Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем

Един от най-големите митове е, че високият холестерол се дължи единствено на нездравословно хранене

Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем

Създадено с DALL·E на OpenAI   

 

Холестеролът и сърдечните заболявания може би не са първите теми, които изникват в съзнанието, когато става въпрос за здравето на жените. Но те са водеща причина за смърт в света и холестеролът може да играе решаваща роля.

Холестеролът е липид, който е жизненоважен за нашето здраве, но в излишък може да бъде и опасен.Днес ще разгледаме как той влияе на сърдечното здраве на жените и защо е критично важно да се знаят и контролират нивата му.

Обръщаме специално внимание на хормоналните промени по време на менопаузата и тяхното въздействие върху липидните профили, както и на значението на ранния скрининг и превенцията.

Какво е холестерол

Холестеролът е мастно вещество в кръвта. Тялото ни произвежда собствен холестерол, който се съдържа и в някои храни. Холестеролът помага за смилането на храната и за производството на хормони и витамин D.

Но високият холестерол носи рискове за здравето ни. Той е един от най-сериозните рискови фактори за инфаркт и инсулт.

Нашите хормони оказват влияние

При жените някои етапи от живота могат да имат влияние върху холестерола.

Около менопаузата нивата на хормона естроген намаляват. Тази промяна може да доведе до повишаване на нивата на холестерола - особено на "лошия" тип холестерол - казва Натали Рафул, ръководител на здравни програми във Фондация "Сърце".

Тя препоръчва на жените да проверяват редовно нивата си на холестерол след 45-годишна възраст.

"Знаем, че жените, които достигат менопаузата преждевременно (преди 40-годишна възраст), са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, отколкото жените, които я достигат на средната възраст (от 45 до 55 години).  Препоръчваме по-ранен скрининг на жени, които са имали гестационен диабет, прееклампсия или високо кръвно налягане по време на бременност."

Кръвният тест е единственият начин за измерване на нивото на холестерола

Няма и очевидни симптоми, ако даден човек има висок холестерол. Кръвният тест е единственият начин за измерване на нивото му.

Има няколко различни вида холестерол, които се измерват при кръвен тест. Те включват:

Общ холестерол

 • "лошият" вид холестерол (известен като LDL)
 • "добрия" тип холестерол (известен като HDL)
 • триглицериди (друг вид мазнини в кръвта).

Ако общият ви холестерол е над 5,5 mmol/L, той се счита за твърде висок и увеличава риска от сърдечно заболяване.

Важно е да се обърне внимание и на съотношението на общия холестерол към "добрия" холестерол, като е добре съотношението да е по-малко от 4,5.

Високият холестерол се дължи не само на лоша диета

Един от най-големите митове е, че високият холестерол се дължи единствено на нездравословно хранене. То е важен фактор, но не е цялата картина. Сред другите причини са тютюнопушенето, силният стрес, пиенето на твърде много алкохол и недостатъчната физическа активност.

При някои жени генетиката също играе важна роля. "Ако имате фамилна обремененост с висок холестерол или генетично заболяване, известно като "фамилна хиперхолестеролемия", трябва да се изследвате преди 45-годишна възраст", казва д-р Рафул. 

Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим

Четири начина за намаляване на холестерола

1. Яжте по-малко мазна храна

За да намалите нивата на холестерола си, опитайте се да намалите мазната храна, особено тази, която съдържа вид мазнини, наречени наситени мазнини. Все пак можете да консумирате храни, които съдържат по-здравословен вид мазнини, наречени ненаситени мазнини. Проверявайте етикетите на хранителните продукти, за да разберете какъв тип мазнини се съдържат в тях.

Опитайте се да ядете повече:

 • мазна риба, като скумрия и сьомга
 • кафяв ориз, пълнозърнест хляб и пълнозърнеста паста
 • ядки и семена
 • плодове и зеленчуци

Опитайте се да ядете по-малко:

 • колбаси и мазно месо
 • масло, свинска мас и топено масло
 • сметана и твърдо сирене, като чедър
 • сладкиши и бисквити
 • храни, които съдържат кокосово или палмово масло 

Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол"

2. Правете повече упражнения

Стремете се да правите поне 150 минути (2,5 часа) упражнения седмично.

Можете да:

 • ходите - опитайте се да вървите достатъчно бързо, така че сърцето ви да започне да бие по-бързо
 • плувате
 • карате колело

Опитайте няколко различни упражнения, за да откриете нещо, което ви харесва да правите. По-вероятно е да продължите да ги правите, ако ви доставят удоволствие.

3. Спрете да пушите

Тютюнопушенето може да повиши холестерола ви и да увеличи вероятността от сериозни проблеми като инфаркт, инсулт и рак.

4. Намалете алкохола

Опитайте се:

 • да не пиете повече от 14 единици алкохол седмично
 • да имате няколко дни без алкохол всяка седмица
 • да избягвате пиенето на много алкохол за кратко време (препиване)

Здравословните мазнини и фибрите са от ключово значение

За здравословно ниво на холестерола специалистите препоръчват диета, богата на плодове и зеленчуци, както и на ядки, семена, мазна риба (като сьомга, риба тон, сардини), зехтин, авокадо, бобови растения (като леща и нахут) и морски дарове. Това е така, защото здравословните мазнини и фибрите поддържат нивата на холестерола под контрол, а "лошия" холестерол - на ниско ниво.

Наситените мазнини, съдържащи се в храни като преработено месо, тлъсти меса, сладкиши, бисквити, пържени храни и масло, повишават "лошия" холестерол, затова трябва да се ограничават.

Някои прости промени в храните са:

 • Намажете препечения хляб с авокадо или хумус вместо с масло.
 • Хапнете шепа ядки вместо чипс или крекери.
 • Заменете белия хляб и белия ориз с кафяви или пълнозърнести сортове.
 • Имаше време, когато пълномасленото мляко, сиренето и киселото мляко не бяха одобрявани за здравето на сърцето. Сега обаче знаем, че тези храни не увеличават риска от сърдечни заболявания при здрави хора. В края на краищата тези храни са добър източник на калций и протеини - две важни хранителни вещества за цялостното здраве на жените. Въпреки това, ако имате сърдечно заболяване или висок холестерол, се препоръчва да избягвате пълномаслените млечни продукти и вместо тях да консумирате намалените версии на тези храни.
Коментирай »
Още по темата
Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол" Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол"
Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим
Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“ Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Фибрите борят холестерола Фибрите борят холестерола
Препоръчваме още
50% от хората намират татуировките за привлекателни 50% от хората намират татуировките за привлекателни
Опасните нитрати: В кои храни се съдържат, кога са вредни и как да намалим риска   Опасните нитрати: В кои храни се съдържат, кога са вредни и как да намалим риска  
Предложение за четене: „Домашна читанка" - детски творби от Златния фонд на българската литература Предложение за четене: „Домашна читанка" - детски творби от Златния фонд на българската литература
„Евангелие от Афраний“ - свещената история през детективския поглед на един агностик (предложение за четене) „Евангелие от Афраний“ - свещената история през детективския поглед на един агностик (предложение за четене)
Мъжът е толкова секси, когато... Мъжът е толкова секси, когато...
Грешките, които убиват връзката Грешките, които убиват връзката
Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот Не подценявайте вредите, които нанася заседналият начин на живот
Какво е оптималното работно време за психичното здраве Какво е оптималното работно време за психичното здраве
Каква е връзката между употребата на канабис и шизофренията Каква е връзката между употребата на канабис и шизофренията
„Либрето“ - изкусно композиран роман за човека в търсене на своята идентичност (предложение за четене) „Либрето“ - изкусно композиран роман за човека в търсене на своята идентичност (предложение за четене)
Най-често срещаните алергии през зимата: Как да ги разпознаем Най-често срещаните алергии през зимата: Как да ги разпознаем
Разказ за живота, пред чиято пъстрота и красота трябва да благоговеем: „Пролуки“ от Бохумил Храбал (предложение за четене) Разказ за живота, пред чиято пъстрота и красота трябва да благоговеем: „Пролуки“ от Бохумил Храбал (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби