Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 

Психологът Ирина Недялкова ни подарява ценен урок за успеха и щастието 

Надя Хамдан
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 

Photo credit: Личен архив 

Психологът Ирина Недялкова ни предоставя кратък наръчник с някои концепции от психологията по начин, по който самата тя го прави в обученията, които води. А целта е да изберем за себе си тези концепции и практики, които ще ни помогнат по пътя към самоусъвършенстването. В тях можем да открием инструментите, които са ни необходими, за да правим всяка следваща година по-супешна от предишната. Нужно е само да ги осмислим и да открием най-добрия начин, по който можем да ги използваме в живота си. 
И така, да се впуснем в този своеобразен урок по мащабно маслене, който ще ни помогне да изградим една успешна година и да вървим напред при всякакви обстоятелства. 

"Който знае защо да живее, ще преодолее почти всяко как" 

В началото на този наръчник Недялкова ни връща в 2020 г. във времето на световната пандемия от COVID-19. Тогава на уебсайта на Световната организация по психотерапия бяха публикувани серия от съвети как да се справим с психологическите трудности, които повечето хора изпитват в ситуации на опасност и изолация. Един от тези съвети беше да работим с метода на обещаване на значими цели, които придават смисъл на нашите начинания и на живота ни като цяло, спомня си Недялкова. Тя разказва още:  

Основоположник на този подход е Виктор Емил Франкъл - австрийски психиатър, психолог, философ и невролог, бивш затворник в нацистки концентрационен лагер. Известен е като създател на логотерапията (буквално: лечение със смисъл), клон на екзистенциалната психология и психотерапия, и като основател на Третата виенска школа. В нацисткия лагер Франкъл тайно оказва психологическа помощ на хора, които са загубили психически и физически сили да се борят със смъртта. "Какво трябваше да се направи? Трябваше да събудим волята за живот, да продължим да съществуваме, да оцелеем в затвора. Но във всеки случай смелостта да се живее или умората от живота зависеше единствено от това дали човекът притежава вяра в смисъла на живота, на своя живот. Мотото на цялата психотерапевтична работа, извършвана в концентрационния лагер, биха могли да бъдат думите на Ницше: "Който знае "защо" да живее, ще преодолее почти всяко "как". 

Посоки на развитие - индивидуализация 

Индивидуализацията е едно от основните понятия на аналитичната психология на Карл Густав Юнг, което означава процес на формиране на личността, разкрива специалистът. Това е такова психологическо развитие на личността, при което се реализират индивидуалните задачи и уникалните черти на човека. 

Основните посоки на развитие на човешката личност, чрез които се постига индивидуализация:

 • духовно развитие
 • социална реализация
 • професионална реализация
 • материална реализация
 • чувствена реализация 

Тук Недялкова разкрива какво означава според нея да мислим мащабно - да решаваме проблемите на своята индивидуализация във всички посоки (широко), в перспектива (далечно) и смислено (дълбоко). 

Какво ни пречи да мислим мащабно?  

Страстта, страхът, лошите навици, неадаптивните убеждения - какво стои между вас и човека, в когото мечтаете да се превърнете, пита ни Недялкова. Тя разглежда отделните пречки накратко: 

Страстите или силните емоционални чувства са присъщи на много хора, но особено на хората с холеричен и меланхоличен темперамент. Едно от основните предизвикателства в живота на тези хора е да развият способността си за емоционален контрол и самоконтрол. В тази посока психологът ни съветва да развиваме качества на характера като търпение и последователност. 

Какво представлява страхът от гледна точка на психологията?

Речникът на психологическите термини дава следното определение: "Страхът е емоция, която възниква в ситуации на заплаха за биологичното или социалното съществуване на индивида и е насочена към източника на действителната или въображаемата опасност."

За щастие, повечето опасности в градската среда на цивилизованата част от природата са въображаеми, разкрива специалистът. За да се справим със страховете, трябва да поемем пълна отговорност за живота и реализацията си и да постигнем добро ниво на задоволяване на естествените си потребности:

 • физиологични потребности;
 • потребности от безопасност и сигурност;
 • необходимост от принадлежност и любов;
 • необходимост от социална значимост;
 • потребностите от реализация и самореализация.

В нелекия път към преодоляването на страховете Недялкова ни съветва да помним, че непредвидените опасни ситуации в живота ни са възможни с вероятност приблизително 5% - т.е. тези са практически изключени, казва тя. 

Вредният навик е повтарящо се действие (на ниво автоматизъм), което се характеризира с вредност от гледна точка на общественото благо, околните хора или здравето на човека, който е изпаднал в плен на този навик. А навиците могат да са интелектуални, физиологични и социални.Зад всички тях стоят нашите негативни ограничаващи убеждения - или погрешни правила на нашето съществуване, които по един или друг начин са се превърнали в основа на нашия светоглед. 

С Ирина ви разказахме подробно за негативните убеждения и методите, с които да ги открием и трансформираме. Можете да си ги припомните тук 👉 Как да се освободим от негативните убеждения, които ни пречат и ни правят нещастни

Общата картина - време е да си поставим правилните цели  

Продължителността на живота ни е ограничена до между 100 и 120 години. Когато мислим мащабно, ние си поставяме цели в рамките на този период от време. 

Психологията разглежда 4 етапа на живота с конкретни задачи и цели за личностно развитие, разкрива Недялкова:

 1.  Етап на формиране на физически и социални умения и правила, откриване на способностите и научаване да ги използваме професионално в полза на обществото. 
 2. Създаване на материални и социални ценности, развитие на личния опит, формиране на уникална личност и уникален творчески продукт. 
 3. Предаване на собствения опит в рамките на най-близкото обкръжение и социална среда, създаване на ученици и последователи. 
 4. Адаптиране на собствения опит към универсални проблеми и решения. 

Създаване на успешен житейски сценарий  

На финала психологът ни предоставя и няколко конкретни и практически упражнения. 

✔️ Упражнението "Защо на 100 години ще бъда удовлетворен от живота си, когато погледна назад във времето?":
Като имате предвид целите и задачите на 4-те жизнени етапа, описани по-горе, избройте всички свои житейски разбирания от гледна точка на успешната си самореализация в перспективата на 100-годишен живот. Използвайте насоките за личностно развитие, изброени по-горе (духовно развитие, социална реализация, професионална реализация, материална реализация и чувствена реализация). 

✔️ Конкретизирайте целите си с течение на времето по метода на Бенджамин Франклин: 

 • Запишете дългосрочните си цели за следващите 30-50 години.
 • Запишете средносрочните си цели за следващите 15-20 години.
 • Запишете краткосрочните си цели в рамките на близките 5 години.
 • Запишете текущите си цели в рамките на една година.
 • Разделете текущите си цели на месеци и седмици.
 • Всеки ден правете стъпки към реализирането на целите си, като си поставяте 3-4 приоритета.

✔️ В заключение психологът Ирина Недялкова ни съветва - не се страхувайте от препятствията и предизвикателствата по пътя към целите си - търсете решения и не забравяйте:  
"Който е весел, се смее,
Който иска - той ще постигне,
Който търси, винаги ще намери!"  

Photo credit: Личен архив

Ирина Недялкова е магистър по психология, завършила е Великотърновския Университет със специализация „Учител по дисциплините от философския цикъл“. Притежава и сертификат за хипнотерапевт от БАХХ. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоматика.

Ирина работи като консултиращ психолог и терапевт в направление цялостно развитие на личността, което включва:

 • Личностна, професионална и семейна диагностика и консултации;
 • Терапия на личностните разстройства: тревожни, депресивни, социални и обсесивни;
 • Професионални обучения за развитие на soft skills умения. 

Още за Ирина и нейната работа можете да намерите във Фейсбук страницата Съветите на психолога Ирина Недялкова.

Коментирай »
Още по темата
Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем Кога положителното мислене се превръща в токсичен позитивизъм и как да го спрем
10 грешки, които не знаем, че допускаме… И как да се справим с тях 10 грешки, които не знаем, че допускаме… И как да се справим с тях
Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития
Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как
Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем Трикомпонентната любов: Каква е идеалната връзка и как да я постигнем
Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка Да си тръгна или да остана? Как да изградим щастлива връзка
Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли Когато страховете ни убиват…Как да контролираме тревожните мисли
Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки Да приключим с тревожните мисли: Ето как да ги овладеем в 7 стъпки
Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти Силата на утвържденията: 6 положителни фрази, които ще променят живота ти
Препоръчваме още
Съветите на Изи: Как правилно да мием косата Съветите на Изи: Как правилно да мием косата
10 от най-популярните сандвичи на планетата 10 от най-популярните сандвичи на планетата
Черен или не е петък 13-и? Черен или не е петък 13-и?
ТЕСТ: Как си със самочувствието? ТЕСТ: Как си със самочувствието?
Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене) Една от най-обичаните класики - „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс (предложение за четене)
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации Най-известните древни градове и съкровища на Турция: Четири любими туристически дестинации
Всеки може да го направи: Този лесен тест показва застрашени ли сте от ХОББ Всеки може да го направи: Този лесен тест показва застрашени ли сте от ХОББ
Най-полезните ферментирали храни Най-полезните ферментирали храни
ТЕСТ: Приемаш ли критика? ТЕСТ: Приемаш ли критика?
Защо мъжете никога не избират теб? Защо мъжете никога не избират теб?
ТЕСТ: Коя е перфектната професия за теб? ТЕСТ: Коя е перфектната професия за теб?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби