В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник

Жертвите, както и насилниците, могат да бъдат мъже и жени

Надя Хамдан
В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник

Photo credit: Личен архив 

Много хора са жертва на емоционално насилие във връзките си. Те рядко осъзнават, че са в такава токсична връзка и че партньорът им всъщност упражнява върху тях пасивна агресия. Жертвите, както и насилниците, могат да бъдат мъже и жени. Това разказва психологът Велислава Господинова в интервю за Venera.bg.

Насилието не е задължително да бъде физическо, разкрива специалистът. И дава пример – „при физическото насилие, ако ти ударят един шамар, ти можеш да подскочиш, да изпищиш, да видиш насилието, да реагираш и със силата на волята да се отделиш. Имаш ясен индикатор, че партньорът ти е насилник – той става разпознаваем, сваля маската и се вижда, че когато не играеш по неговите правила, нещо ще последва.“

Има една форма на агресия, която е много опасна и напоследък често присъства във взаимоотношенията на двойките, предупреждава още Господинова. Това е едно невидимо насилие, при което партньорът окупира своята жертва, прави я зависима от него, откъсва я от средата, от предходния живот и контактите ѝ. Впоследствие спира да ѝ обръща внимание и започва да се държи пренебрежително.

Следват реплики от типа на:

 • „Никой друг няма да те търпи“
 • „Ако те оставя, нямаш шанс да си намериш друг“
 • „Ти за нищо не ставаш“
 • „Нищо не става от теб“  
 • „Виж се каква си“ и изреждане на негативи

Да разпознаем потенциалния насилник в ранните етапи на връзката  

Има конкретни индикации, които се забелязват още в начален етап на връзката. Основното доказателство, че си имаме работа с потенциален насилник е неговото желание за контрол в различните му форми. „Контролът е изключително показателен за това, че партньорът ви в един момент може да прибегне до физическо, емоционално или вербално насилие“, предупреждава психологът.

Лицата на контрола

Контролът може да бъде облечен в много различни обвивки. Може да бъде до такава степен замаскиран, че да не изглежда като контрол, а просто, че партньорът иска повече внимание и повече време с любимия човек.

Често присъстват подобни реплики:

 • „Недей да правиш това!“
 • „Защо сега ще излизаш с тази приятелка?!“
 • „Вместо да излизаш с приятели, прекарай времето си с мен.“

Това постепенно отдалечава партньора от всякакви други социални контакти и го отделя от естествената му среда и от близките му, предупреждава Господинова. По думите ѝ целият процес изглежда гладък, дори красив. Усещането е, че просто човекът иска да е изцяло с нас, да ни отдаде цялото си време и внимание.

Всичко, което се случва, е почти невидимо, то е много тънко доловимо. Крачка по крачка потенциалният насилник поставя партньора си под своето пълно влияние. Той се превръща в център на живота му, на света му. Всички предишни хобита и контакти постепенно се оказват занемарени.

Насилникът винаги изисква да бъде център – на вниманието, на времето.

Психологът разкрива – в ранните етапи, когато говорим за ограничаване от средата и за отделяне, винаги става въпрос за насилие, защото се налага партньорът да загърби целия си живот. В противен случай насилникът започва да действа чрез методите на контрола и манипулацията. Започва едно сърдене, вменяване на вина. Тук често срещана реплика е „ти не искаш да бъдеш с мен“.  

Бавното обезстойностяване

Една личност може дълго да функционира в такива взаимоотношения, без да усети какво се случва, казва още специалистът. Започва се с тези манипулативни фрази и откъсването от средата, а в допълнение партньорът спира да ни обръща внимание:

 • не се интересува от чувствата ни
 • не се интересува от емоциите ни
 • не се интересува от нас като личност  
 • спира комуникацията

Този човек се прибира, пуска телевизора и изобщо не забелязва партньора си. Повечето хора, функционирайки в такава връзка, започват да оправдават поведението с това, че той е изморен, че всичко е наред. Оправдават го, защото той физически е там. Но посланието на подсъзнателно ниво към жертвата остава – става едно бавно и невидимо обезстойностяване на личността. Удря се усещането ни за значимост, разкрива Господинова.

 • Започваме да се чувстваме незначими
 • Никой не се интересува от нас
 • Не заслужаваме да се интересуват от нас
 • Чувстваме, че сме безстойностни и незначими.

Това усещане идва, защото не сме значими за партньора си, а вече нямаме друга среда.

Незабележимото насилие е бавен процес

Това е дълъг процес, при който жертвата излиза с много тежки психологически щети, разкрива още психологът. При физическото насилие се налага жертвите да преработват конкретни ситуации на насилие, с посттравматичен стрес, отключен страх и други щети. При психологическото насилие пък е възможно личността да е подкопавана бавно – с месеци или години. Тогава просто жертвата е загубила себе си.

 • Тя няма никаква реалистична представа за себе си, за личността си
 • Липсва увереност в средата

А това рефлектира навсякъде – на работното място или където е нужно жертвата да се заяви. Тя губи увереност, самочувствие, самооценка и нещата са страшни, споделя още психологът. По думите ѝ много от хората, с които работи, са именно в това положение.

Какво да направи жертвата, когато осъзнае, че е в токсична връзка?

Най-лошото е, че тази жертва всъщност не осъзнава, че това ѝ се е случило, тъй като това, което тя преживява, са нейните личностни усещания. А те изглеждат така:

 • Аз всъщност не съм значима, нямам стойност
 • Не мога нищо, не се справям сама в живота

Създава се много дълбинен страх, сякаш жертвата няма да оцелее без този партньор. Това са част от нанесените психологически щети в токсичната връзка. Затова Господинова препоръчва:  

 • Опитайте да поставите под въпрос критиките и нападките на партньора
 • Помислете доколко думите му са реалистични  
 • Включете критично мислене  
 • Поставяйте всяка негова фраза под въпрос

Някои от хората, с които Господинова работи, дори са ѝ споделяли, че в един момент им става смешно: „Чувам го как ми говори всичко това и месеци, години назад не съм се замисляла, че това не е истина“, споделят те пред психолога.

Специалистът дава и пример с жена, която имала успешна кариера и издържала изцяло сама семейството. Мъжът ѝ не работел с години, много години, но ден след ден той я укорявал. Често прибягвал до обезценяващи фрази – „Виж се каква си“, „Не ставаш за нищо“. Постоянно намирал с какво да я обиди, а тя се чувствала смачкана. „Коя е тя, какво е постигнала, че тя е стожерът, че се грижи за всичко – сякаш това няма никакво значение“, разкрива психологът. Тя допълва: „Това насилие действа толкова бавно и плавно, че губиш реалистична преценка.“

Умишлено ли ставаме насилници

Господинова разкрива, че насилниците не знаят, че са такива. Те не планират умишлено да изградят токсична връзка, но такова е поведението им. „Той го прави, за да знае, че жертвата му няма никакъв шанс да го напусне, да избяга от него…за да задържи контрола. Той в дълбочина ѝ вменява страхове и нея започва да я е страх от всичко. А когато жертвата се чувства изплашена, зависима и обезстойностена, тя остава като един гол охлюв“, споделя психологът. А добрата новина е, че всеки може да потърси помощ и да излезе от подобен тип отношения. Най-трудната крачка обикновено е първата.

Статията има информативен характер. Ако смятате, че сте жертва на някакъв вид насилие, потърсете помощ. Горещата телефонна линия за пострадали от насилие на Фондация „Асоциация Анимус“ 080018676 и 029817686. Горещата телефонна линия за психосоциална подкрепа на БЧК е 08001 1466.

Велислава Господинова е магистър по психология, със следдипломна квалификация по ориентирана към решения терапия, учила е в Българската школа за психоанализа и е психотерапевт под супервизия към Дружеството по позитивна психотерапия, с дългогодишен личен опит в гещалт терапия и психодрама. Господинова работи активно с деца, родители, възрастни и двойки по различни състояния, сред които хиперактивност и агресивно поведение, тревожност и панически атаки, фобии, депресия, хранителни разстройства, зависимости и много други. Още за Велислава и работата ѝ можете да прочетете в нейната Facebook страница.

Коментирай »
Още по темата
Обратното на любов: Защо понякога щастието означава да си тръгнеш Обратното на любов: Защо понякога щастието означава да си тръгнеш
7 от най-нелепите мъжки причини за раздяла (по действителни случаи) 7 от най-нелепите мъжки причини за раздяла (по действителни случаи)
Страхът от отхвърляне се познава по връзките: Как да преборим травмата и да бъдем щастливи Страхът от отхвърляне се познава по връзките: Как да преборим травмата и да бъдем щастливи
Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем
5 знака, че тази връзка няма бъдеще 5 знака, че тази връзка няма бъдеще
Осем правила за щастлива връзка Осем правила за щастлива връзка
Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала) Девет типа мъже, които със сигурност ще срещнеш (или вече си срещала)
12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата 12 златни правила за по-безболезнено преодоляване на раздялата
6 знака, че той ще разбие сърцето ти 6 знака, че той ще разбие сърцето ти
Препоръчваме още
Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър" Кой е Георги Господинов - първият български носител на наградата "Букър"
Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул Четири природни красоти и пътеки за разходка, с които ни изкушава Истанбул
ТЕСТ: Звезда ли си? ТЕСТ: Звезда ли си?
Бракът докарва четири килограма отгоре Бракът докарва четири килограма отгоре
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
„Всичко винаги е съвършено!“ – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са (предложение за четене) „Всичко винаги е съвършено!“ – изкуството да приемаш нещата такива, каквито са (предложение за четене)
Презерватив гарантира 100-процента женски оргазъм Презерватив гарантира 100-процента женски оргазъм
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Изтъкнатият историк Александър Стоянов проследява живота на „Наполеон“ (предложение за четене) Изтъкнатият историк Александър Стоянов проследява живота на „Наполеон“ (предложение за четене)
В мислите на една жена В мислите на една жена
ТЕСТ: На кой остров принадлежи сърцето ти?🌴 ТЕСТ: На кой остров принадлежи сърцето ти?🌴
Кажи ми зодията си и ще ти разкрия кой албум на Тейлър Суифт си! Кажи ми зодията си и ще ти разкрия кой албум на Тейлър Суифт си!
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби