снимки: sxc.hu

Пътуването е неизменна част от почивката на почти всеки българин. Все по-често пътуваме и в чужбина, но не винаги сме запознати с възможните неприятности, които лесно могат да съсипят почивката ни. Онлайн туристическа агенция eSKY.bg, предлага самолетни билети за целия свят от три години насам. На база на своите наблюдения, агенцията съветва туристите какво трябва да предвидят, за да са спокойни, че няма да провалят почивката си.

Планирането е един от основните елементи, от който трябва да започне всяко пътуване. За да бъдат избегнати неприятните изненади, трябва бъдем запознати със законите и местните обичаи, характерни за страната, която искаме да посетим, както и за държавите, през които ще преминаваме.

Добре е преди пътуването да се информираме за най-важните телефонни номера и адреси на българските посолства и консулства в държавите, през които ще пътуваме, и в които ще пребиваваме. Желателно е също така да се запознаем с брошурите и информационните плакати, които се намират на летищата, жп и автогарите, особено с тези, които съдържат информация и предупреждения за опасни места.

Един от най-неприятните моменти, които могат да възникнат по време на пътуване, е да изгубим документите си за самоличност или тези, касаещи пътуването. За да намалим възможността това да се случи, можем да направим копия, които да представяме пред органите, а оригиналните документи да използваме, само когато ни бъдат поискани изрично.

Друг немалък проблем при пътуване в чужбина е снабдяването с местна валута. В случай, че не сме успели да се запасим с такава в България, съветите на специалистите са да не правим това в местните чейнджбюра, тъй като има голяма вероятност да бъдем ощетени. Най-добре е да изтеглим пари от уличен ATM (Automated Teller Machine) или на нашенски – банкомат.

Почти навсякъде по света туристите са потенциална жертва на кражби и измами. Като започнем от таксиметровите шофьори на летището или гарата, през съседа на плажа, до стоящия до нас на бара. В съветите си към туристите, публикувани в www.telegraph.co.uk, експертът Ник Тренд предупреждава – бъдете внимателни, когато някой е прекалено мил и любезен с вас – невинаги това е признак за добри намерения.

Често преди да се качим на колата се оказва, че не можем да поберем огромното количество багаж, което сме приготвили. Ако пък пътуваме със самолет, трябва да заплащаме отгоре за допълнителния багаж. А след края на ваканцията се оказва, че дори и не сме разопаковали половината от багажа си. Затова е добре да вземем само нещата, които наистина ще използваме. В този ред на мисли, ютията, тенджерите и миксерът не са сред тези вещи. 

Едни от най-често забравяните предмети на тръгване от хотела са зарядно за телефон, слънчеви очила, фотоапарат, документи или, колкото и невероятно да звучи – лаптоп. Най-лесният начин да избегнем това е да си направим списък с най-ценните вещи и по него да проверяваме дали сме взели всичко.

Оттук нататък остава само да се заредим с позитивизъм и добро настроение и да се насладим максимално на краткото си време за отдих.

Коментирай >