3 причини защо никога да не се сравняваш с другите

Припомняме ти няколко истини, които ще ти помогнат да се превърнеш в най-добрата версия на себе си

Надя Хамдан
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите

Photo via Canva.com

Неведнъж сме чували и чели колко е вредно да се сравняваме с околните. Много от нас вероятно са го изпитвали и на собствения си гръб. Напълно излишно е да си губим времето с мисли от типа на „защо все на мен“, „искам и аз да имам това или онова“, „тази е по-красива“, „този е по-богат“, „те са по-успешни“… А колкото повече такива мисли допускаш да те обземат, толкова по-нещастна се чувстваш.

Истината е, че дори и да си наясно колко вредно е да се сравняваш, понякога е ужасно трудно да превъзмогнеш този навик. Изискват се много усилия и постоянство. Най-важното, може би и най-трудното, е да не допускаш тези мисли да се задържат. Ние ти припомняме три истини, които са очевидни, но често ги забравяме. Те ще ти помогнат да се превърнеш в най-добрата версия на себе си.

Нямаш цялата информация

Никой никога не вижда цялата картина. Изключително трудно е да се поставим в чуждите обувки и да си дадем сметка как изглеждат нещата отстрани. Тази истина ще ти помогне в ситуациите, в които мечтаеш за нечий чужд живот. Да речем, че искаш да си богата като шефа си, да имаш красотата или перфектната фигура на онази твоя приятелка, отличното здраве на съседа ти, завидната романтична връзка на колежката ти или  уравновесеността на продавача в любимия ти магазин. Истината е, че ти всъщност нямаш цялата информация – нямаш идея за какво мечтаеш. Не знаеш дали шефът ти не е нещастен, въпреки богатството си. Не знаеш дали красивата ти приятелка не страда от това, че всички я подценяват и мислят за повърхностна. Не знаеш дали съседът ти, който винаги е здрав, всъщност не страда от депресия. Не знаеш дали колежката ти с перфектната си връзка обича половинката си. Не знаеш дали спокойствието на продавача не е само привидно и прикрива сериозни проблеми с гнева. Истината е, че не знаеш какво си пожелаваш.  

Забравяш своите качества

Всеки път, в който се съсредоточим върху чуждите качества, ние всъщност забравяме за своите собствени. Няма нищо лошо в това да се възхищаваш на качества, които би искала да развиеш в себе си, да общуваш с приятни хора и да попиваш от техните добродетели. Но когато възхищението се превърне в завист или в постоянно сравняване, ние забравяме за това, което вече имаме. Следващият път, когато се усетиш, че започваш да мислиш за това, което другите имат, а ти – не, спри за момент и се опитай да си напомниш за всичко, което ти притежаваш. Ще се изненадаш приятно. И още един плюс – колкото повече оценяваш положителните си качества, толкова по-щастлива ще бъдеш.

Нищо няма да промениш

Когато се сравняваш с другите, не променяш нищо. Винаги ще има някой, който ще е по-красив, по-богат, по-успешен, по-здрав, по-обичан, по-организиран, по-уверен и ти няма да го промениш, ако се концентрираш върху това. Концентрирай се върху себе си. Истината е, че за някого ти също си повече и притежаваш неща, който и той би искал да има. Не си губи времето с отрицателни мисли за всичко, които не можеш да промениш. Вместо да се ядосваш, че не си достатъчно успешна например, опитай да откриеш в каква сфера би искала да се реализираш и се захващай за работа.

Коментирай »
Още по темата
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
Шест доказателства, че си щастлива Шест доказателства, че си щастлива
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
10 начина да бъдеш по-добър човек 10 начина да бъдеш по-добър човек
Препоръчваме още
11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали 11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали
„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – едно изящно издание за скандалния гений (предложение за четене) „Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – едно изящно издание за скандалния гений (предложение за четене)
Секс по приятелски – игра за напреднали Секс по приятелски – игра за напреднали
„Божии чеда“ преобръща представата за библейските времена (предложение за четене) „Божии чеда“ преобръща представата за библейските времена (предложение за четене)
Откриха 500-годишни подправки, запазени в останки от кораб в Балтийско море Откриха 500-годишни подправки, запазени в останки от кораб в Балтийско море
Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия
ТЕСТ: Коя принцеса на Дисни си? ТЕСТ: Коя принцеса на Дисни си?
Липсва ли ти сексът с бившия Липсва ли ти сексът с бившия
ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място? ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място?
Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения Мъжете и жените не могат да бъдат „само приятели“ - три доказателства и три изключения
Тодор Костадинов разказва за срещите си с популярни българи в българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“ (предложение за четене) Тодор Костадинов разказва за срещите си с популярни българи в българи в „Разкази против забрава. Анти-некролози“ (предложение за четене)
Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс Половината жени фантазират за друг мъж по време на секс
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби