Как да се държиш като дама: 13 задължителни правила за съвременната жена с класа  

Разкриваме 13 лесни и сравнително просто правила на съвременния етикет, които бихме могли да усъвършенстваме сравнително бързо

Как да се държиш като дама: 13 задължителни правила за съвременната жена с класа  

Създадено с Playground AI  
 

В едни по-стари времена вероятно е било лесно да усъвършенстваш правилата на етикета и да бъдеш изискана дама. Може би жените тогава са разполагали с повече време, в което да изучават тънкостите на етикета.

Днес обаче между кариерата, дома, приятелите, семейството и безбройните задачи едва ли някоя съвременна жена намира време и сили да бъде дама. Затова разкриваме 13 лесни и сравнително просто правила на съвременния етикет, които бихме могли да усъвършенстваме сравнително бързо. Те гарантирано ще ни направят по-нежни, изискани и приятни в очите на околните.  

Не говори високо – много от нас имат „по-изнесен глас“ или казано с други думи, говорят високо. А това освен че вероятно дразни околните, със сигурност ни отдалечава от представата за дама. Затова опитай да тренираш да контролираш гласа си.

Не ругай и не използвай обидни думи. Една изискана дама никога не би си позволил да обиди някого, да ругае или дори да използва цинична и вулгарна реч. Постарай се да ограничиш тези думи постепенно, докато не изградиш навика да ги заменяш с други.

Не се обръщай, докато не те извикат по име. Не е никак изискано да ти подсвиркват, да те поздравяват с клаксона на колата, да бъркат името ти или да ти подвикват. В подобни ситуации е нужно просто да продължиш напред уверено, сякаш нищо не е случило, докато не се обърнат към теб с името ти.  

Не влизай в разгорещени спорове и скандали (поне на обществени места). Ясно е, че никой не може цял живот да бъде спокоен и уравновесен, освен ако не е дзен мастър. Задължително за една дама обаче е да контролира гнева си и да избягва нервни изблици или разгорещени скандали. Ето тук можеш да намериш няколко насоки за това как да го постигнеш:

Изблиците на гняв: Защо се случват, можем ли да ги овладеем и как

Не стой с ръцете на кръста – позата, позната като „буквата Ф“ идва някак инстинктивно, когато се ядосаме на някого или сме нетърпеливи за нещо. Тя обаче със сигурност ни отдалечава от визията на дама или изискана съвременна жена.

Не нарушавай личното пространство на околните. Това е правило както на етикета, така и на езика на тялото. Така че, навлизането в личното пространство не само ще навреди на имиджа ти на дама, но и ще изнерви околните.

*Това правило се отнася както във физическия смисъл, така и в емоционален – не задавай твърде лични, интимни въпроси, недей да клюкарстваш и да налагаш мнението си.

Когато посещаваш събитие/обществено пространство или гостуваш на някого:

Винаги поздравявай и благодари на домакина, когато си тръгваш. Не забравяй обноските си, те са присъщи на жените с класа. Една истинска дама винаги поздравява учтиво, а когато си тръгва, благодари на домакина за гостоприемството.  

Спазвай дрес кода. Казват, че е по-приемливо да си по-изискано облечена на по-неформално събитие, отколкото да си неглиже на изискано събитие. Златното правило е да съобразяваме облеклото си с мястото, на което отиваме. Не е излишно да отделиш няколко минути, за да разбереш какъв е тонът на събитието, преди да избереш облекло.

Свали слушалките/очилата, когато влизаш някъде. Точно както е прието мъжете да свалят шапката си, когато влизат някъде, така е добре всички ние да свалим слънчевите си очила от очите и слушалките от ушите. По този начин показваме уважение към присъстващите и правим добро впечатление.  

Изключи звука на телефона си. Неприемливо е телефонът ти да звъни, докато си в църква, в киносалона, на театър, на гости, на делова среща и т.н. Затова опитай да създадеш навик и всеки път, в който тръгваш за подобно събитие да минаваш на „без звук“. Нищо не руши имиджа така, както пеещ телефон от дамската ти чанта.

Не оставяй телефона си на масата. Не е прието, докато вечеряш, телефонът ти да стои на масата до чиниите, приборите и подправките. Въобще не коментираме да е в ръцете ти по време на вечеря. За една дама това е недопустимо. Мястото на телефона е в чантата – с изключен звук.

Не се „свличай“ на стола. Често, когато сме изморени, се изгърбваме на стола, сякаш се „свличаме“ под масата. Тази поза е присъща на малките деца, но е абсолютно недопустима за изисканите дами.  

Всичко за етикета на масата можеш да намериш тук:

Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря

Стойката има значение. Това е може би най-трудното правило, особено за хората, свикнали да се прегърбват. Изисканите жени обаче винаги стоят, ходят и седят изправени. Това е умение, което можеш да овладееш. Нужни са ти много воля, за да преодолееш първоначалният дискомфорт и постоянство, за да не забравяш да тренираш. Успех!  

И още от правилата на етикета:

Урок по етикет: Бъди дама и ще привлечеш принц

Пет трика за перфектно първо впечатление

ТЕСТ: Мъжко момиче ли си или изискана дама?

Ако искаш да си жена с класа, сбогувай се с тези 8 начина на поведение!

Коментирай »
Още по темата
Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря Етикет в ресторанта: 13 правила на поведение при изискана вечеря
Шест храни, които кралските особи не вкусват Шест храни, които кралските особи не вкусват
Как да бъдеш дама Как да бъдеш дама
Препоръчваме още
ТЕСТ: Притежаваш ли емоционална интелигентност? 💡 ТЕСТ: Притежаваш ли емоционална интелигентност? 💡
Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене) Всяка история е посветена на отделен цвят: “Приказалки” от Мая Дългъчева (предложение за четене)
Най-много искам комплименти, секс и шоколад Най-много искам комплименти, секс и шоколад
Като на семейно тържество: Chanel представи пролет-лято 2021 (ВИДЕО) Като на семейно тържество: Chanel представи пролет-лято 2021 (ВИДЕО)
Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене) Смел, напрегнат и провокативен: „Забравете за света“ от Румаан Алам (предложение за четене)
И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените И заживели щастливо... или не съвсем?! Бракът бил полезен за мъжете, но не и за жените
Това е най-добрият начин да се гали котка Това е най-добрият начин да се гали котка
„Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене) „Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене)
Най-пикантният сос в света Най-пикантният сос в света
Похъркващ сънливец Похъркващ сънливец
Седем житейски урока, които научихме от филмите Седем житейски урока, които научихме от филмите
Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън Да си родител, означава непрекъснато да се учиш: „Изкуството да бъдеш родител“ от д-р Фицхю Додсън
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби