снимка: pixabay.com

Преди много години един посетител на ресторант влъзъл в кухнята и поставил яйце в микровълновата печка, което избухнало. Експлозията била толкова силна, че гостът загубил слуха си. 

Тук идва въпросът "Може ли едно експлодиращо яйце да бъде толкова шумно, че да доведе до увреждания?". След проведени проби станало ясно, че налягането е толкова силно, че звукът достига 133 децибела, което е достатъчно. 

via GIPHY

Защо яйцата експлодират, разказва foodpanda. 

Жълтъкът на яйцето се нагрява изключително бързо и се разширява под черупката. Температурата  във вътрешността се увеличава по-бързо отколкото на черупката. Така се увеличават температурата и налягането, което води до "взрив". 

Черупката поддържа парата вътре, докато натискът се натрупа достатъчно, за да преодолее обвивката. След това черупката се пука и парата се изпуска много бързо.