Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря

Има значение как поставяме приборите си по време на вечеря, как се храним, какви маниери демонстрираме

Надя Хамдан
Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря

Photo credit: Jay Wennington/Unsplash

Храненето е цяло изкуство. А вечерята в изискан ресторант изисква да изучим поне малка част от това изкуство.

Всички знаем, че има значение как поставяме приборите си по време на вечеря, как се храним, какви маниери демонстрираме. Днес ви разказваме за базовите правила, които трябва да спазваме особено когато вечеряме в изискан ресторант, за да не се изложим.

Спазвайте часа на резервацията

Точността е ключова, когато говорим за етикет. Бъдете навреме за всяка официална вечеря, без значение дали е на гости или в заведение. Закъсненията и оправданията няма само ще направят лошо впечатление.

Личните вещи нямат място на масата

Често се изкушаваме да оставим личните си вещи на масата, за да не ни пречат – особено телефона. Основно правило е, че мястото на телефона, очилата, чантата, портмонето и всичко останало е в чантата или някъде другаде. Но в никакъв случай на масата.  

Чантата стои на пода

Според правилата на етикета чантата ни трябва да бъде поставена на пода, ако не е предвидена специална масичка или друга поставка за чанти. Тя в никакъв случай няма място на масата, в скута, на стола до нас или на друго произволно място.

Изключете звука на телефона

На изискана вечеря е прието телефонът да е с изключен звук и да не отнема вниманието ни. Не се допуска да си чатим, да говорим по телефона, да играем игри и така нататък. Ако трябва да проведем важно обаждане, тогава е добре да се извиним и да излезем от ресторанта. 

Поставете платнената салфетка в скута си

Платнената салфетка (кърпичка) има едно предназначение и то е да бъде поставена на коленете ни по време на храненето. Ако е голяма, се сгъва по средата, а сгъвката сочи към талията ни. Салфетката не трябва да се озовава на масата в нито един момент.

Не поставяйте лактите си на масата

Проява на лош вкус е да поставяме лактите си на масата и със сигурност прави лошо впечатление.

Изчакайте всички, преди да започнете да се храните

Правилата на етикета изискват всички на масата да започнат да се хранят заедно. В никакъв случай не се нахвърляйте на предястието си, докато не се уверите, че всички са получили своето.

Не говорете с пълна уста

Съветваме ви да спазвате това правило не само на изискани вечери, а като цяло в живота си. Никой не харесва хората, които говорят с пълна уста.

Дъвчете бавно и със затворена уста

Това също е навик, който всеки трябва да овладее. Бързото хранене прави лошо впечатление, а освен това е вредно за храносмилането. А дъвкането с отворена уста води до мляска, което е просто ужасно за околните.

Приборите се използват отвън навътре

По етикет има значение как се подреждат приборите. Но това е работа на сервитьора. Вашата работа е да запомните, че приборите се използват отвън навътре.

Езикът на приборите

Всички сме чували, че има значение как поставяме приборите си в чинията. Всъщност така ние общуваме със сервитьорите и им даваме сигнали, свързани с нашата вечеря.

Photo credit: Venera.bg

Храната се подава надясно

Това е базово правило, което да запомните. Когато дойде време да подадете хляб или нещо друго на останалите на масата, винаги подавайте на човека, който седи вдясно от вас.

Не забравяйте, че който кани плаща сметката

На финала напомняме друго златно правило на етикета. Сметката се поема от този, който е поканил гостите или инициирал вечерята.

Никога не правете това 

И накрая ви даваме няколко бонус съвета, които със сигурност ще ви помогнат да направите добро впечатление:

  • Не говорете високо
  • Не се пресягайте през масата
  • Не вдигайте твърде много наздравици
  • Не бъдете груби със сервитьорите
  • Не поръчвайте, преди да са дошли всички от компанията 
Коментирай »
Още по темата
Етикет за всеки ден: Практичен наръчник за всяка житейска ситуация Етикет за всеки ден: Практичен наръчник за всяка житейска ситуация
Как да се държиш като дама: 13 задължителни правила за съвременната жена с класа   Как да се държиш като дама: 13 задължителни правила за съвременната жена с класа  
10 непреходни правила на етикета, които всеки трябва да знае 10 непреходни правила на етикета, които всеки трябва да знае
11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали 11 правила на етикета, които все някога сте нарушавали
Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц
Препоръчваме още
От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов в историческия роман „Порцеланова луна“ на Джени Чанг От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов в историческия роман „Порцеланова луна“ на Джени Чанг
Селфито не винаги е проява на нарцисизъм Селфито не винаги е проява на нарцисизъм
10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО) 10 дрехи, които всяка жена трябва да притежава (ВИДЕО)
ТЕСТ: Колко е голямo егото ти? ТЕСТ: Колко е голямo егото ти?
Махмурлукът е най-тежък на 29 години Махмурлукът е най-тежък на 29 години
Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове Изкуственият интелект и здравеопазването: СЗО предупреждава за възможни грешки и рискове
Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи Да преборим скуката: Пет полезни занимания, с които да оползотворим времето вкъщи
Мъжете мразят такива жени Мъжете мразят такива жени
7 причини да се целуваме повече 7 причини да се целуваме повече
„Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене) „Започни да живееш, Клоуи Браун“ от Талиа Хибърт (предложение за четене)
Откровено за естетичната гинекология: Какво трябва да знаят дамите Откровено за естетичната гинекология: Какво трябва да знаят дамите
Най-мразените знаменитости Най-мразените знаменитости
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби