Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш

Синдромът на доброто момиче е вид психологическа травма, която се отличава с няколко конкретни признака

Надя Хамдан

Photo via Canva.com/AI Generated Image

Синдромът на доброто момиче е изключително разпространен и често е подценяван. Както подсказва името му, от него страдат основно жените.

Психолозите и експертите описват синдрома като психологическа травма. И като такава най-вероятно е да е придобита още в ранните детски години и да остане дълго време неосъзната.

Как се заражда синдромът „доброто момиче“

Има няколко причини, поради които може да сме се сдобили с този синдром. Поколения наред жените са възпитавани, че трябва да служат да угаждат на мъжете по пътя им към успеха и щастието. Казвано им е, че те трябва да са послушни, добри, мили, тихи и не са имали възможност да обръщат внимание и да дават значение на своя собствен път към успехи и щастие. Това може да е една от причините за придобиване на синдрома.

Друга, заложена травма от детството, може да е възпитанието, че детето трябва да заслужи обичта си. „Направи това или няма да те обичам“ – това е реплика, която не малко хора са чували от родителите си. Те, разбира се, са били поощрявани да носят добри оценки вкъщи, да са добри момичета и наказвани, когато се случи обратното. Сами по себе си мотивацията и наказанието могат да бъдат успешни подходи във възпитаването на детето. Изключително важно е обаче то винаги да знае, че е безусловно обичано и никога да не се налага да си „изработи“ обичта и грижата.

Не е изключено подобна травма да се нанесе и в по-напреднала възраст, при определени обстоятелства в живота на човек и в отношенията му с околните.  

По какво се разпознава синдромът на доброто момиче

Синдромът на доброто момиче може да има най-различни проявления в отделните аспекти от живота на човека. Тази заложена травма може да се разпознае в любовните ни взаимоотношения, в секса, в приятелските среди, в работата и дори в семейството. Рядко обаче можем сами да я познаем. Ето някои от признаците, които могат да подсказват, че страдаме от синдрома на доброто момиче:   

👉Ниска самооценка – ниско самочувствие и подценяване на собствената ни значимост. Човекът с тази травма може да ви напише дълъг списък на всичко, което не харесва както във външността си, така и в характера си. Списъкът с позитивните качества обаче ще е осезаемо по-кратък.

👉Необходимост от постоянно одобрение отвън – разпознава се в натрапчивата нужда да бъдем хвалени и оценявани. И най-вече в това да се чувстваме зле, когато не получим похвала или още по-лошо – бъдем критикувани.

👉Потребност за грижа и угаждане –не става въпрос за общочовешката необходимост да бъдем нужни и ценни. Става въпрос за натрапчиво желание да сме винаги в услуга на другите, а когато не успеем, да се чувстваме безполезни.

👉Неумение за отказ – хората със синдрома на доброто момиче рядко казват „не“ и ако все пак го направят, после се чувстват виновни.  

👉Усещане за вина – това е различно от усещането, което всички изпитваме, когато сгрешим. Става въпрос за гузност от невъзможността да покрием чужди изисквания, да се справим отлично или дори от риска да разочароваме някого.  Хората с тази травма често поемат отговорност не само за своите грешки, но и за чуждите.

👉Завишена самокритика – добре е да имаме самокритика, но като всичко останало в живота, тя също трябва да е с мярка. „Доброто момиче“ обаче не познава граници.

👉Липса на граници – хората, които страдат от този синдром, са склонни да изтърпят много, ако не и всичко, за да може околните да се чувстват добре и да са щастливи. Те никога няма да кажат на някого да не се държи по даден начин с тях или да поставят разумни граници.

👉Пренебрегване на собствените желания и нужди – саможертвата е задължителен елемент при хората, които живеят с тази травма. Те рядко се замислят за своите нужди и желания и никога нямат претенции, когато се избира филм за гледане, дестинация за пътуване или каквото и да е друго. Те винаги поставят себе си на последно място.

👉Безпринципност – „доброто момиче“ не само не отстоява желанията си, но и принципите си. Това е поредното нещо, което се поставя на заден план, за да не пречи на околните. От тях няма да чуете репликите „аз не правя така“, „не вярвам в това“, „това противоречи на моите разбирания“ и прочие.

👉„Не заслужавам“ – това е начинът, по който се чувстват повечето хора – носители на травмата. Те смятат, че трябва да си заслужат всичко – почивката, парите, доброто отношение и дори обичта от околните…

👉Неумение за приемане на комплименти, подаръци и услуги. Това неумение също може да се дължи на усещането „не заслужавам“. Хората със синдрома на доброто момиче не знаят как да получават комплименти и какво да правят с тях. Още по-неудобно се чувстват, когато получават подаръци или услуги от другите. Те винаги търсят начин „да върнат жеста“.

👉На пръсти около всички – т.нар. добри момичета често живеят в страх или поне притеснение да не би да подразнят, обезпокоят или разочароват околните. А ако някога все пак се случи, те го изживяват тежко.

👉„Аз нямам мнение“ – да, точно така. „Доброто момиче“ рядко има мнение, а дори и да има, ще го запази за себе си – все пак само така ще успее да не натовари никого с мнението си, няма да каже грешните думи и най-важното – няма да се наложи да се конфронтира с някой, който е на друго мнение.

👉Страх от конфронтация – човекът, който страда от тази травма, ще направи всичко по силите, за да избегне каквато и да е форма на конфронтация. За него това да спори с някого е едно от най-ужасните изживявания и дори и да се стигне до скандал, бързо ще го потуши, като се съгласи с опонента си.  

👉Може и по-добре – има най-различни причини за проявяването на перфекционизъм. Само една от тях е синдромът на доброто момиче. Но е задължителен при него. Едно „добро момиче“ няма как да не е и перфектно и винаги ще се стреми към това. И тук важи същото – чудесно е да опитваме да сме най-добрата версия на себе си. Но щетите идват, когато започнем да се самобичуваме, защото не сме успели.

Щетите, които си синдромът „доброто момиче“ нанася:

Както всички психологически травми, така и тази неизбежно се проявява в различни сфери от живота на носителя си. Тя си нанася много щети и често е пречка по пътя към спокойствието, щастието и успеха. Експерти открояват най-често срещаните такива щети:  

❌Постоянно чувство на неудовлетвореност – когато човек има прекалено високи изисквания към себе си, съчетани с ниско самочувствие и болезнено усещане за вина, неизбежно ще се чувства неудовлетворен.  

❌Постоянната нужда да угаждаме и да се грижим за околните може да доведе до тревожност и депресия, предупреждават специалисти.

❌Проблеми във взаимоотношенията – човек, който страда от този синдром, трудно изгражда пълноценни взаимоотношения. Създадените навици и модели на поведение, базирани на травмата, пречат както на жертвата си, така и на хората около нея. Те могат да бъдат натоварващи и дори отблъскващи.

❌Проблеми в сексуалния живот – „доброто момиче“ пренебрегва себе си както в ежедневието, така и в леглото. Тя е склонна да задоволи повечето желания на партньора си, но не се чувства комфортно дори да говори за своите нужди и желания.

❌Трудности в кариерното развитие – подобна травма би могла да попречи на носителя си да постига професионални успехи и да се развива в работата си. Той рядко отстоява себе си в офиса, а повишението може да е непостижима цел.

❌Жертва на манипулации – хората с тази травма са изключително лесна жертва на манипулации и лошо отношение. Те са склонни да търпят и рядко се замислят за своето благополучие. Точно затова и често са плячка на манипулатори.

Как да спрем да бъдем „доброто момиче“

Има различни техники за преодоляване на нанесената психологическа травма. По темата са изписани немалко книги за самопомощ и са дадени редица интервюта. Психолозите и експертите препоръчват да се опитаме да се преборим с травмата си, когато установим, че я имаме. Нужни са само много решителност и малко смелост. Ето и няколко подхода за това:

✅Разбери дали страдаш от синдрома на доброто момиче. Първа стъпка към решението на проблема е признаването му.  

✅Започни да поставяш себе си и нуждите си по-напред. Ясно е, че няма да стане като с магическа пръчка, предвид, че цял живот твоите нужди не са имали значение. Затова започни с нещо малко. Следващият път, когато много искаш да гледаш романтична комедия, а приятелят ти държи да е екшън, опитай да отстояваш желанието си смело.

✅Пусни отговорността – не е нужно винаги да поемаш вината. Похвално е да я поемаш, когато е твоя и да носиш отговорност за постъпките си. Малко хора го умеят. Но когато отговорността е чужда, не посягай към нея, дори и да ти се иска.

✅Ясно разбери какво харесваш и какво – не. Няма как да изискаш някой да се съобразява с желанията ти, ако не знаеш какви са. А ако страдаш от синдрома на доброто момиче, вероятно не знаеш. Дай си малко време, в което да кажеш, поне пред себе си, какво харесваш в теб, какво искаш от живота, какви са целите и мечтите ти.

✅Започни да отстояваш себе си. Когато вече си наясно с целите и принципите си, можеш и да започнеш да ги отстояваш. Не ги пренебрегвай заради някой друг или заради нечии други. Ще се почувстваш добре, когато успееш да не изневериш на себе си.

✅Позволи си да влезеш в конфликт. Не става въпрос да се превърнеш в скандалджийка, която се чуди за какво да се разсърди. Става въпрос да успееш да преодолееш страха си от конфликти. Позволи си да влезеш в поне един спор. Може би ще видиш, че не е чак толкова страшно.  

✅Поеми риска да бъдеш себе си и виж какво ще се случи – може и да не спрат да те обичат, може и да не те изоставят, може и да не се откажат от теб. Може и да се изненадаш, като разбереш, че много хора те ценят и обичат заради човека, който си.

✅Остави и другите да правят неща. Не е нужно ти да правиш всичко за всички. Позволи си да спираш и да си почиваш и остави останалите да правят неща. Може да се окаже, че те също искат да се чувстват полезни.

✅Позволи си радост и забавление. Подари си един цял ден, в който да нямаш задължения, задачи и отговорности. Гледай филми, слушай музика, чети книги, разхождай се, спортувай, мързелувай - нека бъде ден, в който да правиш само това, което наистина обичаш. И нека не бъде само един такъв ден.

✅Търси одобрение от себе си. Спри да търсиш одобрение в родителите си, в приятелите си, в колегите си, в съседите си, в кучето си… Понякога единственото одобрение, което ти е нужно, е твоето собствено. Започни да търсиш него.

Справянето със синдрома на доброто момиче може и да ти отнеме време, но е постижимо. Необходимо е да положиш усилия в себепознанието и да започнеш да цениш себе си повече, а наградата ще си струва. 

*Статията има информативен характер. Информацията, поместена в нея, не може да замени консултацията със специалист. Ако страдате от тревожност, депресия или изпитвате затруднения в общуването, потърсете помощта на специалист в областта на психологията.  

И още вдъхновение: 

За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш

12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш 

Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли

13 вредни мисли, които да прогоните веднага

Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  

Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега 

13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро

Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем 

Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли

Коментирай »
Още по темата
15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)
Препоръчваме още
Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения
ТЕСТ: Как се отнасяш с околните?
Топ 3 на летищата с най-вкусна храна в света
Лесна рецепта за вкусен омлет (само три съставки)
Секс по време на пандемия: Правила за безопасност
Внимателно със спорта в жегата: Ето как да изчислим максималния допустим пулс
Защо хората остават заедно, дори да не са щастливи
"Това е науката. Не отхвърляйте нищо": Видният учен Джордж Гао за COVID-19
5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш
Не прави това в леглото: 5 грешки в секса, които жените допускат
ТЕСТ: Кой герой от "The Last of Us" си?
„Амок и други новели“ от Стефан Цвайг, том II (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби