Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми

Често филмите насаждат непостижими стандарти за мъжете и неоправдани очаквания при жените

Любов като от приказките: 7 заблуди от романтичните филми

Създадено с DALL·E на OpenAI  

Романтичните филми са страхотни, когато имаме нужда да разпуснем, да се разсеем от сивото ежедневие и да си „проветрим“ малко главата. Но когато става дума за любов и взаимоотношения са не просто неподходящи, но и вредни.

Хората са го казали: „като на филм“ – такава е и любовта в тях. Често обаче те насаждат непостижими стандарти за мъжете и неоправдани очаквания при жените. И накрая се чудим какво е сбъркано в нас, че все не срещаме тази любов като от филмите. Скъпи дами, нищо не е счупено във вас! Просто тези филми са направени за развлечение и не носят достоверност.

Днес се спираме на седем от най-често срещаните заблуди, които се съдържат в почти всяка романтична комедия.

Той ще направи всичко за теб

Той вероятно ще сменя маслото в колата ти, ще те води на романтични срещи (поне в началото), ще ти помага с тежките торби, ще ти задържа вратата (ако е джентълмен) и ще ти подарява подаръци за поводи. Ако имаш късмет, може би ще сменя и крушките вкъщи и се грижи за дома. Но не, най-вероятно той няма да се премести на другия край на света заради теб, няма да се откаже от приятелите си, няма да спре да говори с майка си, няма да поиска сериозна връзка, ако не е готов за нея, няма да напусне работа и т.н. Много хора правят големи жестове за нас и е напълно възможно и твоят любим да е сред тях. Ако е така, чудесно, поздравления. Но не очаквай, че това върви ръка за ръка с всяка връзка.

Някой ще промени себе си и ще се откаже от всичко

Друга голяма заблуда от романтичните филми е, че когато срещнем правилния човек, ние ще се откажем от досегашния си живот и ще го посветим единствено на новата си връзка. В тези филми сме виждали всичко – как кръшкачът внезапно става верен, мъжът, който не иска деца, се променя на 180 градуса и даже има 3, грубиянинът става мил, лъжецът става искрен, мързеливият става дисциплиниран и намира перфектната работа… И всичко това, защото са открили правилната жена. Истината е, че в една работеща връзка компромиси се правят и от двете страни. Но дори и компромисите са с мярка. Стигне ли се дотам да променяш човека, с когото си, може би не си с правилния човек.

Има една единствена криза във взаимоотношенията

Романтичните филми ни учат, че колкото и да сме щастливи с новия си любим, неизбежно ще се появи препятствие, което ще трябва да преодолеем. Във филмите често то се дължи на някакво недоразумение, дребен скандал, някой бивш или бивша, който саботира връзката ни. Но накрая любовта побеждава всичко и преодолявайки препятствието, вече можем да се радваме на хармонична и щастлива връзка. В действителността обаче препятствията са много и рядко се дължат на недоразумения.

И заживели щастливо…

Както в приказките, така и в романтичните комедии, рядко се говори за това какво се случва след щастливия край. Тази безоблачна любов, за която мечтаем рядко съществува. Всяка връзка има пикове и спадове, винаги има нагаждане с даден човек, съобразяване, някое и друго скарване. И всичко това всъщност заздравява връзката ни. Разбираш, че живееш във фазата „И заживели щастливо…“, когато усетиш, че вместо да решавате проблемите между вас, сте започнали да решавате съвместните си проблеми заедно, като екип.

Той ще дойде на бял кон и ще те спаси от всичко

Кон едва ли ще има, колата му може и да е бяла, но за рицари и спасители вече не можем да говорим. Много мъже все още имат закрилнически инстинкти към жените, обичат да ги покровителстват и да им помагат. Но мнозина са напълно лишени от тези усещания и дори напротив – очакват, че жените ще ги спасяват, като им помагат във всеки аспект от живота. Така че недей да чакаш спасител или рицар. По-скоро търси партньор, като в същото време се учиш да спасяваш сама себе си.

Големият жест

Обичате се, но по някаква причина не можете да бъдете заедно. Ти отиваш на летището с разбито сърце и когато най-малко очакваш… Ето го там, с голям букет рози и плюшено мече, запъхтян и вдъхновен, тича към теб, за да ти каже колко много те обича и да те накара да не хващаш самолета и да останеш с него. Това е може би най-голямата заблуда от романтичните филми. „Големият жест“ е понятие, което съществува основно там – във филмите. Може би ще срещнеш човек, който е готов на жестове и компромиси за теб, дано! Но в общия случай, когато се разделите, оставате разделени. А жестовете, ако изобщо ги има, рядко са в такива мащаби.

Има само един човек, перфектен за нас  

Безспорно има хора, за които съществува само един перфектен човек. Вероятно всички ние познаваме някой, който е с ученическата си любов, никога не е имал други връзки и е щастлив. Но това не е масовият случай. Ние срещаме различни хора, които са перфектни за нас в различни етапи от живота ни. На 20 търсим едни качества в партньора си, а на 30 – други. Понякога самите ние се променяме и израстваме дотолкова, че перфектният мъж за нас всъщност съвсем не е този, с когото сме. Най-хубаво е, когато открием партньор, който се променя заедно с нас. Може би тогава и любовта ще е трайна, а защо не и вечна.

Коментирай »
Още по темата
Топ 10 на най-романтичните жестове от сериалите   Топ 10 на най-романтичните жестове от сериалите  
Седем житейски урока, които научихме от филмите Седем житейски урока, които научихме от филмите
Любов в животинското царство: Как изглежда Свети Валентин в зоопарка Любов в животинското царство: Как изглежда Свети Валентин в зоопарка
Препоръчваме още
Топ 30 на най-чудните имена на хора в България Топ 30 на най-чудните имена на хора в България
„Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене) „Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене)
Активен през деня, любвеобилен през нощта Активен през деня, любвеобилен през нощта
Голи снимки на Анджелина Джоли от 1995 година станаха хит в интернет Голи снимки на Анджелина Джоли от 1995 година станаха хит в интернет
Четири стъпки да го съблазниш Четири стъпки да го съблазниш
5 признака, че си лесна 5 признака, че си лесна
„Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене) „Издихание“ от автора на „Историята на твоя живот и други разкази“ Тед Чанг (предложение за четене)
Да сготвим по кралски: Рецептата за френския киш от коронацията на Чарлз III Да сготвим по кралски: Рецептата за френския киш от коронацията на Чарлз III
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Революции превземат света в „Малка омраза” на Джо Абъркромби (предложение за четене) Революции превземат света в „Малка омраза” на Джо Абъркромби (предложение за четене)
ТЕСТ: Как би се справила, ако попаднеш в къща с духове? ТЕСТ: Как би се справила, ако попаднеш в къща с духове?
Предложение за четене: „Изнасилени от чудеса“ Предложение за четене: „Изнасилени от чудеса“
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби