Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени

Защо някои хора предпочитат кафето пред чая и обратното?

Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени

снимка: StockSnapPixabay 

Коя напитка предпочитате - кафе или чай? Отговорът на този въпрос отчасти може да се свежда до вашите гени, сочат изследвания, цитирани от foodpanda.

Според учените генетичното предразположение към възприемането на горчивината на определени вещества изглежда ни подтиква към една или друга напитка.

Тезата е доказана от изследователски експеримент във Великобритания, в който участвали хора на възраст от 37 до 73 години. Експериментът включва събирането на генетични данни, както и здравна информация, включително отговори на въпроса колко чаши с различни напитки участниците консумират всеки ден.

Тъй като нашите гени са фиксирани при зачеването и нашата генетична вариация може да се смята за случайна, те позволяват на учените да изследват един вид „естествен експеримент”, което означава, че могат да надхвърлят много от социалните или екологични фактори, които могат провокират избора на една или друга напитка.

Екипът установил също, че по-голямото възприемане на горчивината е свързано с по-ниския шанс да бъдеш любител на алкохол. Тоест пиещите повече кафе консумират по-малко твърд алкохол.

„Като се има предвид, че хората обикновено избягват горчивия вкус, ние интерпретираме тези открития като евентуално научено поведение: ако можем да възприемем кофеина добре, свързваме това с психостимулиращите свойства на кофеина и така търсим повече кафе“, казва един от изследователите.

Предпочитанието към чая може да се разглежда като следствие от въздържането от кафе, защото нашите гени може би са направили небцето и твърде чувствително към горчивото кафе.

Коментирай »
Още по темата
Сутрешното кафе е на 600 000 години Сутрешното кафе е на 600 000 години
Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕ Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕
8 горчиви, но любими храни и напитки 8 горчиви, но любими храни и напитки
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема Пет храни и напитки, с които да стопим мазнините около корема
7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки 7 абсурдни суеверия, свързани с храни и напитки
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести
Изследване: Кафето предпазва от депресия Изследване: Кафето предпазва от депресия
Препоръчваме още
Никога не е късно… Никога не е късно…
Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет Как да се храним и кои навици да променим, aко сме застрашени от диабет
„Момичето, което пропадна в морето“ от Акси О. (предложение за четене) „Момичето, което пропадна в морето“ от Акси О. (предложение за четене)
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем Психосоматиката и болестите – 10 симптома, чрез които тялото ни алармира за проблем
Свят без интернет и електронни комуникации в антиутопията „Мъжът с жълтото палто“ (предложение за четене) Свят без интернет и електронни комуникации в антиутопията „Мъжът с жълтото палто“ (предложение за четене)
Самочувствие за по-добър...секс Самочувствие за по-добър...секс
Най-горещите секс сцени в киното Най-горещите секс сцени в киното
Котка спасява дете от зло куче Котка спасява дете от зло куче
Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса Синдромът на разбитото сърце е реален: Какви рискове носи за дамите и как да преодоляваме стреса
Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете Как да разпознаем хипертонията и какви са рисковете
Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда Новото поколение лекарства срещу затлъстяване: Какви са те, какво лекуват и кой ги произвежда
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби