата на диабет.

„Нашата надежда е, че това проучване ще даде информация за общественото здраве и клиничните насоки, така че да подпомогне превенцията на хроничните заболявания, осъществявана от здравните специалисти, организациите и обществеността“, добави експертът.

Данните на Световната здравна организация показват, че около 422 милиона души по света имат диабет, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат пряко на това заболяване всяка година. 

Източник: БТА
Коментирай »
Още по темата
Безплатни прегледи за диабетици от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“ Безплатни прегледи за диабетици от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“
Фастинг или интервално гладуване: Какво представлява, как действа и подходящо ли е за всеки? Фастинг или интервално гладуване: Какво представлява, как действа и подходящо ли е за всеки?
Аеробни и анаеробни упражнения: Как да направим тренировките си по-ефективни и кой е по-добрият начин за отслабване Аеробни и анаеробни упражнения: Как да направим тренировките си по-ефективни и кой е по-добрият начин за отслабване
Колко опасни са леките форми на затлъстяване? Колко опасни са леките форми на затлъстяване?
Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет
Витамин К помага за избягване на диабета. Ново проучване разкрива как Витамин К помага за избягване на диабета. Ново проучване разкрива как
Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар
Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания
Препоръчваме още
Какъв е идеалният брой любовници Какъв е идеалният брой любовници
7 причини да се целуваме повече 7 причини да се целуваме повече
ТЕСТ: Пада ли си по теб? ТЕСТ: Пада ли си по теб?
Само за периода 1993-2010 г.: Земята се е наклонила с близо 80 см Само за периода 1993-2010 г.: Земята се е наклонила с близо 80 см
Пролетната умора: 4 начина да я преодолеем Пролетната умора: 4 начина да я преодолеем
Тайната на успешната и силна връзка Тайната на успешната и силна връзка
Как да се преборим със скуката в дъждовното време Как да се преборим със скуката в дъждовното време
Симптомите на любовта Симптомите на любовта
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
Отслабване след 30: Какво трябва да знаем Отслабване след 30: Какво трябва да знаем
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
„Котарана Мърморана“ (предложение за четене) „Котарана Мърморана“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби