снимки: pexels.com 

Великденските празници свършиха, а в хладилниците ни вероятно има още голям брой боядисани, сварени яйца. Те служат за здравословна диета, яйчена салата или полезна закуска. Стига да не прекаляваме, няма нищо лошо в това.

Яйцето е обявено за един от най-универсалните продукти. То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното хранене и десерта. Освен, че е универсален продукт, то е и много полезно за консумация, но и за външно приложение в маските ни за лице и коса. Съдържа етерични протеини и е свързващо вещество в много рецепти. Но какво не знаем за яйцата, ни разказват от foodpanda.

Жълтъците съдържат В-комплекс, който е много полезен за мозъчните ни клетки.

Яйцата се проверяват за дефекти, чрез поставяне на ярка светлина. Това се нарича просветляване.

Може да разберете дали едно яйце е добре сварено като го завъртите. Ако се върти без колебание то е твърдо сварено.

Белтъците показват дали яйцето е прясно. Ако при пържене, белтъкът остане наситено бял, значи е по-старо.

Яйцата помагат при махмурлук и премахват токсините.

Съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор.

Китай произвежда 40 на 100 от яйцата в света.

Цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките.

Яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна (не само по Великден ;)

Една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година.