Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш

Синдромът на доброто момиче е вид психологическа травма, която се отличава с няколко конкретни признака

Надя Хамдан
Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш

Photo via Canva.com/AI Generated Image

Синдромът на доброто момиче е изключително разпространен и често е подценяван. Както подсказва името му, от него страдат основно жените.

Психолозите и експертите описват синдрома като психологическа травма. И като такава най-вероятно е да е придобита още в ранните детски години и да остане дълго време неосъзната.

Как се заражда синдромът „доброто момиче“

Има няколко причини, поради които може да сме се сдобили с този синдром. Поколения наред жените са възпитавани, че трябва да служат да угаждат на мъжете по пътя им към успеха и щастието. Казвано им е, че те трябва да са послушни, добри, мили, тихи и не са имали възможност да обръщат внимание и да дават значение на своя собствен път към успехи и щастие. Това може да е една от причините за придобиване на синдрома.

Друга, заложена травма от детството, може да е възпитанието, че детето трябва да заслужи обичта си. „Направи това или няма да те обичам“ – това е реплика, която не малко хора са чували от родителите си. Те, разбира се, са били поощрявани да носят добри оценки вкъщи, да са добри момичета и наказвани, когато се случи обратното. Сами по себе си мотивацията и наказанието могат да бъдат успешни подходи във възпитаването на детето. Изключително важно е обаче то винаги да знае, че е безусловно обичано и никога да не се налага да си „изработи“ обичта и грижата.

Не е изключено подобна травма да се нанесе и в по-напреднала възраст, при определени обстоятелства в живота на човек и в отношенията му с околните.  

По какво се разпознава синдромът на доброто момиче

Синдромът на доброто момиче може да има най-различни проявления в отделните аспекти от живота на човека. Тази заложена травма може да се разпознае в любовните ни взаимоотношения, в секса, в приятелските среди, в работата и дори в семейството. Рядко обаче можем сами да я познаем. Ето някои от признаците, които могат да подсказват, че страдаме от синдрома на доброто момиче:   

👉Ниска самооценка – ниско самочувствие и подценяване на собствената ни значимост. Човекът с тази травма може да ви напише дълъг списък на всичко, което не харесва както във външността си, така и в характера си. Списъкът с позитивните качества обаче ще е осезаемо по-кратък.

👉Необходимост от постоянно одобрение отвън – разпознава се в натрапчивата нужда да бъдем хвалени и оценявани. И най-вече в това да се чувстваме зле, когато не получим похвала или още по-лошо – бъдем критикувани.

👉Потребност за грижа и угаждане –не става въпрос за общочовешката необходимост да бъдем нужни и ценни. Става въпрос за натрапчиво желание да сме винаги в услуга на другите, а когато не успеем, да се чувстваме безполезни.

👉Неумение за отказ – хората със синдрома на доброто момиче рядко казват „не“ и ако все пак го направят, после се чувстват виновни.  

👉Усещане за вина – това е различно от усещането, което всички изпитваме, когато сгрешим. Става въпрос за гузност от невъзможността да покрием чужди изисквания, да се справим отлично или дори от риска да разочароваме някого.  Хората с тази травма често поемат отговорност не само за своите грешки, но и за чуждите.

👉Завишена самокритика – добре е да имаме самокритика, но като всичко останало в живота, тя също трябва да е с мярка. „Доброто момиче“ обаче не познава граници.

👉Липса на граници – хората, които страдат от този синдром, са склонни да изтърпят много, ако не и всичко, за да може околните да се чувстват добре и да са щастливи. Те никога няма да кажат на някого да не се държи по даден начин с тях или да поставят разумни граници.

👉Пренебрегване на собствените желания и нужди – саможертвата е задължителен елемент при хората, които живеят с тази травма. Те рядко се замислят за своите нужди и желания и никога нямат претенции, когато се избира филм за гледане, дестинация за пътуване или каквото и да е друго. Те винаги поставят себе си на последно място.

👉Безпринципност – „доброто момиче“ не само не отстоява желанията си, но и принципите си. Това е поредното нещо, което се поставя на заден план, за да не пречи на околните. От тях няма да чуете репликите „аз не правя така“, „не вярвам в това“, „това противоречи на моите разбирания“ и прочие.

👉„Не заслужавам“ – това е начинът, по който се чувстват повечето хора – носители на травмата. Те смятат, че трябва да си заслужат всичко – почивката, парите, доброто отношение и дори обичта от околните…

👉Неумение за приемане на комплименти, подаръци и услуги. Това неумение също може да се дължи на усещането „не заслужавам“. Хората със синдрома на доброто момиче не знаят как да получават комплименти и какво да правят с тях. Още по-неудобно се чувстват, когато получават подаръци или услуги от другите. Те винаги търсят начин „да върнат жеста“.

👉На пръсти около всички – т.нар. добри момичета често живеят в страх или поне притеснение да не би да подразнят, обезпокоят или разочароват околните. А ако някога все пак се случи, те го изживяват тежко.

👉„Аз нямам мнение“ – да, точно така. „Доброто момиче“ рядко има мнение, а дори и да има, ще го запази за себе си – все пак само така ще успее да не натовари никого с мнението си, няма да каже грешните думи и най-важното – няма да се наложи да се конфронтира с някой, който е на друго мнение.

👉Страх от конфронтация – човекът, който страда от тази травма, ще направи всичко по силите, за да избегне каквато и да е форма на конфронтация. За него това да спори с някого е едно от най-ужасните изживявания и дори и да се стигне до скандал, бързо ще го потуши, като се съгласи с опонента си.  

👉Може и по-добре – има най-различни причини за проявяването на перфекционизъм. Само една от тях е синдромът на доброто момиче. Но е задължителен при него. Едно „добро момиче“ няма как да не е и перфектно и винаги ще се стреми към това. И тук важи същото – чудесно е да опитваме да сме най-добрата версия на себе си. Но щетите идват, когато започнем да се самобичуваме, защото не сме успели.

Щетите, които си синдромът „доброто момиче“ нанася:

Както всички психологически травми, така и тази неизбежно се проявява в различни сфери от живота на носителя си. Тя си нанася много щети и често е пречка по пътя към спокойствието, щастието и успеха. Експерти открояват най-често срещаните такива щети:  

❌Постоянно чувство на неудовлетвореност – когато човек има прекалено високи изисквания към себе си, съчетани с ниско самочувствие и болезнено усещане за вина, неизбежно ще се чувства неудовлетворен.  

❌Постоянната нужда да угаждаме и да се грижим за околните може да доведе до тревожност и депресия, предупреждават специалисти.

❌Проблеми във взаимоотношенията – човек, който страда от този синдром, трудно изгражда пълноценни взаимоотношения. Създадените навици и модели на поведение, базирани на травмата, пречат както на жертвата си, така и на хората около нея. Те могат да бъдат натоварващи и дори отблъскващи.

❌Проблеми в сексуалния живот – „доброто момиче“ пренебрегва себе си както в ежедневието, така и в леглото. Тя е склонна да задоволи повечето желания на партньора си, но не се чувства комфортно дори да говори за своите нужди и желания.

❌Трудности в кариерното развитие – подобна травма би могла да попречи на носителя си да постига професионални успехи и да се развива в работата си. Той рядко отстоява себе си в офиса, а повишението може да е непостижима цел.

❌Жертва на манипулации – хората с тази травма са изключително лесна жертва на манипулации и лошо отношение. Те са склонни да търпят и рядко се замислят за своето благополучие. Точно затова и често са плячка на манипулатори.

Как да спрем да бъдем „доброто момиче“

Има различни техники за преодоляване на нанесената психологическа травма. По темата са изписани немалко книги за самопомощ и са дадени редица интервюта. Психолозите и експертите препоръчват да се опитаме да се преборим с травмата си, когато установим, че я имаме. Нужни са само много решителност и малко смелост. Ето и няколко подхода за това:

✅Разбери дали страдаш от синдрома на доброто момиче. Първа стъпка към решението на проблема е признаването му.  

✅Започни да поставяш себе си и нуждите си по-напред. Ясно е, че няма да стане като с магическа пръчка, предвид, че цял живот твоите нужди не са имали значение. Затова започни с нещо малко. Следващият път, когато много искаш да гледаш романтична комедия, а приятелят ти държи да е екшън, опитай да отстояваш желанието си смело.

✅Пусни отговорността – не е нужно винаги да поемаш вината. Похвално е да я поемаш, когато е твоя и да носиш отговорност за постъпките си. Малко хора го умеят. Но когато отговорността е чужда, не посягай към нея, дори и да ти се иска.

✅Ясно разбери какво харесваш и какво – не. Няма как да изискаш някой да се съобразява с желанията ти, ако не знаеш какви са. А ако страдаш от синдрома на доброто момиче, вероятно не знаеш. Дай си малко време, в което да кажеш, поне пред себе си, какво харесваш в теб, какво искаш от живота, какви са целите и мечтите ти.

✅Започни да отстояваш себе си. Когато вече си наясно с целите и принципите си, можеш и да започнеш да ги отстояваш. Не ги пренебрегвай заради някой друг или заради нечии други. Ще се почувстваш добре, когато успееш да не изневериш на себе си.

✅Позволи си да влезеш в конфликт. Не става въпрос да се превърнеш в скандалджийка, която се чуди за какво да се разсърди. Става въпрос да успееш да преодолееш страха си от конфликти. Позволи си да влезеш в поне един спор. Може би ще видиш, че не е чак толкова страшно.  

✅Поеми риска да бъдеш себе си и виж какво ще се случи – може и да не спрат да те обичат, може и да не те изоставят, може и да не се откажат от теб. Може и да се изненадаш, като разбереш, че много хора те ценят и обичат заради човека, който си.

✅Остави и другите да правят неща. Не е нужно ти да правиш всичко за всички. Позволи си да спираш и да си почиваш и остави останалите да правят неща. Може да се окаже, че те също искат да се чувстват полезни.

✅Позволи си радост и забавление. Подари си един цял ден, в който да нямаш задължения, задачи и отговорности. Гледай филми, слушай музика, чети книги, разхождай се, спортувай, мързелувай - нека бъде ден, в който да правиш само това, което наистина обичаш. И нека не бъде само един такъв ден.

✅Търси одобрение от себе си. Спри да търсиш одобрение в родителите си, в приятелите си, в колегите си, в съседите си, в кучето си… Понякога единственото одобрение, което ти е нужно, е твоето собствено. Започни да търсиш него.

Справянето със синдрома на доброто момиче може и да ти отнеме време, но е постижимо. Необходимо е да положиш усилия в себепознанието и да започнеш да цениш себе си повече, а наградата ще си струва. 

*Статията има информативен характер. Информацията, поместена в нея, не може да замени консултацията със специалист. Ако страдате от тревожност, депресия или изпитвате затруднения в общуването, потърсете помощта на специалист в областта на психологията.  

И още вдъхновение: 

За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш

12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли

Коментирай »
Още по темата
15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати) 15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)
Препоръчваме още
Десет "знаете ли, че" в секса Десет "знаете ли, че" в секса
Винаги ще се отзоват, ако имаш нужда от тях: Те са най-отзивчивите зодии Винаги ще се отзоват, ако имаш нужда от тях: Те са най-отзивчивите зодии
Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция Експресният влак на Месопотамия - една от най-новите туристически линии на Турция
Има връзка между самотата и свиването на мозъка при възрастните хора Има връзка между самотата и свиването на мозъка при възрастните хора
Що за човек си според салатите, които харесваш   Що за човек си според салатите, които харесваш  
„Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)   „Конфитюрът на Малина“ на Светла Радивоева поднася на малки и големи рецепта за споделяне (предложение за четене)  
Приказен криминален роман за деца: „Изчезналата звезда“ от Ленка Бродецка (предложение за четене) Приказен криминален роман за деца: „Изчезналата звезда“ от Ленка Бродецка (предложение за четене)
Денят на отказващите се: Кога зарязваме новогодишните си обещания да спортуваме Денят на отказващите се: Кога зарязваме новогодишните си обещания да спортуваме
Защо обвързаните жени са по-привлекателни? Защо обвързаните жени са по-привлекателни?
ТЕСТ: Какво животно би била според характера си? ТЕСТ: Какво животно би била според характера си?
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш 12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш
Защо червеното вино предизвиква главоболие? Защо червеното вино предизвиква главоболие?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби