Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим

Кардиолог дава ценна информация за опасностите от високия холестерол и полезни съвети за превенция  

Високият холестерол и рисковете за здравето: Кои хора са застрашени и как да се предпазим

Снимката е илюстративна. Photo credit: Gundula Vogel/Pixabay

Холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Всяка клетка в тялото съдържа холестерол, като той спомага за синтезирането на хормони и за производството на витамин D. Това разказват от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Холестеролът е „добър“ и „лош“. Когато е в нормални нива, той е полезен за организма, но когато концентрацията му в кръвта ни стане прекалено висока, той води към сърдечносъдови заболявания. Какво влияе на нивата на холестерола, до какви усложнения може да доведе? За всичко това отговаря доктор Радостина Пенчева, кардиолог в болница „Чирков".

Защо високият холестерол е опасен за сърцето  

Високият холестерол е един от рисковите фактори за атеросклероза или по- просто казано образуването на атеросклеротични плаки по съдовете. При лош контрол на рисковите фактори за атеросклероза, тези плаки нарастват и предизвикват стеснение на съдовете, хранещи сърцето, разяснява още специалистът. В други случаи те могат да се дестабилизират и разязвят, което от своя страна води до тромбоза на съда - тоест частично или пълно запушване на съда.

Какво провокира високия холестерол

Водещата причина за висок холестерол, за съжаление, е наследствеността, споделя д-р Пенчева. Освен чрез храната, голяма част от холестерола се произвежда от организма. Тоест продукцията му зависи до голяма степен от нашите гени. Разбира се значение има и начинът на живот:

  • липса на физическа активност
  • прием на богати на животински мазнини храни
  • тютюнопушене
  • алкохолна консумация

Какво представлява наследствената хиперхолестеролемия   

Това е заболяване, характеризиращо се с генетично обусловени високи стойности на общия холестерол и ldl холестерола. Дължи се на генни мутации, водещи до невъзможност за преработка на холестерола. Пациентите с фамилна хиперхолестеролемия имат повишен риск за ранни сърдечносъдови инциденти. Затова е много важно при доказана наследствена хиперхолестеролемия, да се проведе фамилен скрининг, препоръчва кардиологът. Поставянето на диагнозата изисква максимално бързо иницииране на липидо-понижаваща терапия и третиране на пациентите като високорискови.

Има ли изявени симптоми  

Клиничната изява на фамилната хиперхолестеролемия, както и на дислипидемиите като цяло, е свързана с вече развила се и често напреднала фаза на атеросклероза. Дислипидемиите, сами по себе си, са асимтпомни и се установяват чрез лабораторни изследвания. Не особено често при фамилните хиперхолестеролемии могат да се открият холестеролови отлагания по сухожилията - сухожилни ксантоми или корнеалмо холестеролови рингове- аркус корнеалис. Те обаче са доста характерни  за фамилна хиперхолестеролемия и влизат в критериите за поставяне на диагнозата. Към тях спадат още: роднини с преждевременна коронарна /съдова болест или висок LDL холестерол, както и роднина с ксантоми и аркус корнеалис, пациенти с ранни сърдечносъдови, мозъчни или периферносъдови инциденти, високи стойности на ldl. Най-сигурен критерий за поставяне на диагнозата е положителен днк тест за мутация, споделя още д-р Пенчева.

Ако не се контролира, заболяването може да доведе до различни усложнения, като най-фаталното сърдечно усложнение е острият миокарден инфаркт. Атеросклерозата е генерализирано заболяване и засяга както съдовете, кръвоснабдяващи сърцето, така и редица други важни органи и тъкани. 

Съвети за превенция

Специалистите от болницата препоръчват подобряване на качеството на живот - физическа активност, спазване на диета, бедна на животински мазнини, спиране на алкохола и тютюнопушенето.

Коментирай »
Още по темата
Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем Факт срещу измислица: 5 важни неща за холестрола, които всички трябва да знаем
Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол" Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол"
Препоръчваме още
ТЕСТ: Купонджийка ли си или истински домошар? ТЕСТ: Купонджийка ли си или истински домошар?
Предложение за четене: „Хладнокръвно“ от Труман Капоти Предложение за четене: „Хладнокръвно“ от Труман Капоти
Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме Настинка, грип или COVID-19: Как да ги разпознаем и лекуваме
Пет здравословни кокосови продукта Пет здравословни кокосови продукта
Бирата лекува простуда Бирата лекува простуда
Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта
Осем неща, които да опитате в Нидерландия Осем неща, които да опитате в Нидерландия
Петте типа жени, които отблъскват мъжете Петте типа жени, които отблъскват мъжете
Пет причини да се откажеш от него Пет причини да се откажеш от него
Предложение за четене: Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги Предложение за четене: Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги
Жените, мъжете и сексът на първа среща Жените, мъжете и сексът на първа среща
„Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене) „Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби