Компютърната мишка – основен виновник за болката в лакътя

Каква е причината за „болезнения лакът”, кой е застрашен и какви са основните симптоми?

Компютърната мишка – основен виновник за болката в лакътя

Photo credit: Antoni Shkraba/Pexels

Латерален епикондилит, „болезнен лакът” или „тенис лакът” – всичко това са различни наименования на едно заболяване, което все по-често засяга млади хора и хора на средна възраст, които никога не са играли тенис и не са практикували активно спорт.

Каква е причината за „болезнения лакът”, кой е застрашен и какви са основните симптоми? Отговорите дават от ВМА.

Застрашените професии

Сред ежедневните дейности и разнообразните професии има такива, които са рискови за появата на този проблем. Сред застрашените професии са електротехници, мебелисти, строителни работници, водопроводчици, художници, месари, спортисти, практикуващи ракетни спортове (тенис, бадминтон, скуош, падел) и други. Напоследък тази болка все по-често я „припознават” и програмисти, архитекти, икономисти, банкови и офис служители, които прекарват часове наред, работейки с клавиатурата и мишката на компютъра. За учениците, които прекарват много време на онлайн, също съществува риск.

Какво причинява болките в лакътя

Основната причина за появата на „болезнения лакът” е системното претоварване на лакътната става от многократно повтарящи се еднотипни движения, като повдигане и смъкване на китката, отвеждане и привеждане на същата, придружени често и от ротация на предмишницата. Тези движения водят до едно хронично пренапрежение и възпаление на сухожилието на малък мускул, разположен дълбоко в лакътя. Това разкрива д-р Иван Георгиев, част от екипа на Клиника по артроскопска травматология на ВМА. Първоначално възпалението, а по-късно и разкъсването на част от влакната на това сухожилие, стават повод за появата на упорита и трудно поддаваща се на лечение болка, пояснява специалистът.

Да разпознаем симптомите

Водещите симптоми са болка при опипване от външната страна на лакътя, ограничени и болезнени движения в гривнената и лакътната става, провокирана болка при опит да се натисне дръжката на бравата надолу, както и при опит да се повдигне пълна халба с бира, например. Други симптоми са намалена сила на стискане, както и по-слабия захват на засегнатата ръка.

Диагностициране

По думите на д-р Георгиев, диагнозата на това заболяване се поставя лесно още при първоначалния преглед от лекар-ортопед. По негова преценка може да изиска допълнително да се направят рентгеново, ехографско или ЯМР-изследване.

Лечение

Лечението може да е неоперативно и оперативно, разказва още специалистът.

  • Неоперативното лечение включва приложение на нестероидни противовъзпалителни средства (локално и перорално), в комбинация с физиотерапевтични процедури (йонофореза, лазертерапия, шокуейв). С висок успех се прилагат и някои инвазивни процедури, като инжектиране в мястото на болката на ПРП (кръвна плазма), кортикостероидни лекарства, ботокс, колагенови препарати и други.
  • Оперативното лечение е представено от две основни техники. Първата е класическа отворена операция на декомпресия и откачане от залавното място на сухожилието на мускулус екстензор карпи радиалис бревис и втората – съвременно безкръвно артроскопско лечение, обяснява още д-р Георгиев.

Той изтъква, че Клиника по артроскопска травматология на ВМА разполага с висококвалифицирани специалисти и съвременна апаратура за рутинното извършване на тази операция.

Коментирай »
Препоръчваме още
Топ 5 на плодовете, топящи мазнини Топ 5 на плодовете, топящи мазнини
Рибите усещат страха на другите Рибите усещат страха на другите
Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него Вълшебният коректор: 6 полезни съвета, с които да извлечем най-доброто от него
С какво тя е по-добра от теб? С какво тя е по-добра от теб?
Тихите кралици: „Бъди жената, която оправя короната на друга жена, без да казва на света, че е изкривена“   Тихите кралици: „Бъди жената, която оправя короната на друга жена, без да казва на света, че е изкривена“  
Холивудски трикове за естествена красота: Малка хитрина от Синди Крофърд Холивудски трикове за естествена красота: Малка хитрина от Синди Крофърд
В жегите спете по пижама В жегите спете по пижама
„Без милост към себе си: стани по-добра своя версия“ от Ерик Бетран Ларсен (предложение за четене) „Без милост към себе си: стани по-добра своя версия“ от Ерик Бетран Ларсен (предложение за четене)
Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори Всичко за менструацията: Девет въпроса и техните отговори
Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО) Как се отглежда лъвче вкъщи (ВИДЕО)
Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре” Предложение за четене: „Тя, която трябваше да умре”
Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания Спазването на диети намалява риска от развитие на хронични заболявания
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби