Витамин К помага за избягване на диабета. Ново проучване разкрива как Няколко предишни изследвания даваха основание за връзка между намаления прием на витамин К и увеличен риск от диабет
Няколко предишни изследвания даваха основание за връзка между намаления прием на витамин К и увеличен риск от диабет
Photo credit: Any Lane/pexels.com
Канадски учени установиха нова роля на витамин К и гама-карбоксилирането в бета клетките и на потенциала им да предпазват от диабет, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".
Седем симптома издават диабета – кой е застрашен и кога да потърсим лекар
Откритието на изследователите от университета на Монреал, Канада, и Института за клинични изследвания на Монреал е напредък в разбирането на механизмите, водещи до диабет - заболяването, което засяга всеки единадесети човек на планетата и за него няма лечение, отбелязва изданието.
New research reveals how #vitaminK helps protect against diabetes @CellReports https://t.co/8uHJa3h6vH https://t.co/0UEMp7iW6Q
— Medical Xpress (@medical_xpress) May 18, 2023
Изследването, чиито резултати са публикувани в специализираното издание "Сел рипортс", обяснява как витамин К помага за избягване на диабета и може да доведе до нови терапии за диабет тип 2.
Витамин К е известен с ролята си при кръвосъсирването, особено при гама-карбоксилирането. От няколко години учените допускат, че витамин К и гама-карбоксилирането имат и други функции.
Няколко предишни изследвания даваха основание за връзка между намаления прием на витамин К и увеличен риск от диабет. Досега обаче биологичните механизми, чрез които витамин К пази от диабет, си оставаха неизвестни.
В изследването си екипът под ръководството на Матийо Ферон установява, че ензимите, участващи в гама-кароксилирането и съответно в използването на витамин К, присъстват в големи количества в панкреатичните бета клетки, които произвеждат инсулина, контролиращ нивата на кръвната захар.
Study Reveals How Vitamin K Helps Prevent Diabetes; Foods To Include In Your Diet https://t.co/23lMhhVAF3
— Dr. Philip Sobash (@DrPhilipSobash) May 22, 2023
"Известно е, че диабетът се причинява от намаляване на броя на бета клетките или на способността им да произвеждат достатъчно инсулин и това обяснява интереса ни към това откритие", каза Ферон.
"Успяхме да идентифицираме нов гама-карбоксилиран протеин, наречен ERGP", добави Жули Лаком от лабораторията на Ферон. "Изследването ни показва, че този протеин играе важна роля в поддържането на физиологични нива на калций в бета клетките, за да предотврати нарушения в секрецията на инсулин. Показахме, че витамин К чрез гама-карбоксилирането има важна роля за изпълнение на функциите на ERGP", каза тя.
За пръв път от 15 години е идентифициран нов протеин, зависим от витамин К, и това открива ново поле за изследвания в тази сфера.