Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем

Кои са репликите и признаците, по които да разпознаем токсичната позитивност? Как може да ни навреди и как да се справим с нея?

Надя Хамдан

©AlexKosev via Canva.com 

Всички ние харесваме позитивните и винаги усмихнати хора. Стремим се и самите ние по-често да сме такива. Обичаме да се смеем, да сме щастливи, да вярваме в светлото бъдеще и да ни е леко на душата. И това е прекрасно. Кога обаче положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм?

Токсичната позитивност представлява прекомерно и нездравословно фокусиране върху поддържането на крайно положителна нагласа, като същевременно се пренебрегват или обезценяват реални емоции и преживявания. 

По какво се разпознава токсичният позитивизъм:

🔴Игнориране и отричане на реалните проблеми – при токсичния позитивизъм се наблюдава склонност да се отричат всякакви проблеми и неприятни ситуации, които по някакъв начин биха привнесли негативизъм.

🔴Позитивизъм на всяка цена – става въпрос за насилствено насаждане на положителни мисли, думи и нагласи както върху себе си, така и върху околните.

🔴Прикриване на емоциите – когато човек се стреми да е изцяло позитивен, той има склонността да прикрива от себе си и околните онези емоции и усещания, които не съвпадат с положителната му концепция.

🔴Изпитване на вина за несправяне с негативизма. Това е друг признак, който издава токсичния позитивизъм.

🔴Пренебрегване на чуждите чувства и емоции. В стремежа си да не допуска нищо лошо в живота си, човек е склонен да отрича както своите, така и чужди негативни усещания.

🔴Обвиняване на околните, че са негативни. Токсичният позитивизъм носи със себе си чувство на вина както на човека, който го проявява, така и на околните. Причината е в невъзможността да се елиминират на 100% всички негативни мисли и емоции.

Често срещани реплики при токсичния позитивизъм

Токсичният позитивизъм се разпознава и в някои конкретни реплики. Те обикновено са положителни утвърждения, които сами по себе си прекрасни. Използвани в неподходяща ситуация обаче те лесно стават токсични. Как бихте се почувствали, ако сте изгубили работата си, дома си, някой близък човек, достойнството си или сте в друга тежка ситуация и чуете това:

  • За добро е!  
  • Само хубави мисли!  
  • Усмихвай се и всичко ще се нареди!  
  • Погледни го от добрата страна!  
  • Може да е по-зле!  

Как токсичната позитивност може да навреди:

❌Неглижира емоциите – човек, подвластен на токсична позитивност, е склонен да неглижира емоциите си и тези на околните. А това несъмнено ще го отдалечи от тях. Освен това е вредно и за собствената самооценка и възпрепятства себеизрастването.

❌Вменява вина и срам. Човек, който се чувства тъжен, тревожен или притеснен, може да добави към палитрата от неприятни емоции вина и срам за това, че не успява да се справи с негативното. А това не помага на никого.

❌Усещане за провал. Да останеш положителен през цялото време е трудно дори за зен майсторите. За обикновен човек е практически невъзможно. Опитите да се заличи изцяло всяка негативна мисъл или чувство съставляват токсичния позитивизъм. А той неизбежно ни оставя с усещане за несправяне и дори провал. 

❌Може да задълбочи тъгата или тревожността. Неизживените и потиснати емоции може да се проявят като бомба със закъснител. Когато човек съзнателно потиска тъгата си, тя не изчезва, просто изчаква подходящ момент, в който да се появи. А несправянето с премахването ѝ добавя само още тъга и негативизъм.

Как да се справим:  

🟢Разковничето при справянето с токсичния позитивизъм е в това да се стремим да виждаме добрата страна на нещата, но без да обезценяваме и негативното. В живота има ситуации, които ще ни карат да се чувстваме тъжни, тревожни, уплашени, обезсърчени и дори отчаяни. Експертите съветват да не се опитваме да „изгоним“ тези усещания на всяка цена. Добра стратегия е да се оставим да изживеем емоциите си, а след това да се опитаме да открием положителното и да продължим напред с усмивка.

🟢Важно е да оставим околните също да изживеят усещанията си. Вместо да им повтаряме, че всичко е за добро, можем да ги изслушаме и да им дадем ясно да разберат, че сме до тях и че не са сами или неразбрани.  

Коментирай »
Още по темата
20 фрази, които омаловажават чувствата, и как да реагираме с емоционална стабилност
Ако не помниш кога за последно изпита радост, се откажи от тези седем вредни навика
За една по-успешна година: 7 ужасно вредни недостатъка, от които е време да се откажеш
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 
12 по-различни новогодишни обещания, които да си дадеш… и да изпълниш
"Ефектът ИКЕА” или защо всичко става по-значимо, когато вложим времето си в него
Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни
Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как
13 начина на поведение, които показват, че започваме да променяме живота си към по-добро
Напълняване, депресия, хипертония, зависимости…Какво се опитва да ни каже тялото ни
12 черти на хората с висока емоционална интелигентност
Препоръчваме още
5 трика за плосък корем
Най-известният криминален роман за Шерлок Холмс в ново издание (предложение за четене)
3 причини защо никога да не се сравняваш с другите
Вдъхновен от вълнуващите легенди на Северозапада: „Змей побратим“ от Симона Панова (предложение за четене)
Тайната на дълголетието
ТЕСТ: Кога ще срещнеш голямата любов?
9 признака, че иска само секс
От жената, която срита Джеки Чан, до първата азиатка с "Оскар" за главна женска роля: Невероятната история на Мишел Йео
Първи стъпки при изгаряне: Какво можем да направим в домашни условия
Днес е Зимна Богородица – празнуваме Сретение Господне и Петльовден по стар стил
70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Веганна (предложение за четене)
10 трика за перфектно селфи (ВИДЕО)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби