По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора

Интелигентността не означава само натрупани познания и безброй прочетени книги

Надя Хамдан

Photo credit: Rafael Javier/Pixabay

Случвало ли ви се е да се чувствате обогатени и удовлетворени след общуването си с някого. Сякаш разговора с този човек ви е донесъл спокойствие, лекота и дори сте научили нещо ново и важно за вас. Обикновено така се чувстваме след среща с интелигентен човек.

Интелигентността обаче не означава само натрупани познания и безброй прочетени книги. Интелигентните хора притежават някои отличителни черти в характерите си, чрез които можем да ги познаем. Ето 13 от тях:

Логическо/аналитично мислене

Интелигентните хора умеят да мислят и да изграждат добри причинно-следствени връзи. Някои от тях имат добре развито логическо мислене, други са по-аналитични, а на трети най-добре се отдава творческото мислене. При всички случаи ще ги познаете именно по това – умението да мислят.

Чувство за хумор

Интелигентните хора почти винаги имат чувство за хумор. Те успяват да се надсмиват над живота и дори в най-трудните ситуации откриват повод за подходяща шега или поне усмивка.

Самоирония

Самоиронията е толкова ценно и рядко срещано качество, че дори заслужава да получи отделна позиция от чувството за хумор. Умението да се надсмиват на себе си е присъщо на интелигентните хора. Те го правят деликатно, а не подигравателно и остроумието им буди възхита в околните.

Самодисциплина

Интелигентните хора са наясно със себе си, най-често те знаят какво искат да получат от живота, но по-важното е, че знаят и как да го постигнат. А самодисциплината е задължителна за успеха.

Емоционална интелигентност

Интелигентните хора са напълно способни не само да не се поддават на емоциите си, но и да ги управляват умело. Те разбират как собствените им емоции влияят на мислите и поведението им и знаят, че това се отнася и за околните.

12 черти на хората с висока емоционална интелигентност

Любопитство/любознателност

Интелигентните хора се познават и по това, че те сякаш никога не се изморяват да научават още. Интересуват се от новостите във всякакви сфери и обичат да учат. Те нямат против някой друг да знае повече от тях, дори оценяват хората, които могат да ги обогатят с информация.

Умение да говорят и мълчат

Интелигентният човек знае кога да говори и кога да замълчи. Както вече установихме, те успяват да разграничават емоциите си и това им помага да запазят мълчание, когато е нужно. А когато говорят, казват нещата точно и ясно, благодарение на острата си мисъл.

В отношенията си с околните:

Лекота в общуването

Общуването с интелигентния човек е истинско удоволствие. Те говорят подредено, въздействащо, спокойно и уважително. Изразяват с лекота точно това, което искат да кажат, без да се оплитат в собствените си объркани мисли. Интелигентните хора са добри оратори.

Уважение

Интелигентният човек подхожда с уважение към всеки, когото среща, без значение от това какъв е човекът и какви са обстоятелствата. Той демонстрира уважението си в цялостното си държание, а това определено е изключително приятно за околните.

Съобразителност

Интелигентните хора добре знаят колко е важно да се съобразяваш с околните – с личното им пространство, с моментните настроения, с обстоятелствата, с характерите. Тяхната съобразителност идва от вътре и я проявяват с лекота. Именно заради това са и толкова добри в нея.

Емпатия

Интелигентните хора имат способността да проявяват разбиране с околните и техните нужди. Не им е трудно да се поставят в чуждите обувки, да влязат в положение. Един интелигентен човек умее да изпитва състрадание, търпение и разбиране.

Непретенциозност

Няма да чуете интелигентният човек да се изтъква…ама никога. Те са напълно наясно със себе си и със света и много добре знаят какво могат и какво не могат. Самохвалството за тях е унизително, затова и не приемат добре хората, които го правят. Интелигентният човек е наясно, че неговите качества няма да бъдат подминати и не изпитва никаква потребност сам да ги изтъква.

Умение за слушане

Никой не може да слуша така, както интелигентният човек. Той не слуша, за да отговори подобаващо или за да каже и той нещо по темата. Той слуша, за да чуе, да разбере, да се обогати с информацията, която получава. Един интелигентен човек никога няма да ви прекъсне. Той ще изслуша докрай каквото имате да кажете и дори ще проследи и запомни казаното от вас.

Коментирай »
Още по темата
Как стереотипите, които имаме, изкривяват възприятията ни
10 истини за живота от Крис Прентис
Как да се справим с неучтивите хора: Шест начина да останем позитивни и добри  
30 умения, които да усвоиш през 30-те
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Препоръчваме още
Бактерии, гъбички, вируси: Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
Алкохолът, който най-много засилва женското сексуално желание
Пет доказателства, че си принцеса
Без паника: Ето как да извадим кърлеж и 4 „народни средства“, на които да не вярваме
„Изгубени вещи“ – свежо, уютно и носталгично платно от истории, подписани от деликатното перо на Алберт Бенбасат (предложение за четене)
Предложение за четене: „Историята на изгубеното дете“ - блестящ финал на неаполитанската сага на Елена Феранте
Не просто вълнуващ роман за трудното съзряване: „Измамният живот на възрастните“ (предложение за четене)
6 промени, които настъпват в живота на всеки родител
Никога не прави това след секс
ТЕСТ: Кое е най-силното ти женско оръжие?
Сърдечната недостатъчност не е задължително фатална диагноза  
Тежка и болезнена менструация: Какво е аденомиоза
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби