Защо минаването през врата ни кара да забравяме?

Учените най-накрая разгадаха дългогодишната мистерия

Защо минаването през врата ни кара да забравяме?

снимки: pexels.com

Случвало ли ви се е в момента, в който излезете от стаята да забравите какво сте търсили? Или точно когато влезете в нова стая да не можете да си спомните защо сте влезли? Това е съвсем нормално и най-накрая учените разгадаха мистерията.

Това, което ни кара да забравяме, е самото преминаване през вратата. Странният феномен е резултат от ефекта на промяна на информацията за местоположението ни (location-updating effect), което кара мозъкът ни да обновява тази информация и да забравя предишната.

Новото проучване на Габриел Радвански от университета в Ротердам установява, че преместването в ново помещение ни кара да се съсредоточим върху него и така забравяме предишната информация.

В експеримента участвали няколко групи хора, които трябвало да преминат в различни стаи и да се опитват да запомнят подробности както за дадени предмети, така и за думи и за обкръжаващата ги обстановка. Не успели.

Потърсили отговор и на въпроса ако се върнеш в началното помещение, ще си спомниш ли забравената информация. И това се оказало неуспешно.

Така, че това е добрата новина – не е в теб проблемът, просто мозъците ни са така програмирани :)

И още: 

Не слуша или просто забравя? Мъжете по-трудно запомнят какво да направят 

Научаването на втори език забавя остаряването на мозъка

Мозъкът на порно маниаците "свети" като на алкохолици

Коментирай »
Още по темата
„Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите   „Ефектът на хамелеона“: Какво ни кара да подражаваме на другите  
Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития Игрите на подсъзнанието: Защо забравяме или помним грешно събития
Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо? Защо с възрастта времето започва да "лети" толкова бързо?
Препоръчваме още
ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място? ТЕСТ: Поствяш ли кариерата на първо място?
Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания
Рибите усещат страха на другите Рибите усещат страха на другите
ТЕСТ: Нуждае ли се връзката ви от повече романтика? ТЕСТ: Нуждае ли се връзката ви от повече романтика?
Домът не е място, а любим човек: „Всяко лято след това“ от Карли Форчън (предложение за четене) Домът не е място, а любим човек: „Всяко лято след това“ от Карли Форчън (предложение за четене)
Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене) Красива и лирична история: „Хората, които сеят в снега“ от Тина Харнеск (предложение за четене)
Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо Вкусно, полезно и потиска апетита – вълшебното авокадо
Покъртителен роман за пораженията върху психиката от телереалността: „Звездните деца“ от Делфин дьо Виган (предложение за четене) Покъртителен роман за пораженията върху психиката от телереалността: „Звездните деца“ от Делфин дьо Виган (предложение за четене)
Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него Глутенът в храните – опасен ли е и какво трябва да знаем за него
Детската книга „Пиер и човеците“ е фантазна история за неотменимостта на доброто (предложение за четене) Детската книга „Пиер и човеците“ е фантазна история за неотменимостта на доброто (предложение за четене)
Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган Предложение за четене: „Но и аз“ от авторката на „Силна е нощта“ Делфин дьо Виган
Заседналият начин на живот причинява тревожност Заседналият начин на живот причинява тревожност
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби