Кърмене или адаптирано мляко? Съветите на д-р Теа Александрова

Бъдете внимателни при избора на адаптираното мляко и на водата, с която го приготвяте, съветва педиатърът

Кърмене или адаптирано мляко? Съветите на д-р Теа Александрова

Д-р Теа Александрова/Photo credit: INTERIMAGE

Човешката кърма е перфектният хранителен източник за едно бебе, категорична е педиатърът д-р Теа Александрова. Кърмата постига баланс на въглехидрати, протеини, мазнини, вода и други хранителни вещества. Лесно се смила и усвоява от нежните бебешки стомахчета, а съставът ѝ естествено се променя с промяната на нуждите за развитието на бебето.

Кърменето осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждае бебето през първите месеци от живота и продължава да осигурява до половината или повече от хранителните нужди на детето през втората половина на първата година и до една трета през втората година от живота на най-малките. Въпреки това, противно на препоръките на СЗО, през периода 2015-2020 г. само около 44% от бебетата на възраст 0 – 6 месеца по света са били изключително кърмени, отбелязва д-р Александрова.

Когато кърменето не е възможно

Понякога кърменето не е възможно по медицински причини от страна на майката или от страна на бебето. В тези случаи е изключително важно подборът на адаптирано мляко да стане заедно с личния лекар на детето, за да може внимателно да се проследи ефектът му. Не забравяйте, че кърмачето тепърва се адаптира към храненето през устата и неговата храносмилателна система е все още незряла. Честата и безразборна смяна на адаптирано мляко причинява допълнително дискомфорт и стрес за него.

Какво да имаме предвид, когато приготвяме и съхраняваме адаптираното мляко за нашето бебе 👇

  • Измийте добре ръцете си, преди да приготвите шишето или да нахраните бебето си.
  • Почистете и дезинфекцирайте работното пространство, където ще приготвяте адаптираното мляко.
  • Шишетата трябва да бъдат чисти и стерилизирани.
  • Ако решите да затоплите млякото, никога не използвайте микровълнова печка. Микровълните фурни загряват млякото и храната неравномерно, което води до „горещи точки“, които могат да изгорят устата и гърлото на вашето бебе.
  • За да затоплите шишето, го поставете под течаща топла вода, като внимавате водата да не попадне вътре или върху биберона.
  • Капнете няколко капки адаптирано мляко на гърба на ръката си, за да проверите дали не е твърде горещо.

Важно е да подготвяте адаптираното мляко за вашето бебе според инструкциите на производителя. Използвайте вода от безопасен източник, за да смесите адаптираното мляко. Например DEVIN Изворна е вода, която се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и малки деца, посочва д-р Александрова. Използвайте количеството вода, посочено в инструкциите на контейнера с формула за кърмачета. Винаги първо измервайте водата и след това добавете праха – повече вода няма да задоволи хранителните нужди на детето, а по-малкото количество ще натовари храносмилателната система на бебето.

За д-р Теа Александрова

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Коментирай »
Още по темата
Как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира майката Как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира майката
Препоръчваме още
Пет храни за здрава и красива коса Пет храни за здрава и красива коса
Шест неразделни кулинарни двойки Шест неразделни кулинарни двойки
Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане? Защо ментата ни кара да чувстваме охлаждане?
„България и бъдещето на славяните”: Джузепе Менарини ни повежда към България от втората половина на XIX век (предложение за четене) „България и бъдещето на славяните”: Джузепе Менарини ни повежда към България от втората половина на XIX век (предложение за четене)
„Клитемнестра“ нa Костанца Касати преобръща мита за една от най-криворазбраните жени в гръцката митология (предложение за четене) „Клитемнестра“ нa Костанца Касати преобръща мита за една от най-криворазбраните жени в гръцката митология (предложение за четене)
 „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените „За“ и „против“ противозачатъчните хапчета: Говорят учените
Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем Шест храни, които помагат да се справим с подутия корем
„Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете „Божествената майка“ на Хули Леонис разкрива връзката между майка и дете
Защо котките имат плешиви петна пред ушите? Защо котките имат плешиви петна пред ушите?
Откриха връзка между нелекуваната хипертония и появата на миоми на матката Откриха връзка между нелекуваната хипертония и появата на миоми на матката
Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго? Защо е важно да се храним бавно и да дъвчем дълго?
Какво означават камъните в сребърните бижута? Какво означават камъните в сребърните бижута?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби