снимки: pexels.com

Случвало ли ви се е в момента, в който излезете от стаята да забравите какво сте търсили? Или точно когато влезете в нова стая да не можете да си спомните защо сте влезли? Това е съвсем нормално и най-накрая учените разгадаха мистерията.

Това, което ни кара да забравяме, е самото преминаване през вратата. Странният феномен е резултат от ефекта на промяна на информацията за местоположението ни (location-updating effect), което кара мозъкът ни да обновява тази информация и да забравя предишната.

Новото проучване на Габриел Радвански от университета в Ротердам установява, че преместването в ново помещение ни кара да се съсредоточим върху него и така забравяме предишната информация.

В експеримента участвали няколко групи хора, които трябвало да преминат в различни стаи и да се опитват да запомнят подробности както за дадени предмети, така и за думи и за обкръжаващата ги обстановка. Не успели.

Потърсили отговор и на въпроса ако се върнеш в началното помещение, ще си спомниш ли забравената информация. И това се оказало неуспешно.

Така, че това е добрата новина – не е в теб проблемът, просто мозъците ни са така програмирани :)

И още: 

Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят 

Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка

Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици

Коментирай >