Вкусни и здравословни: Осем храни, които повишават нивата на "добрия холестерол" Сред тях са пуешкото месо и цвеклото
Сред тях са пуешкото месо и цвеклото
Photo credit: Claudio Schwarz/Unsplash
Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка повишават нивата на "добрия холестерол" в кръвта, пише на сайта си Лондонската медицинска лаборатория.
Храните, които помагат в битката срещу „лошия холестерол“
Авторите на публикацията напомнят, че т. нар. "добър холестерол" се пренася в кръвта от липопротеините с висока плътност (HDL). Те транспортират неизползвания от организма холестерол в черния дроб, където той се преработва до жлъчни киселини.
Погледнете пръстите на краката си: Може да издават висок холестерол
"Лошият холестерол" се пренася от липопротеините с ниска плътност (LDL), които могат да образуват атеросклеротични плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
Мазна риба, пилешки гърди, пуешко месо
Специалистите обясняват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо, които са богати на ниацин, известен и като витамин B3, могат да повишат нивата на HDL в кръвта.
Цвекло, червено зеле, бяло зеле, спанак
Според експертите полезни са и храните с високо съдържание на антиоксиданти - вещества, които предпазват клетките от увреждане от окисление. Сред тях са цвекло, червено и бяло зеле, спанак.
Печени картофи
Друга здравословна храна, която помага за подобряване на липидния профил в кръвта, са печените картофи. Те са богати на антиоксиданти и витамини В и С, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.