10 истини за живота от Крис Прентис

Авторът споделя изпробвани техники, с които да бъдем по-добри и да постигаме целите си

Photo credit: svklimkin/Pixabay

Има хора, които те учат на нещо, има книги, които те променят завинаги, има фрази, които едва, след като чуеш или прочетеш, разбираш колко са верни. Смело можем да кажем, че сред тези вдъхновяващи хора е писателят Крис Прентис. Той е успял да промени живота на мнозина с концепциите за положително мислене, които преподава достъпно и практично.

Днес се спираме на някои от основните концепции, за които той разказва подробно в книгата си „Бъди какъвто искаш, имай каквото искаш“. Към всяко от тези твърдения той прилага примери и практически упражнения. Ето 10 от мъдрите мисли за живота, разказани в книгата.

Всичко е възможно за тези, които вярват, че всичко е възможно

Крис Прентис е убеден, че няма нещо, което да не можем да постигнем в живота си. За целта обаче е необходимо да сме абсолютно уверени в собствените си способности, да имаме ясна цел и да не спираме да я следваме.

Научи се да приемаш събитията положително

Нещата, които ни се случват не са добри или лоши. Само начинът, по който ги възприемаме, ги прави такива, казва авторът. И ни съветва да се научим да гледаме безпристрастно на случките около себе си и винаги да търсим положителния ъгъл на нещата.

Изгради си житейска философия и я следвай  

Житейската философия всъщност представлява поредица от лични истини, в които вярваме и от които се ръководим. В книгата си, Крис Прентис дава редица примери за това какви фрази ръководят личната философия на мнозина: „Аз съм човек без късмет“, „Хората са лоши“, „Няма достатъчно за всички“ и т.н. За да живеем един щастлив живот, е нужно личната ни философия да съдържа повече фрази от типа на: „Аз имам късмет“, „Хората по природа са добри“, „Има достатъчно ресурси за всички“ и прочие.

Обстоятелствата всъщност са „тренировъчни“ ситуации

Прентис се спира подробно и върху една теория, изследвана от редица автори в областта. Най-общо тя гласи, че всичко, което ни се случва, идва, за да ни научи на нещо и да ни помогне да израснем и да бъдем по-добри. Ако пропуснем урока, случката ще се повтаря отново и отново, а ние ще продължаваме да „тренираме“ върху същата ситуация, докато не научим нужното.   

Животът е огледало  

Тази теория е трудна за приемане, особено за хората, които не обичат да търсят проблема в себе си. Тя гласи, че всичко, което ни се случва всъщност е предизвикано от нас самите и от начина, по който гледаме на живота. Ако непрекъснато се оплакваме, че нямаме пари например, е почти сигурно, че ще продължим да нямаме пари. Ако проклинаме късмета си в любовта, няма да срещнем подходящия човек. Според Прентис всеки от нас получава точно това, което дава.

Ти имаш силата да изпълниш всеки ангажимент, който поемаш

Менторът е категоричен, че този въпрос е черно-бял. Всеки път, когато поемем ангажимент към себе си или към някого, нямаме друг избор, освен да го изпълним. И никакви оправдания, обстоятелства или препятствия не могат да ни спрат. Затова Прентис съветва – винаги изпълнявайте поетите си ангажименти!

Как можеш да разбереш, че нещо е идеално: Ако се е случило, значи е

Всичко е точно такова, каквото трябва да бъде, твърди авторът. И препоръчва - вместо да се оплакваме от съдбата си, да приемем, че през каквото и да преминаваме, то е перфектно за нас, то е точно такова, каквото трябва да бъде и ще ни донесе всичко, от което се нуждаем.     

Винаги използвай качествата си на 100%

Тук посланието е ясно – няма половинчати мерки. Трябва да използваме всички качества, които притежаваме, на пълния им капацитет. Прентис казва – не е достатъчно да си почти добър приятел, да си почти във форма, да си почти честен, да си почти навреме, почти да успяваш. Трябва винаги да си на 100%, за да живееш на 100%.

Всички сме уникални и възприемаме нещата различно

Дадена храна може да е вкусна за едни и ужасна за други? Една реплика може да е обидна за едни и приемлива за други. Една жена може да е привлекателна за едни и непривлекателна за други. Същото се отнася за всяко друго нещо в живота ни. Прентис ни съветва да помним, че всички сме различни и приемаме събитията по различен начин.  

Ти влияеш на всичко и всички около теб  

Авторът ни напомня, че трябва да внимаваме за репликите и действията си, защото имаме склонността да забравяме, че с поведението си влияем на всичко около нас. Когато казваме и правим определени неща, те не остават без последствия. А това е наистина ценно напомняне.

Коментирай »
Още по темата
13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора
13 признака, че си много силна личност
30 умения, които да усвоиш през 30-те
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
10 начина да бъдеш по-добър човек
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Уникални, загадъчни, свръхестествени: 12 тайни на хората с пъстри очи
Куче-герой прави сърдечен масаж на „колегите си“ от полицията
Никога не прави това на работа
ТЕСТ: Коя принцеса на Дисни си?
Мъжете се страхуват от силните жени
Колко горещо е твърде горещо, за да функционира нормално човешкото тяло?
Кратка история на света за млади читатели (предложение за четене)
За мъжете, жените, секса и парите... или кой трябва да плати сметката
„Унищожителят на меча“: Битката между доброто и злото е по-кръвожадна от всякога (предложение за четене)
Осем неща, които да опитате в Нидерландия
Закръглената красавица, която накара света да се влюби в нея
7 качества, които те правят любимата колежка в офиса
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби