снимка: morguefile.com 

Заседналият начин на живот води до състояния на тревожно разстройство. Това установиха учени от университета Дикин, в австралийския град Мелбърн. От тревожно разстройство страдат над 27 млн. души по света, пише БГНЕС. То води до учестено сърцебиене, тежест в мускулите и главоболие.

Учените анализирали 9 изследвания, посветени на връзката между ниската физическа активност и тревожното разстройство. В 5 от тях заседналият начин на живот е бил свързан с висок риск от тревожно разстройство. В 4 от 5 от изследванията рискът се увеличавал от общото количество време, прекарано в седнало положение

Как да преодоляваме тревогата и стреса

В друго изследване 36% от учениците, които прекарвали над 2 часа дневно пред телевизора или компютъра, са изпадали в тревожни състояние много по-често в сравнение с онези, които са правили това по-малко от 2 часа дневно. 

Специалистите предполагат, че причината за връзката са разстройства на съня или нарушения на метаболизма у хората със заседнал начин на живот.  

Как да се справиш със самотата?

Според друга теория хората, които прекарват времето си пред телевизора или компютъра, престават да общуват с близки и приятели. Това също повишава чувството на тревога. 

Известно е още, че заседналия начин на живот води до различни заболявания като диабет 2 тип, затлъстяване, сърдечни болести и остеопороза. Още една причина да не прекараме обедната си почивка пред компютъра, а вместо това да предпочетем разходка до близкото заведение с колеги :) 

Коментирай >