Разкрити авиомистерии

За номер 13 в самолета и Харисън Форд в Еър Форс 1

снимки: SKY.bg

В главите на повечето хора, пътуващи със самолет, често се блъскат куп интересни въпроси – някои породени от страх, други – от чисто любопитство. Обикновено обаче хората се притесняват да попитат служителите в самолетите или на летищата. Затова онлайн туристическа агенция SKY.bg ни даде отговорите на малка, но съществена част от тези въпроси.

Наистина ли в самолетите няма ред номер 13?

Ако си плюете през рамото, когато черна котка ви минава път, или „заключвате“ пръстите си при вида на нещо по-страшно, отговорът много ще ви хареса. ДА, почти нито една авиокомпания няма да ви продаде самолетни билети на ред номер 13, просто защото такъв не съществува. Вместо да опъват нервите на суеверните пасажери, повечето авиокомпании са решили да премахнат това число от списъка си.

Може би не знаете, но Lufthansa стига и по-далеч. На техните самолети липсва и ред номер  17, тъй като от авиокомпанията не искат да изнервят излишно своите италиански клиенти, според които числото 17 носи нещастие.

Наистина ли мобилните телефони и други устройства могат да причинят проблеми на борда?

Взети поотделно нито вашият телефон, нито iPad устройството на съседа ви, могат да причинят проблеми на борда. Множество такива устройства обаче могат да се окажат изпитание за навигационните системи на самолета. Засега не се знае достатъчно за ефектите от тези устройства, затова следването на правилата като превантивна мярка е задължително.

Наистина ли диетичната кола се налива по-трудно в самолета?

Да, в комбинация с височината, на която се налива, този тип газирана напитка, може да се налее по-трудно от всяка друга. Така, докато стюардесата ви налива диетична кола, вие можете да налеете друга напитка три пъти по-бързо. Все пак, призоваваме ви да не дразните персонала, тествайки достоверността на любопитния факт.

Могат ли вратите на самолетите да се отворят по време на полет?

По принцип отговорът на този въпрос е ДА, но към положителното твърдение има и добавка – от поне 100 културиста. Има доста случаи в историята на летенето, в които пасажери са скачали от седалките си и панически са се втурвали към вратите на самолета. За щастие, място за притеснение няма, тъй като вратите, използвани в търговските самолети, се затварят под налягане. Така че, ако на борда има 100 човека с големи мускули и всички те едновременно се насочат към вратата, тогава оправдано можете да започнете да се притеснявате.

Ще избухне ли самолетът, ако на борда гръмне пистолет?

От многото филми по темата, човек не може да разбере на какво да вярва. Истината е, че зависи от това къде удари куршумът. Ако той удари самолета странично, няма да има големи поражения, тъй като налягането в кабината ще компенсира загубата на налягане от появилата се дупка. Ако обаче куршумът мине през някое от прозорчетата – тогава въздухът ще започне да излиза оттам и да повлича всичко със себе си. В този случай, по-добре не се опитвайте да подражавате на Харисън Форд от филма Еър Форс 1, а следвайте инструкциите при аварийна ситуация. А що се отнася до експлозията – тя може да възникне, само ако е засегнат резервоара на самолета. Накрая, не забравяйте, че комбинацията от „пистолет“ и „на борда“ на практика е почти невъзможна.
 

Коментирай »
Още по темата
Турбуленциите се усещат по-често и по-силно в самолетите, ето защо
Мобилните услуги на борда стават все по-разпространени
eSKY.bg отбеляза петия си рожден ден с елегантно парти
Над 1/3 от пътуванията на българите зад граница са със служебна цел
Екстремно пътуване из Европа
Почивка без стрес
Лондон е най-предпочитаната дестинация за Великден през 2013 година
Как да минимизираме разходите си при пътуване
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Тази котка, бранеща дома си от пощальон, е истинска нинджа (ВИДЕО)
Как да разбереш, че сте се превърнали в скучна двойка
3 стъпки за добро настроение
Зодиите, които обичат най-силно
Да прикрием излишните килограми
Разкриха тайната на яйцеклетката
Зеленината в квартала ни подмладява, ето как
Предизвикваме те да не заплачеш: Историята на най-тъжната коледна песен
„Изгубени вещи“ – свежо, уютно и носталгично платно от истории, подписани от деликатното перо на Алберт Бенбасат (предложение за четене)
„Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене)
Предложение за четене: „Аз обичам самата любов“, избрана лирика от Елисавета Багряна
Болни ли сте от любов? Ето какви са симптомите
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби