По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора

Интелигентността не означава само натрупани познания и безброй прочетени книги

Надя Хамдан
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора

Photo credit: Rafael Javier/Pixabay

Случвало ли ви се е да се чувствате обогатени и удовлетворени след общуването си с някого. Сякаш разговора с този човек ви е донесъл спокойствие, лекота и дори сте научили нещо ново и важно за вас. Обикновено така се чувстваме след среща с интелигентен човек.

Интелигентността обаче не означава само натрупани познания и безброй прочетени книги. Интелигентните хора притежават някои отличителни черти в характерите си, чрез които можем да ги познаем. Ето 13 от тях:

Логическо/аналитично мислене

Интелигентните хора умеят да мислят и да изграждат добри причинно-следствени връзи. Някои от тях имат добре развито логическо мислене, други са по-аналитични, а на трети най-добре се отдава творческото мислене. При всички случаи ще ги познаете именно по това – умението да мислят.

Чувство за хумор

Интелигентните хора почти винаги имат чувство за хумор. Те успяват да се надсмиват над живота и дори в най-трудните ситуации откриват повод за подходяща шега или поне усмивка.

Самоирония

Самоиронията е толкова ценно и рядко срещано качество, че дори заслужава да получи отделна позиция от чувството за хумор. Умението да се надсмиват на себе си е присъщо на интелигентните хора. Те го правят деликатно, а не подигравателно и остроумието им буди възхита в околните.

Самодисциплина

Интелигентните хора са наясно със себе си, най-често те знаят какво искат да получат от живота, но по-важното е, че знаят и как да го постигнат. А самодисциплината е задължителна за успеха.

Емоционална интелигентност

Интелигентните хора са напълно способни не само да не се поддават на емоциите си, но и да ги управляват умело. Те разбират как собствените им емоции влияят на мислите и поведението им и знаят, че това се отнася и за околните.

12 черти на хората с висока емоционална интелигентност

Любопитство/любознателност

Интелигентните хора се познават и по това, че те сякаш никога не се изморяват да научават още. Интересуват се от новостите във всякакви сфери и обичат да учат. Те нямат против някой друг да знае повече от тях, дори оценяват хората, които могат да ги обогатят с информация.

Умение да говорят и мълчат

Интелигентният човек знае кога да говори и кога да замълчи. Както вече установихме, те успяват да разграничават емоциите си и това им помага да запазят мълчание, когато е нужно. А когато говорят, казват нещата точно и ясно, благодарение на острата си мисъл.

В отношенията си с околните:

Лекота в общуването

Общуването с интелигентния човек е истинско удоволствие. Те говорят подредено, въздействащо, спокойно и уважително. Изразяват с лекота точно това, което искат да кажат, без да се оплитат в собствените си объркани мисли. Интелигентните хора са добри оратори.

Уважение

Интелигентният човек подхожда с уважение към всеки, когото среща, без значение от това какъв е човекът и какви са обстоятелствата. Той демонстрира уважението си в цялостното си държание, а това определено е изключително приятно за околните.

Съобразителност

Интелигентните хора добре знаят колко е важно да се съобразяваш с околните – с личното им пространство, с моментните настроения, с обстоятелствата, с характерите. Тяхната съобразителност идва от вътре и я проявяват с лекота. Именно заради това са и толкова добри в нея.

Емпатия

Интелигентните хора имат способността да проявяват разбиране с околните и техните нужди. Не им е трудно да се поставят в чуждите обувки, да влязат в положение. Един интелигентен човек умее да изпитва състрадание, търпение и разбиране.

Непретенциозност

Няма да чуете интелигентният човек да се изтъква…ама никога. Те са напълно наясно със себе си и със света и много добре знаят какво могат и какво не могат. Самохвалството за тях е унизително, затова и не приемат добре хората, които го правят. Интелигентният човек е наясно, че неговите качества няма да бъдат подминати и не изпитва никаква потребност сам да ги изтъква.

Умение за слушане

Никой не може да слуша така, както интелигентният човек. Той не слуша, за да отговори подобаващо или за да каже и той нещо по темата. Той слуша, за да чуе, да разбере, да се обогати с информацията, която получава. Един интелигентен човек никога няма да ви прекъсне. Той ще изслуша докрай каквото имате да кажете и дори ще проследи и запомни казаното от вас.

Коментирай »
Още по темата
9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност 9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност
Как стереотипите, които имаме, изкривяват възприятията ни Как стереотипите, които имаме, изкривяват възприятията ни
10 истини за живота от Крис Прентис 10 истини за живота от Крис Прентис
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри   Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
30 умения, които да усвоиш през 30-те 30 умения, които да усвоиш през 30-те
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност 12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Препоръчваме още
Когато самолетът отлети без теб Когато самолетът отлети без теб
Чистенето на сняг може да бъде опасно за сърцето: Какви мерки да спазваме Чистенето на сняг може да бъде опасно за сърцето: Какви мерки да спазваме
Мрачната и вълнуваща история на коледната звезда Мрачната и вълнуваща история на коледната звезда
Ниският женски тембър на гласа подлудява мъжете Ниският женски тембър на гласа подлудява мъжете
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
ТЕСТ: Коя героиня от „Сексът и градът“ си ти? ТЕСТ: Коя героиня от „Сексът и градът“ си ти?
Разказ за живота, пред чиято пъстрота и красота трябва да благоговеем: „Пролуки“ от Бохумил Храбал (предложение за четене) Разказ за живота, пред чиято пъстрота и красота трябва да благоговеем: „Пролуки“ от Бохумил Храбал (предложение за четене)
ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта? ТЕСТ: Коя е най-токсичната ти черта?
Когато храната и сексът вървят ръка за ръка Когато храната и сексът вървят ръка за ръка
Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта Петте неща, които задължително присъстват в дамската чанта
Накарай го да се влюби в теб Накарай го да се влюби в теб
5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш 5 мъжки недостатъка, които никога няма да промениш
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби