Прекаляването с алкохол на младини повишава риска от загуба на мускулна маса в по-късна възраст

Загубата на мускулна маса с напредването на възрастта води до проблеми като слабост и немощ на по-късен етап от живота

Прекаляването с алкохол на младини повишава риска от загуба на мускулна маса в по-късна възраст

Photo credit: Azmi Talib/Pixabay

Според нови изследвания пиенето на много алкохол в младежка възраст излага на риск от загуба на мускулна маса и слабост на по-късен етап от живота, съобщава ЮПИ.

Според изследователския екип от Университета на Източна Англия (УИА) в Обединеното кралство тези резултати са още една причина да се намали навреме консумацията на алкохол.

„Загубата на мускулна маса с напредването на възрастта води до проблеми като слабост и немощ на по-късен етап от живота“, казва професор Айлша Уелч от Медицинския факултет в Норич към УИА.

„Консумацията на алкохол е основен рисков фактор, който може да бъде променен, за много заболявания, затова искахме да разберем повече за връзката между пиенето на алкохол и здравето на мускулите с напредването на възрастта“, каза тя в съобщение на университета.

Използвайки данни от Биобанката на Обединеното кралство за близо 200 000 души на възраст от 37 до 73 години, изследователите установяват, че хората с най-малка мускулна маса в проучването са пиели еквивалента на около бутилка вино дневно. Изследователите са взели предвид и размера на тялото, тъй като по-едрите хора имат повече мускулна маса. Освен това са включили като параметри консумацията на белтъчини и физическата активност.

„Повечето от хората бяха на възраст между 50 и 60 години. Установихме, че тези, които пиеха много алкохол, имаха по-малко количество скелетни мускули в сравнение с хората, които пиеха по-малко, след като взехме предвид размера на тялото им и други фактори“, казва Джейн Скинър, също от Медицинския факултет в Норич.

„Видяхме, че проблемът става наистина сериозен, когато хората пият по 10 или повече алкохолни единици на ден“, което се равнява на една бутилка вино или четири или пет бири, обяснява Скинър.

Мускулната маса и консумацията на алкохол са измервани по едно и също време при изследваните хора, така че изследователите не могат да бъдат сигурни в причинно-следствената връзка.

Все пак „това проучване показва, че алкохолът може да има вредно въздействие върху мускулната маса при по-високи нива на консумация“, каза Уелч.

„Знаем, че загубата на мускулна маса с напредването на възрастта води до проблеми като слабост и хилавост, така че това предполага още една причина да се избягва рутинното пиене на големи количества алкохол в средна и ранна напреднала възраст“, добави тя.

Резултатите от изследването са публикувани в сряда в сп. „Калсифайд тишу интернешънъл“, официалното списание на Международната фондация по остеопороза.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Коментирай »
Още по темата
Съветите на токсиколога: Как да консумираме разумно алкохол по празниците и за какво да внимаваме  Съветите на токсиколога: Как да консумираме разумно алкохол по празниците и за какво да внимаваме 
Спортът може да помогне в битка с алкохола и наркотиците Спортът може да помогне в битка с алкохола и наркотиците
Първите 5 години предопределят отношението към алкохола Първите 5 години предопределят отношението към алкохола
Препоръчваме още
„Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене) „Небесни тела“ - плетеница от отношения и емоции от Джуха ал Харити (предложение за четене)
Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III Модели на българската дизайнерка София Борисова украсиха тържествата за коронацията на крал Чарлз III
За мъжете и романтиката... За мъжете и романтиката...
Доспиването през почивните дни удължава живота Доспиването през почивните дни удължава живота
"Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността "Иска ми се някой да ми беше казал това": 20 жени споделят неприятните неща, които са им се случили по време на бременността
Да се посмеем: Жени vs. мъже Да се посмеем: Жени vs. мъже
Гладът увеличава желанието за секс Гладът увеличава желанието за секс
Шест съставки от модерната кухня, с които да преобразите ястията си Шест съставки от модерната кухня, с които да преобразите ястията си
Най-странните неща в дамската чанта Най-странните неща в дамската чанта
Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно Разширените вени: 9 начина да се отблагодарим на краката си, за да ни служат вярно
Шоколадът не вреди на диетата Шоколадът не вреди на диетата
ТЕСТ: Снежно, дъждовно или мъгливо: Какво е времето в теб днес? ТЕСТ: Снежно, дъждовно или мъгливо: Какво е времето в теб днес?
Хороскоп
Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби