Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития

Най-често срещаните грешки на паметта, които ни подвеждат и променят спомените ни

Надя Хамдан
Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития

©agsandrew from Getty Images via Canva.com
 

 

Случвало ли ви се е да помните дадено събитие по определен начин и да сте на 100% убедени в правотата си? Възможно е дори да си спомняте определени детайли от случката. А помните ли срама, който изпитахте, когато се оказа, че паметта ви прави номера и събитието изобщо не се е развило по този начин?

В такива моменти много хора се чувстват объркани и не могат да си обяснят на какво се дължат тези грешки в паметта. Възможно е дори да се замислят за психическото си здраве. Да, грешките в паметта могат да се дължат на някакво здравословно или психическо заболяване, както и на негативни ефекти от злоупотреба с различни субстанции. Но добрата новина е, че съществуват и немалко безобидни и често срещани причини за това да помним събитията различно. Днес ви разкриваме някои от тях.

Когнитивни предубеждения:

Когнитивните предубеждения са тези наши изконни мисли и убеждения, които карат мозъка ни да подбира и изкривява информацията, така че тя да съответства и дори потвърждава вече изграденото ни мнение за нещо. Това е сред често срещаните грешки на паметта. Можем дори да си спомним грешна или изкривена информация, която съответства на предварителните ни предубеждения.  

👉Пример: Убедени сме, че приятелят ни ще ни зареже. Затова виждаме и дори помним негови действия, които доказват намерението му. А в действителност е възможно той изобщо да не е помислял за раздяла.  

Ефектът на дезинформацията и предположението:

Тази грешка се получава, когато научаваме невярна или непълна информация за дадено събитие или случка. Това може да изкриви спомена за случката. Паметта може да бъде повлияна и от предположения или внушения, отправени ни от наши близки.

👉Пример: Помните, че сте оставили портмонето си вкъщи, но майка ви изказва предположение, че сте го забравили в магазина. И изведнъж започвате да се съмнявате в собствения си спомен.

👉Пример 2: Гледате телевизионен репортаж за катастрофа, но запомняте грешно детайлите, защото сте прочели някъде противоречива информация за същия инцидент.  

Фалшив/неверен спомен:

Понякога умът ни създава неистински спомени. Това се дължи на способността на мозъка да запълва празнотите в паметта или да създава правдоподобни истории.   

👉Пример: Спомняте си ясно как сте си купили дъвки, но се оказва, че само сте мислили да си ги купите.

Избирателно внимание:

Всички ние имаме избирателно внимание и често се фокусираме върху определени детайли. Това може да е причина няколко души да помнят едно и също събитие различно – те просто са акцентирали на различни детайли от него.

👉Пример: Гледали сте филм с приятел. Накрая обаче вие помните подробности от любовната история, които той е пропуснал. И обратното – той помни детайли от криминалната нишка, които вие дори не сте разбрали.  

Грешки в паметта, свързани с възрастта:

С напредването на възрастта паметта на хората може да бъде подложена на различни изпитания. С времето спомените могат да избледнеят или дори да се разпаднат. Затова е възможно да забравяме различни детайли от някой стар спомен. Освен това те се реконструират всеки път, когато се припомнят.  

👉Пример: Изпитваме затруднения или дори невъзможност да си спомним случка, за която дъщеря ни разказва.  

Спомени под емоция:  

Под влиянието на силните емоции паметта може да се изостри и да помним в детайли дадено събитие, защото сме изпитвали силни емоции, докато се е случвало. В същото време обаче силните емоции могат да доведат и до непълни или размити спомени, защото сме се концентрирали върху усещането по време на събитието.

👉Пример: Помните до най-дребния детайл някое радостно житейско събитие години по-късно, защото се били под силни положителни емоции, докато се е случвало.

👉Пример 2: Водите разгорещен скандал с любимия. На финала помните грешно дадени негови реплики, защото сте били под влиянието на гнева.

Грешки в паметта, предизвикани от травма или стрес:

Често срещани грешки в паметта се получават при травматично събитие. Възможно е човек да забрави дори цял епизод или да пази изкривени спомени от него. Високите нива на стрес пък могат да влошат остротата на паметта ни.

👉Пример: Често участниците в травмиращи събития ги помнят по-драматични или по-различни, защото са били под влиянието на силната емоция.

👉Пример 2: По време на интервю за работа, което е особено стресиращо за нас, може да забравим ключови факти от резюмето си, които помним, когато не сме под стрес.

👉Пример 3: Хората, подложени на травма или стрес, често блокират дадения спомен, което го заличава или изкривява.  

Грешки, свързани с преувеличаването:  

С течение на времето е възможно да се промени и начинът, по който помним дадено събитие. Особено ако често си го припомняме или го разказваме все по-пламенно.

👉Пример: След години разказване, историята за дадено пътуване или приключение може да се видоизмени до такава степен, че дори да помним преувеличен брой препятствия или детайли, които изобщо не са се случвали.

Ефектът "Мандела"

Ефектът "Мандела" е конкретен пример за колективна фалшива памет. Явлението е описано от редица учени и най-общо представлява това – голяма група хора споделят, че помнят в детайли как Нелсън Мандела е починал през 80-те години в затвора. В действителност обаче той е той е освободен и дори става президент на Южноафриканската република. Умира през 2013 година. Този феномен доказва ясно, че не всичко, което си мислим, че знаем или помним, е вярно.  

Тази статия има изцяло информативен характер и не може да замести прегледа при специалист. Ако имате притеснения, свързани с паметта си, най-добре е да потърсите професионална помощ. 

Коментирай »
Още по темата
Тълкуване на сънищата: Да разгадаем скритите послания в тези 20 често срещани сценария   Тълкуване на сънищата: Да разгадаем скритите послания в тези 20 често срещани сценария  
Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година  Наръчник за мащабно мислене: Как да бъдем успешни през новата година 
10 грешки, които не знаем, че допускаме… И как да се справим с тях 10 грешки, които не знаем, че допускаме… И как да се справим с тях
Защо минаването през врата ни кара да забравяме? Защо минаването през врата ни кара да забравяме?
Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят
Препоръчваме още
ТЕСТ: Имате ли бъдеще заедно? ТЕСТ: Имате ли бъдеще заедно?
30 умения, които да усвоиш през 30-те 30 умения, които да усвоиш през 30-те
Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат" Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Как мога да разбера кога съм в овулация Как мога да разбера кога съм в овулация
Най-полезните упражнения, които всеки може (и трябва) да прави Най-полезните упражнения, които всеки може (и трябва) да прави
Какво би станало без високосен ден Какво би станало без високосен ден
13 неща, които трябва да знаете преди и по време на полет 13 неща, които трябва да знаете преди и по време на полет
Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме! Диетата на Weight Watchers или нека поточкуваме!
„Излекуване от токсичните връзки“: Д-р Стефани Саркис съветва как да се справим с емоционалното насилие (предложение за четене) „Излекуване от токсичните връзки“: Д-р Стефани Саркис съветва как да се справим с емоционалното насилие (предложение за четене)
Най-добре се остарява в Швеция Най-добре се остарява в Швеция
Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото Топ 5 на най-приятните и евтини занимания през лятото
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби