Пазенето на тайна всъщност е полезно за здравето, ето в кои случаи

Пазенето на тайна е полезно за емоционалното здраве

Пазенето на тайна всъщност е полезно за здравето, ето в кои случаи

© AK2 from Getty Images Signature via Canva.com

Независимо дали става въпрос за годеж, нова работа или дори печалба от лотарията, често искаме да споделим добрите новини възможно най-скоро. Но според ново изследване запазването на тайни - поне за известно време - всъщност може е полезно за здравето, съобщава Мейлонлайн.

В проучването на екип от Колумбийския университет, включващо серия от експерименти, участвали повече от 2500 души.

Експеримент №1

В единия от експериментите на участниците бил показан списък с близо 40 често срещани вида добри новини, включващи неща като спестяване на пари, купуване на подарък за себе си или намаляване на дълг. Те посочили кои добри новини имат в момента и кои са запазили в тайна.

В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора 

Някои от тях били помолени да размишляват върху добрите новини, които са държали в тайна, докато други разсъждавали върху добрите новини, които не са били тайна. След това участниците оценили колко зареждащо ги е накарала новината да се почувстват и дали възнамеряват да споделят новината с някой друг.

Екипът открил, че хората са имали средно по 14-15 добри новини, но са държали в тайна пет или шест.

Участниците, които размишлявали върху своите положителни тайни, съобщили, че се чувстват по-енергични от участниците, които са мислили за своите добри новини, които обаче не са били тайни.

Тези, които са съобщили, че възнамеряват да споделят новините си с други хора, също са казали, че се чувстват по-енергични и бодри.

Експеримент №2

В друг експеримент участниците били помолени да изберат добра новина, която е най-вероятно да им се случи в близко бъдеще.

На едната група било казано да си представи, че пазят в тайна добрата си новина, докато не я съобщят на партньора си по-късно през деня. Останалите си представили, че в момента не могат да се свържат с партньора си и затова не могат да му я съобщят до по-късно през деня.

В преследване на щастието: 8 черти на истински щастливите хора 

Хората, които си представят, че „искат“ да задържат в тайна информацията, за да направят разкритието изненадващо, били по-енергични, отколкото когато не могат да разкрият информацията поради външни фактори.

Тайните - полезни или вредни? Зависи от заряда, който носят

Научният ръководител на изследването д-р Майкъл Слепиан обясни: „Десетилетия наред изследвания на тайните показват, че те са вредни за нашето благополучие, но това визира само пазенето на тайни, които имат отрицателни последици за живота ни“.

Дали по своята същност секретността е вредна за нашето благосъстояние или негативните последици от нея се дължат на пазенето на негативни тайни? – задават си въпроса учените.

Извикай щастието в живота си: 5 стъпки, с които да активираш закона за привличането

Въпреки че отрицателните тайни са много по-често срещани от положителните, някои от най-радостните събития в живота започват като тайни, включително тайни предложения за брак, бременности, изненадващи подаръци и вълнуващи новини.

Експеримент №3

Анализът на друг експеримент установи, че хората пазят положителни тайни най-вече по лични причини, а не защото се чувстват принудени от външен натиск да запазят информацията в тайна. И за разлика от негативните или смущаващите тайни, положителните тайни карат хората да се чувстват по-живи, когато решат да запазят информацията за себе си.

„Хората често пазят положителни тайни за собствено удоволствие или за да направят изненадата по-вълнуваща“, казва д-р Слепиан.

5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива 

Вместо да се основават на външен натиск, положителните тайни по-често се избират поради лични желания и вътрешни мотиви. Когато чувстваме, че действията ни са породени от собствените ни желания, а не от външен натиск, се чувстваме готови да поемем всичко, което ни предстои, установили учените.

„Понякога хората полагат големи усилия, за да организират разкриването на положителна тайна, за да я направят още по-вълнуваща, пояснява д-р Слепиан и допълва: Този вид изненада може да бъде изключително приятна, но изненадата е най-мимолетната от нашите емоции. Ако разполагаме с допълнително време - дни, седмици или дори повече - за да си представим радостната изненада на лицето на друг човек, това ни позволява да прекараме повече време с този вълнуващ бъдещ момент, дори и само в собственото си съзнание“.

Резултатите са публикувани в Journal of Personality and Social Psychology.

Източник: Мейлонлайн, БТА
Коментирай »
Още по темата
Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки
3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните” 3 изненадващи виновника да ви „изгорят бушоните”
Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани Изразяването на емоциите върху хартия лекува душевни и физически рани
Препоръчваме още
Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция
Предложение за четене: „Хроника на камък” - смущаваща смесица от трагедия и комедия Предложение за четене: „Хроника на камък” - смущаваща смесица от трагедия и комедия
Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана
На една от най-малко проучените планети в Слънчевата система има полярни сияния На една от най-малко проучените планети в Слънчевата система има полярни сияния
Четири сигнала, които предупреждават за възможно насилие в романтична връзка Четири сигнала, които предупреждават за възможно насилие в романтична връзка
Когато храната и сексът вървят ръка за ръка Когато храната и сексът вървят ръка за ръка
Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме
Хвани ме ако можеш: Кои са най-бързите животни в света (ВИДЕО) Хвани ме ако можеш: Кои са най-бързите животни в света (ВИДЕО)
Как да съчетаем забързаното ежедневие със здравословен хранителен режим Как да съчетаем забързаното ежедневие със здравословен хранителен режим
Съветите на астролога Венета Матева: Луната и Слънцето имат какво да ти кажат   Съветите на астролога Венета Матева: Луната и Слънцето имат какво да ти кажат  
От какво се страхуват мъжете? От какво се страхуват мъжете?
ТЕСТ: Колко лесно се влюбваш? ТЕСТ: Колко лесно се влюбваш?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби