10 начина да бъдеш по-добър човек

Предлагаме ти десет лесни стъпки да станеш човека, с когото можеш да се гордееш

Photo via Canva.com

Всеки от нас носи в сърцето си доброта, обич, грижа и спокойствие. Въпреки това обаче всички ние сме се държали лошо с някого. Били сме изнервени, нещастни, напрегнати и сме предали това на някой познат или непознат. И после вероятно дори сме се чувствали виновни и ни е било тежко. Защото какво по-тежко от това да се разочароваш от себе си?

Всъщност да станеш по-добър човек не е никак трудно. Фактът, че четеш това, означава, че вече си го поискала – тоест половината работа е свършена. Поздравления. Предлагаме ти десет лесни стъпки да станеш човека, с когото можеш да се гордееш.

1. Дръж се с хората така, както би искала да се държат с теб

Това е основно правило в общуването с хората. Ако не искаш да бъдат груби с теб, не бъди груба с тях. Ако искаш да получаваш повече уважение, обич, признателност, то давай повече уважение, обич и признателност. Списъкът тук е безкраен. Но най-важното е да запомниш едно – това, което най-осезаемо ти липсва в отношенията ти с хората, вероятно е точно това, което най-малко даваш на същите тези хора.

2. Направи добро на някого 

Не е нужно да купиш къща на бездомен човек или да дариш милиони на нуждаещите се (ако можеш да си го позволиш, страхотно, тогава действай). Опитай с нещо малко и дребно, но достатъчно, за да усмихне някого. Пропусни шофьора, който се опитва да вземе онзи труден ляв завой, благодари сърдечно на продавачката, която ти е помогнала да откриеш перфектния подарък, кажи на майка си, че я обичаш, подари нови чорапи на любимия си човек без повод…Опитай се всеки ден да правиш нещо малко за някого. За теб може да е незначително, но това може да е най-хубавото нещо, което се е случило за човека отсреща.  

3. Винаги бъди любезна и усмихната, особено с непознати

Превърни това в свой навик. Винаги поздравявай, усмихвай се и пожелавай хубав ден. Когато си усмихната, ти несъзнателно привличаш към себе си добро настроение и още усмихнати хора. Не си позволявай да си груба или неуважителна – не знаеш какво преживява човекът, с когото общуваш. И колко силно може да има нужда от твоята усмивка.

4. Не издребнявай 

Научи се на търпение. И бъди над нещата. Не се карай с всеки за всяка дреболия. Научи се понякога да замълчаваш, да пускаш, да бъдеш по-мъдрия човек. Не се ядосвай за всяко незначително препятствие, с което се сблъскваш. Не съди хората за всяка малка грешка, която допускат. Напомняй си регулярно, че ти си над нещата и гледай по-глобално на живота. Не се вглъбявай в проблемите, позволи си лукса да забравяш за тях. Скоро и те ще започнат да забравят за теб.

5. Уважавай по-възрастните

…всъщност уважавай всички. Уважавай родителите си и възрастните си роднини. Уважавай колегите си – както тези на по-високи позиции, така и хигиенистите и обслужващия персонал, който се грижи да бъдеш щастлива в офиса си. Уважавай приятелите си, децата си, любимия си. Уважавай всеки човек, когото срещаш. Не забравяй – той е достоен и заслужава твоето уважение.  

6. Откажи се от завистта и съревнованията 

Запомни, че винаги ще има някой по-красив, по-умен, по-талантлив в дадена област или по-успешен в друга от теб. Ти също имаш своите преимущества и силни страни. Съсредоточи се в себе си, цени качествата си и работи върху недостатъците си. Откажи се от това да се сравняваш с другите и да мериш кой има повече или кой умее по-малко. Не завиждай, бъди щастлива с всичко, което имаш. А то, повярвай ми, не е малко…

7. Не си позволявай да бъдеш нещастна 

Най-лош е нещастният човек. Дългата липса на щастие неизбежно води до озлобяване и изгрубяване. Именно в тези моменти започваме да се държим по начин, от който след време се срамуваме. Спести си срама и се опитай да оцениш трезво: Има ли сфера в живота ти, която те прави нещастна? Работата ти, семейството ти, партньора, взаимоотношенията, дома ти…? Открий отговора за себе си и направи всичко по силите си и още малко отгоре, за да подобриш ситуацията си и да си върнеш щастието. Гарантирано е, че това ще те направи по-добра.

8. Давай, дарявай, подарявай…

Няма по-добър начин да се почувстваш щастлива от това да даваш. Във всеки един смисъл. Дарявай старите си дрехи, дарявай пари за благотворителност, подарявай усмивки, давай шансове и обич. Всеки път, в който дадеш, ти всъщност получаваш много повече от това, което си дала.

9. Кажи добра дума  

Повечето от нас обичат да критикуват. Не пропускаме да посочим на някого къде е сгрешил, да му покажем, че не е прав или че не одобряваме нещо в него. Колко често обаче правим обратното? Постави си цел – всеки ден казвай по нещо хубаво на някого. Не е нужно да си го измисляш, казвай истината. Наред с критиките, не пропускай да направиш комплимент. Започни да посочваш хубавите неща в хората и ще започнеш да виждаш все повече от тях.

10. Бъди благодарна

Благодарността всъщност е ключът към щастието и към добротата. Започни да оценяваш всичко хубаво, което се случва на теб и на хората, които обичаш. Благодари за лятото, за вкуса на кафето, за най-добрата ти приятелка, за страхотното ти дете, за покупката от мола, за вкусната пица…Нека благодарността стане твой спътник в живота. Няма да повярваш колко по-щастлива и добра ще бъдеш тогава. 

Коментирай »
Още по темата
Подарък веднъж на 4 години: 5 идеи за един по-различен 29 февруари
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Отбелязваме Деня на спонтанните актове на доброта 💝
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
10 истини за живота от Крис Прентис
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
11 признака, че си по-силна, отколкото си мислиш
Ако искаш да си жена с класа, сбогувай се с тези 8 начина на поведение!
„Най-желаното дете ме докарва до лудост“ в помощ на родителите (предложение за четене)
30 умения, които да усвоиш през 30-те
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
Осем правила за щастлива връзка
Седем истини, които никога да не забравяш
5 фрази, с които да промениш личната си философия, за да бъдеш щастлива
Не е срамно да си жена
Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли
Препоръчваме още
Зашеметяваща мозайка разкрива пет огромни звездни „детски градини“
Предложение за четене: „Шега” от Янис Палавòс
В токсична връзка ли съм? Как да разпознаем емоционалния насилник
Сам Смит отново демонстрира уникалния си талант
Изобретяването на книгите в античния свят: „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо (предложение за четене)
Има ли връзка между размера на обувките и този на мъжкото достойнство?
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
"Това е науката. Не отхвърляйте нищо": Видният учен Джордж Гао за COVID-19
10 непреходни правила на етикета, които всеки трябва да знае
Как да се преборим със скуката в дъждовното време
Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил
На ледената луна на Сатурн може да има живот
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби