Враждебният сексизъм на родителите влияе на възпитанието на децата

"От десетилетия е известно, че сексизмът предсказва негативно поведение спрямо жените - от дискриминация до насилие"

Враждебният сексизъм на родителите влияе на възпитанието на децата

Враждебният сексизъм се отнася до антагонистични убеждения по отношение на жените, които се разглеждат като заплаха за социалната власт на мъжете/Photo via Canva.com

Бащите и майките, които са склонни към враждебен сексизъм и вярват, че мъжете трябва да имат власт в обществото и семейството, са по-слабо отзивчиви към децата си и предпочитат авторитарен стил на възпитание. До този извод са стигнали учени от университета на Оукланд, Нова Зеландия, цитирани от Синхуа. 

"От десетилетия е известно, че сексизмът предсказва негативно поведение спрямо жените - от дискриминация до насилие", казва водещият автор Никола Оувърол. 

Изследването, публикувано в сп. "Social Psychological and Personality Science", е първото по рода си.

Какво е враждебен сексизъм?

Неравенството между половете остава глобален проблем, който се проявява в много различни сфери на човешките взаимоотношения. Враждебният сексизъм се отнася до антагонистични убеждения по отношение на жените, които се разглеждат като заплаха за социалната власт на мъжете.

Той води до дискриминация на работното място, обективизация и сексуален тормоз, както и до насилие срещу жени. Освен това той може да повлияе и на възпитанието на децата.

Каква е връзката между враждебния сексизъм на родителите и възпитанието на децата?

За целите на изследването авторите му са записали на видео семейни групи в лаборатория и са оценили степента на отзивчивост на родителите, включително проява на топлота, ангажираност, отзивчивост към молбите на децата и зачитане на тяхната независимост.

Според изследването при по-малко отзивчивите родители - както майки, така и бащи, са наблюдавани по-високи нива на "враждебен сексизъм".

Резултатите за бащите са били очаквани и подчертават, че вредните последици от сексистките нагласи на мъжете могат да включват и по-лошо възпитание.

Откритието, че майките, които приемат враждебния сексизъм, вероятно са по-малко отзивчиви родители, обаче е неочаквано.
   
"Може да се окаже, че тези майки следват примера на бащата в семейните взаимодействия, което води до по-малко ангажирано родителство", казва Оувърол.

Изследователите отбелязват, че това е първото експериментално доказателство, че враждебният сексизъм при родителите води до по-авторитарен стил на възпитание.

Отзивчивото родителство е от ключово значение за здравословното развитие на децата и липсата му може да доведе до поведенчески проблеми, емоционални трудности и по-ниски академични постижения.

На следващ етап учените искат да изяснят защо жените продължават да приемат сексистките нагласи въпреки вредата, която те нанасят както на децата, така и на самите тях.

Източник: Синхуа, БТА
Коментирай »
Още по темата
10 родителски съвета за отглеждане на уверени и щастливи деца 10 родителски съвета за отглеждане на уверени и щастливи деца
Четири подхода, които родителите на успешни деца използват Четири подхода, които родителите на успешни деца използват
Сексизъм от страна на Джеръми Кларксън: "Един ден Меган може би ще бъде принудена да премине гола по улиците" Сексизъм от страна на Джеръми Кларксън: "Един ден Меган може би ще бъде принудена да премине гола по улиците"
Равнопоставени ли са жените и мъжете у нас в професионално отношение? Равнопоставени ли са жените и мъжете у нас в професионално отношение?
Препоръчваме още
"Това е науката. Не отхвърляйте нищо": Видният учен Джордж Гао за COVID-19 "Това е науката. Не отхвърляйте нищо": Видният учен Джордж Гао за COVID-19
Най-скъпите десерти в света Най-скъпите десерти в света
Отвъд външния вид: Можеш ли да познаеш кои са най-привлекателните женски черти Отвъд външния вид: Можеш ли да познаеш кои са най-привлекателните женски черти
Кои са „Бившите хора“ на концлагерна България“ разкрива изследването на Мартин Иванов (предложение за четене) Кои са „Бившите хора“ на концлагерна България“ разкрива изследването на Мартин Иванов (предложение за четене)
ТЕСТ: Кисела, сладка или екзотична: Кой плод си? ТЕСТ: Кисела, сладка или екзотична: Кой плод си?
Всички говорят за 21-годишната двойничка на Анджелина Джоли (СНИМКИ/ВИДЕО) Всички говорят за 21-годишната двойничка на Анджелина Джоли (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
7 съвета за отказване на цигарите 7 съвета за отказване на цигарите
Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си Хали Бейли за "Малката русалка": Надявам се всички чернокожи момчета и момичета да могат да видят себе си
Диета или спорт – кой е най-ефикасният метод за отслабване? Диета или спорт – кой е най-ефикасният метод за отслабване?
ТЕСТ: Гений ли си? ТЕСТ: Гений ли си?
Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене) Сусана Исерн и Росио Бониля представят „Голяма книга на суперсъкровищата, които са истински важни“ (предложение за четене)
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби