Дори любовните трепети на насекомите са засегнати от мръсния въздух

В основата на явлението е озонът - един от най-разпространените замърсители, който дори в умерена доза влошава обонятелните възприятия на насекомите

Photo credit: Pixabay/pexels.com

Мушици в плен на полово объркване, неспособни да различат мъжките от женските - замърсяването на въздуха, което вече застрашава опрашването на растенията, сее хаос и в размножаването на някои насекоми, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс". 

В основата на явлението е озонът - един от най-разпространените замърсители, който дори в умерена доза влошава обонятелните възприятия на насекомите. Газът също така влияе и върху феромоните - ароматни химикали, които предизвикват несъзнателни полови или социални реакции у индивид от същия вид.

Резултатът - в експерименти с дрозофили (плодови мушици), изложени на типичните за големите градове нива на озон, мъжките внезапно се оказват лишени от всякакъв "сексапил" в очите на женските, които вече нямат интерес да се чифтосват. Объркването е толкова голямо, че някои "полово замъглени" мъжки дори преследват свои събратя от същия пол, свеждайки до нула всякаква възможност за възпроизводство.

Това нарушено полово общуване е предизвикано главно от окислителния ефект на атмосферното замърсяване върху въглеродните вериги на феромоните и продължава дни наред.

Проблемът е наблюдаван при девет от десетте изследвани вида дрозофили, но може да засегне и други насекоми, чието поведение също е базирано на феромони, отбелязват учените.

Този неизвестен досега фактор може да засили още намаляването на броя им, което засяга почти половината от всички видове насекоми през последните десетилетия.

"Говорим за милиони видове - молци, пеперуди, мравки, пчели, оси", казва Маркус Кнаден, един от авторите на изследването от института "Макс Планк". 

Преди индустриализацията естествените нива на озон във въздуха са били средно около 40 части на милиард (ppb) в световен мащаб. Днес обаче в градовете и промишлените зони те лесно могат да достигнат 210 части на милиард или около пет пъти повече. 

"Всичко беше наред, докато не се появихме ние. Вината е изцяло наша", казва ученият. 

Изследването сочи, че дори краткосрочното излагане на нива на озон от 100 части на милиард води до значително разграждане на феромоните, а колкото по-висока е концентрацията на газа, толкова по-голямо е въздействието. Други замърсители, като азотен оксид, които се окисляват с още по-бързи темпове, също биха могли да засилят явлението.

Понастоящем учени от университета на Рединг, Англия, извършват експерименти, за да установят до каква степен могат да бъдат засегнати други летящи и пълзящи насекоми.

Източник: Елена Христова/БТА

Коментирай »
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Съвети за успешно отслабване от Холивуд: Треньорът на Джесика Алба и Хали Бери
Сексът със скорпион: Най-незабравимото приключение в леглото
Малката тайна на Никол Кидман за красива коса
Предложение за четене: „Загадките на безумието“ от Исмаил Кадаре
Топ 10 на най-добрите песни от филми за последните 10 години
8 начина да се харесаш на майка му
15 вдъхновяващи цитата за щастието от известни личности
Предложение за четене: „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ - в духа на „Така го правят датчаните“
За или против закръглените манекенки на модния подиум?
Предложение за четене: „Цвят продълговат в морето“ от вълшебницата Исабел Алиенде
Как да се преборим със скуката в дъждовното време
Питър Мей се завръща с пророческия трилър „Карантина“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби