15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)

Така ще успееш по-лесно да преминеш през конфронтацията, без да нараняваш околните или да губиш контрол над поведението си

Надя Хамдан
15 техники да останем спокойни при конфликт (с близки и непознати)

Anete Lusina from Pexels via Canva.com 

Конфликтите са неизбежни в живота на всеки. Някои хора мразят конфронтациите, други пък ги определят като конфликтни личност. Истината е, че споровете не са приятни за никого.

Сега ще ти предложим няколко изпитани техники, с които да запазиш самообладание при подобни конфликтни ситуации. Така ще успееш по-лесно да преминеш през конфронтацията, без да нараняваш околните или да губиш контрол над поведението си.

И понеже има разлика дали се караш с близък или непознат, ще разделим техниките в три категории, за да са максимално ефективни.

Универсални техники да запазим спокойствие при конфликт

🟢Дишай дълбоко. Неслучайно срещаш този съвет редовно, когато става въпрос за душевното ти спокойствие и справянето с неприятни ситуации. Бавното, премерено и дълбоко дишане може да направи чудеса в поведението.

🟢Преброй до 5. Това е друга универсална техника, която задължително трябва да изпробваш, особено ако имаш проблеми с гнева. Ако ситуацията позволява, преброй до 10 или дори повече. Това ще ти помогне да се отдръпнеш от проблема поне за малко и така да успееш да го видиш трезво.

🟢Фокусирай се върху гласа си – треперещ ли е, повишаваш ли тон, викаш ли, изпадаш ли в истерия или по-скоро успяваш да държиш тона си добронамерен и равен? Винаги следи гласа си по време на спор, това ще ти помогне да избегнеш ескалирането.

🟢Забрави за агресията. Забрави я изобщо в живота си, не само конфронтациите. Агресията, както вербална, така и на физическо ниво, никога не води до нищо конструктивно. Направи така, че тя да няма никакво място в живота ти.

🟢Потърси вината в себе си. Понякога е възможно да грешиш. И в това няма нищо страшно, нито срамно. Особено ако съумееш да го видиш, да го признаеш и да се извиниш за объркването. На всеки се случва, но не всеки умее да се извинява.

🟢Вслушай се в думите на опонента си. Понякога човекът, с когото спорим, се опитва да ни каже нещо. Но ние отказваме да го чуем, защото сме погълнати от предишни случаи, в които ни е обидил или си мислим, че знаем по-добре какво има предвид той. Опитай да се спреш за момент и да чуеш какво ти казва. Може и да се изненадаш.

🟢Приемай несъгласието. Не е нужно всички винаги да сме на едно мнение. Научи се да цениш чуждото и да не налагаш своето. Остави хората да имат своя позиция и се научи да я цениш.

Техники да запазим спокойствие при конфликт с близък човек

Когато спорим с човек, който ни е близък и когото обичаме, изброените техники може и да не са достатъчни. Затова ти предлагаме още няколко, с които да запазиш самообладание и да избегнеш взаимното ви нараняване и обида.

💚Прояви добронамереност. Това, че имате някакво несъгласие, не означава, че не се обичате, нали? Опитай да си го припомниш, дори и в този момент да изпитваш гняв. Изключително ценно е да умееш да проявяваш добронамереност, дори и когато е трудно.

💚Помисли за компромис. Не всяка ситуация го позволява, но не пречи да провериш как стоят нещата за конкретния спор. Дали наистина ще си навредиш, ако направиш компромис с нещо, което е важно за човека до теб? Опитай да си зададеш този въпрос по време на конфликта и се вслушай в отговора. Той е дълбоко в теб.

💚Говори за себе си. Тази техника прави чудеса. И е лесна. Просто замени всяко „ти“ в изреченията си с „аз“. Ето и пример: Вместо да кажеш „Ти просто не ме разбираш“, пробвай с „Аз просто усещам неразбиране“. Така ще избегнеш обвиненията, а в същото време ще дадеш шанс на опонента си да се замисли за твоите чувства.   

💚Избягвай обвиненията. Следвайки горната стратегия, впрегни всичките си усилия в това да не обвиняваш човека до теб. Каквото и да се е случило, за каквото и да спорите, обвиненията няма да ви помогнат да се разберете. Научи се да водиш спорове, без да търсиш вина. Животът ти ще е по-хубав и лек.  

Техники да запазим спокойствие при конфликт с непознат

Споровете с непознати хора са по-рядко срещани, но мнозина не знаят как да се справят с тях. Затова освен универсалните съвети, добавяме още няколко техники, с които да запазиш спокойствие при конфликт с непознати.

🟩Покажи уважение. Това, че имаш разногласия с някого не бива да те променя като човек. Никога не забравяй да проявиш уважение, учтивост и вежливост към опонента си. Обратното по-скоро ще подкопае аргументите ти и ще те представи в една не много приятна светлина. Освен това, запазвайки маниерите си, ще съумееш да запазиш и спокойствието си.  

🟩Предложи решение. Обикновено хората, когато спорят, виждат само своята позиция – сякаш ситуацията има само две страни – моята и твоята. А често има и трета, четвърта и пета. Опитай да овладееш гнева и потърси алтернативно решение на конфликта.

🟩Потърси помощ от трета страна. Ако видиш, че не успяваш да се справиш с конфронтацията, потърси подкрепа от някой обективен и независим човек. Възможно е той да ви даде решение или поне да помогне за прекратяване на конфликта.

🟩Отдалечи се от ситуацията. Споровете с непознати всъщност нямат абсолютно никакво значение за качеството на нашия живот. Припомни си това и се отдалечи от ситуацията – емоционално и физически. Просто си тръгни от тази конфронтация. Не е нужно да продължаваш спор с човек, когото повече няма да видиш.

И още за емоциите и душевния мир: 

10 трика за успокоение на нервите за по-малко от 10 минути

6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем) 

Невинна шега или замаскирана обида – 9 знака, че си жертва на пасивна агресия 

5 изключително лесни начина да направиш деня си (и на хората около теб) по-добър

5 житейски принципа за по-спокоен и щастлив живот 

Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как

Коментирай »
Още по темата
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш Страдаш ли от синдрома на доброто момиче – как да го разпознаеш и премахнеш
Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли Кутия за тревоги: Един лесен метод срещу лошите мисли
Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега Пет навика на щастливите хора, които да изпробваш още сега
Препоръчваме още
Спомените, които (не) пазим Спомените, които (не) пазим
Краят на една трилогия: „Огледалото на нашите злочестини“ от Пиер Льометр (предложение за четене) Краят на една трилогия: „Огледалото на нашите злочестини“ от Пиер Льометр (предложение за четене)
Как Венера е успяла да запази "младата" си повърхност Как Венера е успяла да запази "младата" си повърхност
6 начина да оцелееш във връзка си с егоист 6 начина да оцелееш във връзка си с егоист
Убийствена интерпретация на The Piano Guys на саундтрака от "Борн" Убийствена интерпретация на The Piano Guys на саундтрака от "Борн"
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Диетологът на Шарлийз Терон, Анджелина Джоли и Ума Търман Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Диетологът на Шарлийз Терон, Анджелина Джоли и Ума Търман
Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене) Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене)
Най-разпространените свалки Най-разпространените свалки
Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем Най-калоричните храни и напитки, за които не знаем
Човекът, предрекъл ерата на смартфоните, обяснява как работи човешкия мозък в „1000 мозъка: Нова теория за интелекта“ (предложение за четене) Човекът, предрекъл ерата на смартфоните, обяснява как работи човешкия мозък в „1000 мозъка: Нова теория за интелекта“ (предложение за четене)
Осем неловки ситуации в леглото и как да излезеш от тях Осем неловки ситуации в леглото и как да излезеш от тях
Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо) Чувстваш, че си на кръстопът? Това може би е най-доброто нещо, което някога ти се е случвало (ето защо)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби