Избягването на наситените мазнини полезно или вредно? Специалистите отдавна спорят за ползите и вредите от мазнините
Специалистите отдавна спорят за ползите и вредите от мазнините
снимка: Shutterbug75, Pixabay
Специалистите отдавна спорят за ползите и вредите от мазнините (най-вече заради риска от висок холестерол и сърдечносъдови заболявания).
Препоръката хората да избягват наситените мазнини обаче може да се окаже по-скоро вредна, отколкото полезна за здравето.
Избягването им може да доведе до недостиг на важни хранителни съставки, твърдят експерти по храненето.
Често заклеймявани като нездравословни, храни като масло, сирене, месо, яйца и шоколад всъщност съдържат важни витамини и други полезни вещества.
Учените са категорични, че не наситените мазнини, а трансмазнините водят до преждевременната смърт на стотици хиляди хора по цял свят.
Наситени, ненаситени и трансмазнини
Наситените мазнини са естествени за месото, маслото, млечните продукти. Те съдържат важни витамини и минерали, протеини, фибри, желязо, цинк, вит. Д, рибофлавин, йод, калций, магнезий.
Богати на ненаситени мазнини са ядките и семената, рибите като сьомгата и скумрията, олиото и зехтинът, авокадото.
Трансмазнините са ненаситени мазнини, чиято структура е умишлено изменена. Използват се заради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса и увеличават срока на годност на продуктите. Тяхната консумация обаче носи риск за здравето - те увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове (поради неразпознаваемата им структура).
Трансмазнините присъстват в състава на маргарини, чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски, вафли, бисквити, сладоледи, кексове, кроасани, а дори и в „неподозирани“ готови продукти като хляб или таратор.
Коментирай »