Сутрешното кафе е на 600 000 години

Според легендата през XVII век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето

30 април 2024
Сутрешното кафе е на 600 000 години

Photo credit: Jen P./Unsplash

Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди 600 000 години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джинетикс" (Nature Genetics).

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света, познат на учените като Coffea arabica, а на любителите на ободряващата - просто като арабика. 

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, за да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са установили, че видът се е появил преди около 600 000 години чрез естествено кръстосване на два други вида кафе. 

"С други думи, преди каквато и да е намеса от страна на човека", казва Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на изследването.

Тези диворастящи кафеени растения произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били използвани за приготвяне на кафе главно в Йемен през 15-и век. Според легендата през XVII век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето.

Арабиката, ценена заради своя мек и сравнително сладък вкус, днес съставлява 60-70 процента от световния пазар на кафе. Останалата част е робуста - по-силно и горчиво кафе, произведено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora

За да сглобят частите от миналото на кафето арабика, изследователите са проучили с любезното съдействие на Природонаучния музей в Лондон геномите на Coffea canephora, друг родител, наречен Coffea eugenioides, и повече от 30 различни растения арабика, включително образец от 1700 г.

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни периоди и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали само малък брой генетично сходни растения. 

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към болести като ръжда по листата на кафето, които причиняват загуби за милиарди долари всяка година. 

Изследването на миналото и настоящето на арабиката може да даде представа за това как да се запазят кафеените растения здрави - и чашите с кафе пълни - за бъдещите ранни сутрини.

Източник: БТА, Асошиейтед прес
Коментирай »
Още по темата
Сутрешни ритуали за добро настроение и женска енергия Сутрешни ритуали за добро настроение и женска енергия
Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕ Вкусът на кафето може да бъде подобрен, ето как ☕
Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект Нима е възможно?! Учени допускат, че усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
Кафе по италиански Кафе по италиански
Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето Горчивото изобретение на Сатаната: 12 забавни факта за кафето
Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени Кафе или чай? Отговорът може би се крие в нашите гени
Любимото кафе показва характера Любимото кафе показва характера
Най-доброто време за чаша кафе Най-доброто време за чаша кафе
Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести Плодовете, чаят и кафето предпазват от болести
Препоръчваме още
След слънчево изгаряне: 8 доказани домашни лека   След слънчево изгаряне: 8 доказани домашни лека  
Грешките в секса, които той допуска Грешките в секса, които той допуска
Как да останете будни след нощен полет без грам сън Как да останете будни след нощен полет без грам сън
Най-съблазнителният, романтичен и секси език в света Най-съблазнителният, романтичен и секси език в света
Как цветът на гардероба ни разкрива тайните на нашата личност Как цветът на гардероба ни разкрива тайните на нашата личност
Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие Тиквички с ориз – класическа рецепта за постно ястие
„Кълбовидна мълния“ от Лиу Цъсин, автора на трилогията „Земното минало“ (предложение за четене) „Кълбовидна мълния“ от Лиу Цъсин, автора на трилогията „Земното минало“ (предложение за четене)
Не загърбвай огледалото заради зачервения нос Не загърбвай огледалото заради зачервения нос
Един харесван мъж... в розово Един харесван мъж... в розово
Предложение за четене: „Аз съм динамит. Животът на Ницше“ от Сю Прюдо Предложение за четене: „Аз съм динамит. Животът на Ницше“ от Сю Прюдо
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
5 трика за плосък корем 5 трика за плосък корем
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби