12 черти на хората с висока емоционална интелигентност

Хората с висока емоционална интелигентност разбират как собствените им емоции влияят на мислите и поведението им

Photo credit: Forum Film Bulgaria

Емоционалната интелигентност се определя като "способността да разбираш и контролираш собствените си чувства, да разбираш чувствата на другите и да реагираш на тях по подходящ начин".

Хората с висока емоционална интелигентност често умеят да разпознават собствените си чувства и да разбират как тези емоции могат да повлияят на мислите и поведението им. Те също така умеят да разпознават и тълкуват емоциите на другите, което им позволява да реагират адекватно и да изграждат по-силни връзки с околните. Това е доста важно качество, когато става въпрос за междуличностни отношения и професионален и личен успех.

Развиването на емоционална интелигентност може да донесе многобройни ползи, сред които подобряване на комуникационните умения, засилване на емпатията и разбирането, по-добри способности за разрешаване на конфликти и по-силни лидерски качества. Тя играе важна роля за личния и професионалния успех, тъй като позволява на хората да се ориентират в социалните ситуации с по-голяма лекота и да изграждат по-удовлетворяващи и хармонични взаимоотношения.

Ако се чудиш дали си обградена от емоционално интелигентни хора, ideapod.com събра 12 признака на високата емоционална интелигентност, които ще ти помогнат да се ориентираш:

Силно чувство за самосъзнание

Да познаваш силните и слабите си страни и да използваш това знание в своя полза е ключов признак за наличие на висока емоционална интелигентност. Хората с висока емоционална интелигентност използват самосъзнанието си, за да се поставят в ситуации, в които могат да се представят най-добре. Те търсят хора, които "вадят" най-доброто от тях, и умеят да делегират права, когато е необходимо, за да постигнат най-добър общ успех.

Умение за управление на емоциите

Въпреки че се чувстват тъжни/гневни/разстроени, емоционално интелигентните хора умеят да насочват емоциите си в правилна посока и да избягват незабавната реакция. Те са в състояние да живеят с негативните емоции, но да избягват да позволяват на тези мисли да ги контролират. Често това включва изучаването и използването на определени техники, които подпомагат управлението на емоциите - водене на дневник, медитация, дихателни упражнения.  Емоционално интелигентните хора знаят, че мислите идват и си отиват, и не позволяват на емоциите си да диктуват реакциите им, нито живота им.

Способност да проявяват съпричастност към другите 

Емоционалната интелигентност като цяло включва емпатия - отдаване на значение на чувствата на другите хора. 

Емпатията е крайъгълен камък на емоционалната интелигентност. Може да сте изключително интелигентен човек или да общувате прекрасно във всяка социална среда, но въпреки това да ви е трудно да четете или разбирате другите, ако ви липсва емпатия.

Чувството за съпричастност и способността да усещате чувствата на другите хора, дори ако те са преживели неща, с които вие не можете да се свържете, е ключов аспект на емоционалната интелигентност.

Любопитство във всички аспекти на живота

Да живееш в малка кутия и да си щастлив в нея - това не е живот за емоционално интелигентните хора. Те винаги излизат извън границите на това, което знаят. Задават въпроси, четат, проучват. Обичат да се запознават с нови теории и концепции и са много склонни да адаптират собствените си системи от убеждения, ако някой нов факт или идея им внесе яснота.

Разговорите с емоционално интелигентни хора са благословия (както за тези, които са на същото ниво, така и за онези, които не са толкова развити). Непрекъснатият им интерес към това, което правят хората, и към това, което са, означава, че в тяхно присъствие другите се чувстват чути и ценени.

Отворено съзнание

Хората с висока емоционална интелигентност не са тесногръди. Тяхното любопитство и склонност към учене означава, че те приветстват нови гледни точки и нови идеи. Независимо дали става въпрос за предложения за нови книги, за запознаване с начина на живот на непознати религии или за обсъждане на спорни теми - хората с висока емоционална интелигентност никога не се придържат към един начин на мислене, нито пък пречат на новите идеи да навлязат в тяхното пространство.

Умение да общуват и да се изразяват добре 

Умението да предаваш мненията, възгледите и границите си по ефективен начин също Е ключов признак за висока емоционална интелигентност.

