10 непреходни правила на етикета, които всеки трябва да знае

Етикетът включва комплекс от правила и норми, които се отнасят до добрите маниери и вежливото поведение

10 непреходни правила на етикета, които всеки трябва да знае

Photo via Canva.com/AI Generated Image

 

Случвало ли ти се е да изпитваш възхищение на човек или група хора за изисканите им обноски и да ти се иска да си малко повече като тях. Вежливи, спретнати, горди и винаги усмихнати, този тип хора будят уважение и създават приятна атмосфера навсякъде около себе си. Всички те умело използват няколко базови правила на етикета.

Най-общо казано, етикетът включва комплекс от правила и норми, които се отнасят до добрите маниери и вежливото поведение в обществото. Той е важен аспект от взаимоотношенията ни и спомага за създаването на уважителна и приятна атмосфера.

Ето няколко основни правила на етикета, които изисканите хора спазват:

Поздравяване и представяне: Винаги поздравявай хората при среща, като използваш подходящите обръщения и титли. Когато има друг човек с теб, не пропускай да го представиш на събеседника си.

Уважителна дистанция: Спазвай личното пространство на другите, като се стремиш да има подходящо разстояние между вас при разговори и срещи. Има и още един аспект в уважаването на личното пространство – избягвай да задаваш неудобни и твърде лични въпроси на хората. Стой далеч от деликатни или противоречиви теми като политика, религия или финанси.

Винаги навреме: Основно правило на етикета е пунктуалността. Прави така, че да пристигаш навреме за всички свои срещи и ангажименти. Закъснението се счита за липса на уважение към времето на другия.

"Моля" и "благодаря": Тези думи трябва да бъдат част от ежедневния ти речник, тъй като изразяват уважение. Винаги благодари на хората за тяхното време, внимание или подаръци.  

Офлайн разговори: Не използвай мобилния си телефон по време на срещи, събития, хранене в заведение или разговор. Това отвлича вниманието и показва неуважение към компанията. Добра идея е да изключиш звука на телефона преди срещата, за да избегнеш изкушението да го проверяваш.

Маниери при хранене: Спазвай основните правила на етикета на масата – научи как да използваш правилно приборите, не говори с пълна уста и не започвай да се храниш, преди всички да получат поръчката си. И още – лактите и мобилният ти телефон нямат място на масата.

Още за етикета в ресторанта виж тук: 13 правила на поведение при изискана вечеря

Подбирай дрехите си: Избирай подходящо облекло за различните поводи. Винаги проучвай какъв е дрескода за събитието, което ще посетиш, за да не се чувстваш неадекватно. Формалните събития изискват официално облекло, докато по-неформалните позволяват да развихриш въображението си. Но запомни – каквото и да правиш, никога не е подходящо да излизаш по анцуг. Изключение прави единствено посещението на фитнес залата.

Уважение към хората: Отнасяй се с уважение към всички, независимо от тяхната социална позиция, възраст или професия. Това е може би най-ярката проява на добри маниери. Говори на „вие“ с всеки непознат човек, когото срещаш. Изключение от това правило се прави само за децата. 

Говори тихо: Опитай да контролираш гласа си и да говориш с нормален тон. Избягвай повишавате глас, особено в обществени пространства. Високото говорене или викането прави лошо впечатление и не отива на човек, който спазва етикета.

Избягвай публичните емоции: Не е добра идея да прегръщаш или целуваш хората на обществено място особено ако става въпрос за официално събитие.  По същия начин избягвай и влизането в конфликти, отправянето на критика или неуважителното общуване.   

Не забравяй, че правилата на етикета включват още да бъдем внимателни, уважителни и съобразителни към чувствата и комфорта на другите.  

Коментирай »
Още по темата
Етикет за всеки ден: Практичен наръчник за всяка житейска ситуация Етикет за всеки ден: Практичен наръчник за всяка житейска ситуация
Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря
11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали 11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали
Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц
Препоръчваме още
ТЕСТ: Коя героиня от „Сексът и градът“ си ти? ТЕСТ: Коя героиня от „Сексът и градът“ си ти?
Опасно горещо време: Осем разхлаждащи съвета за жегата Опасно горещо време: Осем разхлаждащи съвета за жегата
За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо За здраво и красиво тяло: Полезните свойства на телешкото месо
HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване HPV ваксината - единствената, регистрирана срещу раково заболяване
„Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене) „Брачната двойка червени рибки“ (2013) и „Венчелистчета и други неудобни истории“ от Гуадалупе Нетел (предложение за четене)
Най-влиятелните личности на 2023 г. на сп. "Time": Крал, президентска съпруга и още... Най-влиятелните личности на 2023 г. на сп. "Time": Крал, президентска съпруга и още...
Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето Ежедневните навици, които „убиват“ сърцето
Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат" Глобалното затопляне пречи на дърветата да "дишат"
ТЕСТ: Пада ли си по теб? ТЕСТ: Пада ли си по теб?
Как се е оформил носът на съвременния човек? Учени с ново откритие Как се е оформил носът на съвременния човек? Учени с ново откритие
Психотерапевтът Милена Манова разкрива кои са „Ефективните родители“ (предложение за четене) Психотерапевтът Милена Манова разкрива кои са „Ефективните родители“ (предложение за четене)
Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини Шест храни, които помагат на тялото ни да гори мазнини
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби