10 непреходни правила на етикета, които всеки трябва да знае

Етикетът включва комплекс от правила и норми, които се отнасят до добрите маниери и вежливото поведение

Photo via Canva.com/AI Generated Image

 

Случвало ли ти се е да изпитваш възхищение на човек или група хора за изисканите им обноски и да ти се иска да си малко повече като тях. Вежливи, спретнати, горди и винаги усмихнати, този тип хора будят уважение и създават приятна атмосфера навсякъде около себе си. Всички те умело използват няколко базови правила на етикета.

Най-общо казано, етикетът включва комплекс от правила и норми, които се отнасят до добрите маниери и вежливото поведение в обществото. Той е важен аспект от взаимоотношенията ни и спомага за създаването на уважителна и приятна атмосфера.

Ето няколко основни правила на етикета, които изисканите хора спазват:

Поздравяване и представяне: Винаги поздравявай хората при среща, като използваш подходящите обръщения и титли. Когато има друг човек с теб, не пропускай да го представиш на събеседника си.

Уважителна дистанция: Спазвай личното пространство на другите, като се стремиш да има подходящо разстояние между вас при разговори и срещи. Има и още един аспект в уважаването на личното пространство – избягвай да задаваш неудобни и твърде лични въпроси на хората. Стой далеч от деликатни или противоречиви теми като политика, религия или финанси.

Винаги навреме: Основно правило на етикета е пунктуалността. Прави така, че да пристигаш навреме за всички свои срещи и ангажименти. Закъснението се счита за липса на уважение към времето на другия.

"Моля" и "благодаря": Тези думи трябва да бъдат част от ежедневния ти речник, тъй като изразяват уважение. Винаги благодари на хората за тяхното време, внимание или подаръци.  

Офлайн разговори: Не използвай мобилния си телефон по време на срещи, събития, хранене в заведение или разговор. Това отвлича вниманието и показва неуважение към компанията. Добра идея е да изключиш звука на телефона преди срещата, за да избегнеш изкушението да го проверяваш.

Маниери при хранене: Спазвай основните правила на етикета на масата – научи как да използваш правилно приборите, не говори с пълна уста и не започвай да се храниш, преди всички да получат поръчката си. И още – лактите и мобилният ти телефон нямат място на масата.

Още за етикета в ресторанта виж тук: 13 правила на поведение при изискана вечеря

Подбирай дрехите си: Избирай подходящо облекло за различните поводи. Винаги проучвай какъв е дрескода за събитието, което ще посетиш, за да не се чувстваш неадекватно. Формалните събития изискват официално облекло, докато по-неформалните позволяват да развихриш въображението си. Но запомни – каквото и да правиш, никога не е подходящо да излизаш по анцуг. Изключение прави единствено посещението на фитнес залата.

Уважение към хората: Отнасяй се с уважение към всички, независимо от тяхната социална позиция, възраст или професия. Това е може би най-ярката проява на добри маниери. Говори на „вие“ с всеки непознат човек, когото срещаш. Изключение от това правило се прави само за децата. 

Говори тихо: Опитай да контролираш гласа си и да говориш с нормален тон. Избягвай повишавате глас, особено в обществени пространства. Високото говорене или викането прави лошо впечатление и не отива на човек, който спазва етикета.

Избягвай публичните емоции: Не е добра идея да прегръщаш или целуваш хората на обществено място особено ако става въпрос за официално събитие.  По същия начин избягвай и влизането в конфликти, отправянето на критика или неуважителното общуване.   

Не забравяй, че правилата на етикета включват още да бъдем внимателни, уважителни и съобразителни към чувствата и комфорта на другите.  

Коментирай »
Още по темата
Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря
11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали
Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц
Препоръчваме още
9 причини да изпитваме постоянен глад и как да се справим
Кога ставаш "досадното гадже"?
„Парфюмът на изгнанието“ – поетичен роман за семейните рани, прошката и любовта (предложение за четене)
Как правилно да мием ръцете си, за да сме здрави
Самотата влияе не само на психическото, но и на физическото здраве
Как се лекува любовна мъка
Без повече оправдания: 6 неща, за които не трябва да се извиняваш
Кой герой от "Шрек" си според зодиакалния си знак?
Алкохолът, който най-много засилва женското сексуално желание
ТЕСТ: Как ще се справиш с предизвикателство в социалните мрежи?
Дейл Карнеги ни учи как да решаваме конфликтите в живота си (предложение за четене)
Храненето след запой вреди на талията
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби