Три изпитани техники, с които да изгоните тревожните мисли

Не забравяйте - лошите мисли ще останат при вас толкова, колкото им позволите

Photo credit: geralt/Pixabay

Всеки човек изпитва тревожни мисли през живота си по един или друг повод. Понякога те са кратки, незначителни и изчезват бързо. Друг път се натрапват, надграждат се и създават цели негативни сценарии в съзнанието.

Тревожните мисли могат да са безвредни, ако не им отдаваме време и значение, но могат и да предизвикат стрес, депресия, тревожност и други неприятни състояния. Ако усещате, че не можете да се справите с тях, най-добре е да се консултирате със специалист – психолог, който да ви помогне да ги преодолеете.

Предлагаме ви три изпитани техники, с които да прогоните на момента тревожните мисли:

Съзнателно да ги блокирате и замените с позитивни мисли

Една от най-изпитаните техники е именно тази. Тя е възможна, благодарение на един факт, който мнозина не знаят - човек не може да мисли едновременно за две неща. Просто съзнателно изгонете лошите мисли и извикайте на тяхно място положителни. Ето един пример: Мислите си, че ще се провалите на предстоящия изпит или интервю за работа, дори си представяте подробно провала – какво представлява, къде грешите и как се чувствате от това. Вместо това започнете да си мислите, че ще се справите отлично на предстоящия изпит или интервю за работа. Представете си успеха – какво представлява, къде са силните ви страни и как се чувствате от това. Схванахте идеята, нали?

Отложете ги за конкретен ден и час

Все повече експерти препоръчват именно тази практика на „отложено притеснение“. Ще ползваме отново примера с предстоящия изпит или интервю за работа. Докато пиете кафето си, лошите мисли нахлуват и отново започвате да си представяте провала. В момента, в който се усетите, че го правите, се спрете и си обещайте да се притеснявате за това по-късно днес – примерно от 17:00 до 17:30 ч. Така ще си осигурите почивка и ще изпиете кафето си на спокойствие. А като дойде уреченият час ще помислите върху тревогите си.

Анализирайте ги

Ако усещате, че тревожните мисли не спират да се натрапват, връщат се отново и отново и са се залепили като дъвка за вас, то поспрете и им отделете нужното време. Опитайте се да погледнете обективно на тях и си задайте няколко рационални въпроса. Отново се връщаме към примера с предстоящия изпит или интервю за работа. Запитайте се – кое е най-лошото, което може да се случи; колко точно е лошо това; в каква степен би ви се отразило на живота; доколко тази случка би имала значение след седмица, а след месец, а след година или пет; какво бихте предприели, ако се провалите; какъв е шансът да не се провалите, а да успеете?

Не забравяйте - лошите мисли ще останат при вас толкова, колкото им позволите. Опитвайте различни техники, за да се справите с тях, а ако усетите, че ви трябва помощ – потърсете я при специалист.

Коментирай »
ТЕСТ: Какво е нивото ти на стрес?
5 съвета за по-добро настроение
Излекувай стреса само с три стъпки
Заседналият начин на живот причинява тревожност
Шест начина, по които тялото ти подсказва, че си стресирана
Как да преодоляваме тревогата и стреса
Последни теми от форума
виж всички
Препоръчваме още
Среща с непознат: Ето кое е перфектното място и защо
Тази котка, бранеща дома си от пощальон, е истинска нинджа (ВИДЕО)
Знаете ли защо кучето е най-добрият приятел на човека?
Плюсове и минуси на суровоядството
Не прави това на празен стомах
Пет полезни кухненски уреди и пособия, за които може би не сте се сещали
Йети е вид древна бяла мечка
Румънец създаде Център за писма, за да възроди забравената романтика на пощенските картички
Запознайте се с котарака Гацек - Ким Кардашиян в света на котките
Внимание! Шест храни и напитки, с които не бива да прекаляваме
14 неща, които трябва да направиш, преди да станеш на 35
Защо не си струва да се спори с жена от научна гледна точка
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби