Как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира майката

Добрата хидратация на кърмачката изисква 16 чаши вода дневно

Как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира майката

Д-р Теа Александрова/Photo credit: INTERIMAGE

Майчиното мляко е богато на антитела, изгражда имунната система на бебето в здрава защитна сила и подпомага установяването на поддържащи здравето бактерии в храносмилателния тракт на бебето. Но как кърмата се влияе от храните и напитките, които консумира майката? На този въпросо отговаря педиатърът д-р Теа Александрова.

Въпреки че е малко вероятно кърмените бебета да развият хранителна алергия от майчиното мляко, някои храни може да не са подходящи за кърмачето. Сред тях са пикантните храни или зеленчуци, произвеждащи газове, като зеле и броколи, които могат да накарат бебето да бъде нервно по време на хранене. Ако това се случи, избягвайте временно тези храни и опитайте отново, когато детето порасне малко, съветва педиатърът.

Кофеин и алкохол по време на кърмене?

Ако кърмите, най-добре е да се въздържате от алкохол или първо да обсъдите въпроса с вашия лекар. Счита се, че след консумация на малко количество алкохол, трябва да се изчака четири часа или повече преди кърмене (при това не по-рано от 3-месечна възраст). Много жени са чували, че пиенето на бира увеличава производството на мляко, но това не е потвърдено с научни доказателства, посочва д-р Теа Александрова.

Малки количества кофеин не са противопоказани по време на кърмене, но от значение е и часът от денонощието, в който се приема. Сутрешното кафе се счита за безопасно. Имайте предвид, че някои чайове също съдържат кофеин.

Каква риба да избягвате

Рибата и морските дарове осигуряват важни хранителни вещества. За да намалите излагането си на известни химически замърсители като живак, избягвайте да консумирате големи дънни риби, докато кърмите, като кралска скумрия, риба тон, акула, риба меч и по-екзотичните, но продавани у нас – тайлфиш, атлантически голямоглав и атлантически син марлин, съветва педиатърът.

16 чаши вода на ден

Когато кърми, майката се нуждае от около 16 чаши вода на ден. Така се компенсира допълнителната вода, която се използва за производството на кърмата. Един от начините да си набавите необходимото количество е като изпивате голяма чаша вода всеки път, когато кърмите бебето си, казва д-р Теа Александрова.

За сметка на допълнителната хидратация на кърмещата жена бебетата обикновено не се нуждаят от нищо друго освен от млякото на майка си, за да останат хидратирани. Ако вашето бебе изглежда дехидратирано поради повръщане или диария, които продължават 24 часа или повече, се консултирайте с лекар, за да ви насочи към адекватните начини за рехидратация.

Полезен навик

Кърменето е най-естественото нещо, но то също и е вид навик, изграждането на който може да отнеме известно време. Не липсват и трудности, но големите ползи за здравето на майката и бебето, както и за изграждането на дълбока емоционална връзка между тях определено си заслужават усилията, категорична е д-р Теа Александрова.

Д-р Теа Александрова/Photo credit: INTERIMAGE

За д-р Теа Александрова

Д-р Теа Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за COVID-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Instagram профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Instagram канала си информация, която често остава неясна за родителите.

Коментирай »
Още по темата
Кърмене или адаптирано мляко? Съветите на д-р Теа Александрова Кърмене или адаптирано мляко? Съветите на д-р Теа Александрова
От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма От колко вода се нуждаят бъбреците – една от най-активно работещите системи в организма
Препоръчваме още
„Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене) „Силата на самоконтрола“ е изворът на балансирания живот в новата книга на Райън Холидей (предложение за четене)
Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров Предложение за четене: „Дилър на реалности” от Николас Димитров
ТЕСТ: Балканец или джентълмен е избраникът на сърцето ти? ТЕСТ: Балканец или джентълмен е избраникът на сърцето ти?
Знаете ли тези 14 факта за протеините? Знаете ли тези 14 факта за протеините?
„Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа „Без паника“: Как да реагираме, ако станем свидетели на катастрофа
„Пея аз, а планината танцува“ - истинска ода за могъществото на природата „Пея аз, а планината танцува“ - истинска ода за могъществото на природата
Пет причини да хапваме авокадо Пет причини да хапваме авокадо
Нещата, които той не трябва да разбира за теб Нещата, които той не трябва да разбира за теб
Защо косата ни посивява с възрастта? Защо косата ни посивява с възрастта?
ТЕСТ: Кой герой от "Game of Thrones" си? ТЕСТ: Кой герой от "Game of Thrones" си?
Предложение за четене: „Чуй песента на вятъра/Пинбол“ - дебютната творба на Харуки Мураками Предложение за четене: „Чуй песента на вятъра/Пинбол“ - дебютната творба на Харуки Мураками
Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето? Дали костариканските ленивци са носители на антибиотика на бъдещето?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби