снимка: StockSnapPixabay 

Коя напитка предпочитате - кафе или чай? Отговорът на този въпрос отчасти може да се свежда до вашите гени, сочат изследвания, цитирани от foodpanda.

Според учените генетичното предразположение към възприемането на горчивината на определени вещества изглежда ни подтиква към една или друга напитка.

Тезата е доказана от изследователски експеримент във Великобритания, в който участвали хора на възраст от 37 до 73 години. Експериментът включва събирането на генетични данни, както и здравна информация, включително отговори на въпроса колко чаши с различни напитки участниците консумират всеки ден.

Тъй като нашите гени са фиксирани при зачеването и нашата генетична вариация може да се смята за случайна, те позволяват на учените да изследват един вид „естествен експеримент”, което означава, че могат да надхвърлят много от социалните или екологични фактори, които могат провокират избора на една или друга напитка.

Екипът установил също, че по-голямото възприемане на горчивината е свързано с по-ниския шанс да бъдеш любител на алкохол. Тоест пиещите повече кафе консумират по-малко твърд алкохол.

„Като се има предвид, че хората обикновено избягват горчивия вкус, ние интерпретираме тези открития като евентуално научено поведение: ако можем да възприемем кофеина добре, свързваме това с психостимулиращите свойства на кофеина и така търсим повече кафе“, казва един от изследователите.

Предпочитанието към чая може да се разглежда като следствие от въздържането от кафе, защото нашите гени може би са направили небцето и твърде чувствително към горчивото кафе.

Коментирай >