Постепенното повишаване на тона в спора, опитвайки се да изкажеш мнението си, докато не започнеш да крещиш, НЕ Е. Умението да изслушваш другите, без да ги прекъсваш, и да предаваш собствените си възгледи по ясен и кратък начин, обаче Е. Това означава да не разчиташ на агресия, за да се опиташ да изразиш мнението си, нито да стискаш устни от страх да не би да ти бъде казано нещо в отговор.

Добра преценка за хората

Често хората с висока емоционална интелигентност могат да разберат човека, когото току-що са срещнали, още от пръв поглед. Не е необходимо да се задълбочават в житейската му история или да го наблюдават известно време, за да разберат наистина какъв е човекът и как се държи. Благодарение на самосъзнанието, емпатията и познанията си за широкия свят те са изключителни в преценката на характера.

Често са в състояние да разберат, че някой има лоши намерения, дори когато всички останали не го виждат, и да разшифроват мотивите му само от няколко разговора.

Чувство за хумор 

Проучванията показват, че емоционалната интелигентност е свързана с хумора.

Характерният хумор може да се различава, но в основата си емоционално интелигентните хора са склонни да умеят да разсмиват другите. Те знаят, че хуморът премахва бариерите и е първото средство за създаване на взаимоотношения и разрешаване на конфликти.

Изключителен контрол

Освен че умеят да управляват мислите си, емоционално интелигентните хора са склонни да бъдат дисциплинирани и да знаят какво е най-добро за тялото и ума им. Например четвъртото студено кафе в 17:00 ч. - да, те знаят, че това вероятно не е добра идея. Емоционално интелигентните хора идентифицират промените, които могат да направят, за да са сигурно, че правят най-доброто, на което са способни, за да се грижат за себе си.

Справят се добре с критиката  

Никой не обича да му казват, че се справя зле. Хората с висока емоционална интелигентност обаче знаят, че често критиката може да бъде изключително продуктивна. И са наясно, че тя е много полезна и може да им помогне да разкрият областите, в които трябва да се подобрят, дори и да ги заболи малко.

Непредубедеността им и желанието да се учат означава, че те са напълно възприемчиви към конструктивната критика. Освен това, благодарение на самоконтрола си, е малко вероятно да избухнат и да реагират емоционално, когато получат обратна връзка.

Готовност да се извинят и да продължат напред

Продължаващите конфликти пораждат негодувание и оставят всички в безпътица. Ето защо хората с висока емоционална интелигентност са склонни бързо да признават грешките си, когато се объркат. Дори гордостта им да понесе удар, те не позволяват на егото си да попречи на извинението и да продължат напред. Те бързо се извиняват и поправят, когато е възможно, тъй като знаят, че обидите пречат на личностното развитие и израстване.

Готовност да помагат на другите

Емоционално интелигентните хора не са егоисти. Способността им да мислят за по-широкия свят включва съобразяване с всички останали хора в него. В съчетание с тази засилена емпатия се проявява и готовността да се окаже помощ, когато това е възможно.

Да помогнеш на някого с тежките покупки, да се справиш с нечие сложно домашно по математика, да полагаш доброволен труд - емоционално интелигентните хора знаят, че техният принос може да бъде от полза за света около тях. Дори един малък комплимент може да обогати света, затова те се стремят не само към собственото си усъвършенстване, но и към усъвършенстването на всички останали.

Източник: ideapod.com
Коментирай »
Още по темата
9 признака, че трябва да повишиш емоционалната си интелигентност
6 случая, в които неволно нараняваме околните (и как да спрем)
Как стереотипите, които имаме, изкривяват възприятията ни
Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем
По това ще ги познаете: 13 отличителни черти на интелигентните хора
Препоръчваме още
Как се лекува любовна мъка
Защо не бива да убиваме паяците у дома
Един роман за бъдещето: „Тасмания“ от Паоло Джордано (предложение за четене)
Внимателно с аспирина! Всекидневната доза може да увеличи риска от анемия при възрастни хора
Кога да започнем да се изследваме с мамограф? Здравните власти в САЩ с нови препоръки
11 объркващи начина, с които той ти показва, че те харесва
Пет изпитани техники, с които да останеш хладнокръвна в напрегнати ситуации
Приказен криминален роман за деца: „Изчезналата звезда“ от Ленка Бродецка (предложение за четене)
За или против закръглените манекенки на модния подиум?
Най-разпространените причини за скандал с гаджето и как да го избегнем
„Общежитие за чудовища“ крие неподозирани тайни за „Студентски град“ (предложение за четене)
Грабливите „Длани“ на миналото в новия роман от Георги А. Николов (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби